Tanımlamalar...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
betrayer
Üye

Tanımlamalar...

Mesaj gönderen betrayer »

sevgili arkadaşlar aşağıdaki yazmiş olduğum tanımlamarı bana anlaşılır bir dilde açıklarsanız sevinirim...

1-Sarmalama (encapsulation)

2-privite , protected , public. nedir hangi tanımlamalar nerede yapılması gerek

3-yapılandırıcılar

4-yok ediciler ve free methodu

5- kalıtım

6-nesleler ve bellek

7-geç bağlanma

8-korunumlu alanlar

msn: betrayer_ali@hotmail.com
mail: betrayer@myrealbox.com

tüm arkadaşlarla delphi ile her türlü iletişi buradan sağlaya bilirim..

ilginize şimdiden tşk ederim...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

yazan kişi foruma yazarsa, seninle birlikte 390 küsur kişi de faydalanmış olur. sorularımızı ve cevaplarımızı lütfen foruma yazalım.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

walla Ingilazcam iyi değildir ama ne yalan soğliyeyim, Türkçelerinden birşey anlamadım
2-privite , protected , public. nedir hangi tanımlamalar nerede yapılması gerek

Bunlar class ların bolumleridir,bunların acıklamalarını yazmam kıtap tutar bendede vakıt yok maalesef
sanırım yazdıklarından anladığım kadarıyla yeni başlıyorsun bunun için sana tavsiyem kitapLAR alman. hangi yazar olduğu önemli değil. 5-6 kitap al ve bunları oku,
Ben oyle yapmıştım
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
betrayer
Üye

elimde kitap var

elimd ekitap olmaz olurmu zaten oradan okudumda yazdım..

marcu cantunun delphi 7 hakkında yazdığı kitabın turkçe versionu.. ama adam oyle bir anlatmış ki maşallah yani.. bir konuyu 2 saatte anca geçiyorum ama gen tık yok.. o sebebden yazdım..

ben c++ , php , basic öğrendim hiç birinden delphi kadar korkmadım valla ürkütüyor ama kararlıyımm gerekirse çalıştığım yazılım şirketini bırakacam tum vaktımı buna ayıracam genede oğrenecem bu dili..

sizinde bana yardımcı olmanız dileği ile sevgilerimle.
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Başlangıç için Zeydin Pala-İhsan Karagülle'nin Delphi kitapları iyidir. Ayrıca c++ biliyorsan sınıf yapılarını da biliyor olman lazım diye düşünüyorum. Biz okulda nesneye dayalı dil yapısını öğrenirken c++ kitabındna çalışmıştık. Hangi kitaptı hatırlamıyorum adını ama bu private,public,class v.b. çok iyi anlatıyodu.
Kullanıcı avatarı
betrayer
Üye

HAklısın

ama bir şey yapmak istiyorsam geömiş bilgilerimi baz almamam lazım. onları sadece öğrenmem gereken konularda yardımcı olarak kullanmalıyım... benım çalışma sistemim azıcık farklıdır... delphi7 32 tane başlıkyani tool var bunların adı vede alt başlıklarını yazdım vede onların allamlarını bulmaya çalışıyorum aynı zamanda..

bu bir savaş savaş için ne kadar silah vede cephane toplarsam o kadar savaşı hızlı vede çabuk kaznırım...

bu konuda sizden destek bekliyorum....

opp(gorsel programlama dili) pascal kullanıyor.. bu delphide güzel şeyler başarmak için pascal mı öğrenmem lazım bilemiyorum..

yeni vede bu iş için ciddi birşeyler yapmak isteyenler için önerilerinize her zaman açığım...

siz öğrenirken çektiğiniz zorluklar vede bizim çekmemiz için tavsileriniz..
SEvgilerimle ALİ
-------------------------------------------------------

Hiç birşey İmkansız değildir.. YEterisz OLan Zamandır..
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Ama her öğrendiğinizşey size bilgi birikimi olarak kalır ve yeni öğrenecekleriniz için yol açar. Kastım eğer nesneye dayalı dil yapısını kavradıysanız delphiyi de öğrenmeniz kolay olur zira private in anlamı yine c++ dakinin aynıdır. Eğer programcılık mantığını kavradıysanız dil öğrenmek sizin için çok zor olmaz. Pascal'ı biliyor olsaydınız delphi öğrenirken daha avantajlı olacağınız kesin ama pascal da bilmeden delphiyi öğrenebilirsiniz. Bence korkacak bişey yok. (Ben bile öğrendim yani :P :mrgreen: ) İhsan Karagülle-Zeydin Pala'nın kitabını beğeneceğinizi düşünüyorum, componentleri tek tek anlatıyor.örnekler var. Başlangıç için ordan yardım alarak kendi gayretiniz ve araştırmalarınızla (çünkü bir kitap kedinlikle çok sınırlı);mesela delphinin helpi ve internet delphiyi öğrenebilirsiniz.
Biraz uzun oldu :)
Kolay gelsin diliyorum..
mavsar

Mesaj gönderen mavsar »

Selam bahsettiğin terimler OOP (Object Oriented Programlama) nın temelleridir. Yeni nesil yazılım dillerinde kullanılan bir standart. Çeşitli versiyonları olmakla beraber Pure OOP kullanan Java dır. Bunun dışındaki Delphi gibi diller OOP ile beraber farklı yöntemlerde kullanmaktadır. Onlarda genelde OOE...gibi isimlerle başlıyor ki ben onlara OOX diyorum.

viewtopic.php?p=2704#2704 Adresine makaleyi ekledim

Umarım yardımcı olur.

Mehmet
Kullanıcı avatarı
betrayer
Üye

Tanımlamalar..

,Arkasaşlar moderator mavsar abinin link'in yanında bir arkdaşıımzın bu konuya verdiği cevabı da sizinle paylaşmak istedim..

---------------------------------------------------------------------------------
Bildiğim kadarıyla anlatayım. Her şeyden önce bunlar delphinin sınıf hiyarerşisi ile ilgili. Yani component falan yazıcaksan olmazsa olmaz şeylerdir. Ama kod yazarkende kullanılmıyor değil. Ve kod sahiden çok hoş oluyor.

geç bağlanma demek. birazda şu demektir.

procedure TextChange(Sender: TObject);
begin
//Her hangi bir kod
end;

var
ed: TEdit;
begin
ed := TEdit.Create(Form1);
ed.Parent := Form1;
ed.onChange := TextChange;
end;

bir componenti run-time create et veya etme farketmez. Onun property ve daha önemlisi metotlarını run-time da atamaktır. Aslında sadece bu demek belki yanlış olur ama önemli olan kısmı bu. Bu özellik C# ve VB.NET'te de var. Ama Delphideki metot adını bir string olarak atama özellğini C#'da bulamadım. VB.NET olduğunuda sanmıyorum.

kalıtım:
Bir sınıftan yeni bir sınıf oluşturduğun zaman halef(oluşturduğun-yeni) sınıfın selef sınıftan tüm özellikleri devralmasıdır. Delphinin kıymetini bilmek lazım. Microsoft bunu ancak .NET(C# ve VB.NET) ile birlikte getirdi. VB'nin önceki sürümlerinde yok bildiğim kadarıyla.
örneğin:
TComboBox sınıfından yeni bir sınıf türettin. adı da YeniTComboBox. TComboBox'ın items property'sini birebir YeniTComboBox sınıfındada görürsün ve aynı şekilde kullanırsın. Tipleri de aynıdır (TString).

sanal(Virtual) metotlar, overriding:

Bunlar Component yazan programcıların ezilmesi için tanımladıkları metotlardır. Tanımladıkları diyorum yazdıkları değil. Çünkü bu metotların kodu yoktur sadece tanımı vardır. Bunlar ezilebilirler. daha doğrusu kullanabilmek için ezilmelidirler. Bunar için metot değilde procedure pointer'ı demek herhalde daha doğru olur. Örneğin TEdit sınıfının onChange diye bildiğimiz olayı aslında bir virtual metotdur. Aslında olaylar farklı şeylerdir. Şöyle diyelim; change olduğu zaman programcının istediği kodu çalıştırabilmesi için tanımlanmış olan procedure tanımlarıdır. Herhalde son cümleden sonra ne işe yaradığıda anlaşılmıştır.

tip güvenliği aşığı atama:
Bunu pek anlamadım veya bilmiyorum. Belki tip dönüşümleri (as) kastediliyor olabilir.

Bu konular ile ilgili kaynak bulabilirsin. Marco Cantu(yanlış yazmadıysam), işini görür.

Kolay gelsin.

serdar çelik'e teşekkür ederim. yardımından dolayı
SEvgilerimle ALİ
-------------------------------------------------------

Hiç birşey İmkansız değildir.. YEterisz OLan Zamandır..