Ethernet Kartinin Seri No su

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
spinoza
Üye
Mesajlar: 7
Kayıt: 23 Mar 2004 11:13
Konum: Ankara

Ethernet Kartinin Seri No su

Mesaj gönderen spinoza »

Merhaba,

Incelemis ya da kullanmis olanlar bilirler...LBS nin eski DOS ürünleri olan LKS, Mali Müsavir vb. programlarinda ethernet karti ile güvenlik kullaniliyordu. Ethernet karti olan bir bilgisayardan bu kart söküldügü zaman programin lisans sifresi siliniyordu. Tekrar sifre alinmadan program çalistirilamiyordu.
Bu islemi muhtemelen seri numarasi alarak yapiyordu.
Bu sekilde bir güvenlik sistemi kurmak istiyorum. HDD nin seri numarasi alinabiliyor. Her formatta seri no degisiyor. Acaba ethernet karti cikarilip takildigi zaman da seri no su degisiyor mu ?
Eger boyle bir koruma yöntemi yapilabiliyorsa, bu seri numarasini nasil alabilirim ?
(Tarim ve Köyisleri Bakanliginda denetim elemani olarak calismaktayim. Programcilik bilgim orta düzeyde denilebilir. Programcilikla ugrasmayi seviyorum. O yüzden tavsiyelerinizin hepsini dikkatle degerlendirecegim.)
Kullanıcı avatarı
selman
Üye
Mesajlar: 664
Kayıt: 04 Ara 2003 12:06
Konum: İzmir

Mesaj gönderen selman »

önecelikle aramıza katıldığın için hoşgeldin diyorum...Soruna gelince
hdd seri numarasını almasını biliyor ve şifreye uygulayabiliyorsan eternet kartını da aynı mantıkla çözebilirsin herşeye rağmen biraz uğraşman gerek
spinoza
Üye
Mesajlar: 7
Kayıt: 23 Mar 2004 11:13
Konum: Ankara

Mesaj gönderen spinoza »

Hosbuldum, tesekkür ederim. HDD nin seri numarasinin alinmasi ile ayni mantikta calisiyorsa bunu yapabilirim sanirim. Ama gercekten ethernet kartinin da bu sekilde bir numarasi var mi, ver her sökülüp takildiginde degisiyor mu ? Eger öyle ise ugrasmak sorun degil, zaten amacim da hazir olarak almaktan ziyade ugrasarak bulmak. Malum 657 sayili devlet memurlari kanununa tabiyim. Ticari program yapip satmam pek hos olmaz :wink:

Sevgi ve saygilarimla.
Çalismalarinizda basarilar diliyorum.
doganzorlu
Kıdemli Üye
Mesajlar: 395
Kayıt: 22 Tem 2004 09:15
Konum: İzmir
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Her ethernet kartında unique bir MAC adresi bulunur. Bu adresin ilk bölümünde vendor lara adanmış bir bölüm, kalan tarafta da herbir vendor tarafından verilen değer bulunur. Ethernet iletişiminde layer 2 de shared media üzerinde cihazlar bu adreslerle konuşurlar. Detaylı bilgi için OSI reference model i incelemek yararlı olabilir. (Google da bol miktarda bilgi mevcut)

Bu açıklamadan sonra gelelim konuya.. Ethernet kartının MAC adresini pratik olarak NETBIOS api ile bulabilirsiniz. Bu API çok temel olduğundan DOS ve windows da support ediliyor. Eğer .net ile yazıyorsanız wmi içinde hazır fonksiyonları olması lazım. (geçmiş zaman hatırlamıyorum tam olarak neredeydi) Netbios API diye aratırsanız google da yine sayısız dökümana ulaşabilirsiniz.

Bundan sonra yapmanız gereken sadece bir anahtar çifti oluşturmak o kadar.

Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
spinoza
Üye
Mesajlar: 7
Kayıt: 23 Mar 2004 11:13
Konum: Ankara

Mesaj gönderen spinoza »

Çok tesekkür ederim bilgiler için...Gerekli arastirmayi yapip kodlar üzerinde calisacagim. istedigim sekilde yapabilirsem kullandigim kodlari burada paylasirim.

Sevgi ve selamlar.
Çalismalarinizda basarilar dilerim.
Cevapla