fatura programı yardımı...pls
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
fatura programı yardımı...pls
harkese kolay gelsin.arkadaşlar yazdığım bir ticari programda stok kartı,hareketi-cari kartı,hareketi programlarını sorunsuz bitirdim fakat fatura programına gelince biryerde tıkandım mantığını daha bulamadım bu işin.sorun şu.malum bir faturada birden vazla mal satışı olabilir.yani stok çıkışı.fatura veritabanında müşteriye ait bilgiler ve satılan mallara ilişkin bilgiler tutuluyor(ürün kodu,fiyat,miktar v.b)mallara ait bilgiler formun altındaki dbgridde ilgili columnslara yazılıyor,müşteri bilgileri ise dbedit gibi kontrollere.dbgridde satılan 5 adet mal altalta yazıllıp kayıt edildiğinde
veri tabanında ilk mal müşteri bilgileriyle aynı satıra diğer 4 tanesi alttaki satırlara yazılıyor tabi müşteri bilgileride boş oluyor.sorun cins olduğu için izahda edemedim.kısacası fatura programının çalışma mantığı ve veri tabanı tasarımı ana hatlarıyla nasıl olmalı bilenler lütfen cevap versin..
veri tabanında ilk mal müşteri bilgileriyle aynı satıra diğer 4 tanesi alttaki satırlara yazılıyor tabi müşteri bilgileride boş oluyor.sorun cins olduğu için izahda edemedim.kısacası fatura programının çalışma mantığı ve veri tabanı tasarımı ana hatlarıyla nasıl olmalı bilenler lütfen cevap versin..
Bunun şcşn veritabani tarafinda 2 tane tablo kullanmalisiniz. Birinci tablo FATURA tablosu ikincisi ise FATURA_URUN tablosusu. FATURA tablosunda fatura noi musteri, fatura tarihi, saati vs.. gibi ana fatura bilgileri olmali. FATURA_URUN tablosunda ise yine fatura no alanina ilaveten urun kodu, miktar, tutar alanlari olmali....
Eger veritabaninda trigger kullaniyorsaniz da FATUYRA_URUN tablosunun triggerlarinda gerekli stok degerlerini degistirin.(Insert triggerinde stoktan o miktari dusme, delete triggerinda da ilgili miktari geri ekleme, update de degisien miktar kadar ekleme veya cikarma) Bu tur bir tablodaki hareketlere gore baska bir tabloyu etkilemenin soz konusu8 oldgu stok ve cari hareketlerde trigger ve stored procedure birlesimlerinden faydalanmak oldukca pratik ve sorunsuz calisan yontemlerdir...
Eger veritabaninda trigger kullaniyorsaniz da FATUYRA_URUN tablosunun triggerlarinda gerekli stok degerlerini degistirin.(Insert triggerinde stoktan o miktari dusme, delete triggerinda da ilgili miktari geri ekleme, update de degisien miktar kadar ekleme veya cikarma) Bu tur bir tablodaki hareketlere gore baska bir tabloyu etkilemenin soz konusu8 oldgu stok ve cari hareketlerde trigger ve stored procedure birlesimlerinden faydalanmak oldukca pratik ve sorunsuz calisan yontemlerdir...
Merhaba,
trigger : bir tabloya kayıt eklendiğinde, kayıt silindiğinde veya kayıt güncellediğinde otomatik çalışan kod ekleyebilirsiniz. Bunlara trigger denir.
stored procedure : Delphi'deki procedure'ün veritabanı karşılığı. Avantajı çok daha hızlı çalışması ve SQL ifadesi sadece bir kere derlendiği için, her seferinde çözümleme olmadığından daha hızlı olması.
Daha detaylı bilgiler için kullandığınız veritabanına müracat edin. Ancak bu özellikler sadece SQL veritabanlarında mevcuttur : Oracle, SQL Server, Interbase vs. gibi.
Kolay gelsin.
trigger : bir tabloya kayıt eklendiğinde, kayıt silindiğinde veya kayıt güncellediğinde otomatik çalışan kod ekleyebilirsiniz. Bunlara trigger denir.
stored procedure : Delphi'deki procedure'ün veritabanı karşılığı. Avantajı çok daha hızlı çalışması ve SQL ifadesi sadece bir kere derlendiği için, her seferinde çözümleme olmadığından daha hızlı olması.
Daha detaylı bilgiler için kullandığınız veritabanına müracat edin. Ancak bu özellikler sadece SQL veritabanlarında mevcuttur : Oracle, SQL Server, Interbase vs. gibi.
Kolay gelsin.
trigger da stored procedure da veritabanlarinin ozellikleridir.
Bilincili bir sekilde kullnaildiklarinda cok ise yararlar. Bunun en somut ornegi cari hareketlerin ve stok hareketlerinin gerekli diger tablolari etkilemsidir. Bununla ilgili somut ornekleri de iceren bir makaleyi ilk firsatta yazmayi dusunuyorum...
Bilincili bir sekilde kullnaildiklarinda cok ise yararlar. Bunun en somut ornegi cari hareketlerin ve stok hareketlerinin gerekli diger tablolari etkilemsidir. Bununla ilgili somut ornekleri de iceren bir makaleyi ilk firsatta yazmayi dusunuyorum...
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Acces bu olayları destekliyormu destekliyorsa nasıl yapabileceğimizi pratik yönden en kısa şekilde anlatabilirseniz sevinirim.
Fahrettin Hocam bu konuyla ilgili detaylı makalenizi sabırsızlıkla bekleyeceğim ilgilerinize teşekkür ederim.
İyi Çalışmalar.
Fahrettin Hocam bu konuyla ilgili detaylı makalenizi sabırsızlıkla bekleyeceğim ilgilerinize teşekkür ederim.
İyi Çalışmalar.
cevaplar için herkese teşekkürler cevaplarınızı okumadan önce bende böyle birşey yapmaya karar vermiştim yani iki ayrı tabloda kayıtları tutmak.paradox tablo ve bde kullanıyorum.yaptığım iki tabloyu fatura numaraları alanı ile ilişkilendirdim.uzun zamandır başım paradox tablolardaki key alanları ile başım dertte özellikle ilk alan key olmadan secondary index tanımlanamaması key alanlarda ise autoinc kullanıyorum çünkü başka alternetifim yok.auto inc alanlarda ise satırı silmek mümkün değil malumunuz buda listelemede problemler çıkarıyor.bu konu ile ilgili fikri veya çözümü olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum.hayırlı kodlar...
Bahsettigm trigger ve stored procedure kullanımı ile ilgili makaleyi yazdım.
viewtopic.php?t=644
linkinden ulasabilirsiniz...
viewtopic.php?t=644
linkinden ulasabilirsiniz...