IB EXPERT

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
Misafir

IB EXPERT

Mesaj gönderen Misafir »

Interbase veritabanlarının uzantısı .GDB , tablolar bu dosyanın içerisinde oluyor ve bu dosyanın boyutu 2 GB kadar olabiliryor ve hala performanslı çalışıyor işte interbase in güzelliği burda.

İlk önce GDB uzantılı veri tabanı oluşturmalısın. IBExpert proramını çalıştırdıktan sonra, Database menüsünden Create Database ile bu işi yapabilirsin. Sana Remote mi yoksa Local mi olacağını sorar. Eğer ağ ortamındaki bir server?daysa veritabanın remoteyi seçip Server makinenin ismini yandaki alana yazarsın. Ancak sanıyorum CD takibi için bir server olmaz :) onun için veya deneme amaçlı Local seçip aşağıdaki bilgileride ayarla

Database : veritabanının yolu ve dosya ismi örneğin c:\deneme.gdb
SQL Dialect : Dialect 3
Username : SYSDBA
Password : masterkey
Page Size : aynı kalacak
Charset : WIN1254 (bu Türkçe karakter setidir)

OKEY dediğinde karşına bir ton ayarın bulunduğu pencere çıkar
En tepede sağ tarafta Server Version var onu Interbase 6.0 ? 6.1 yap(Kurulu interbase versiyonu)
En altta Font Characters Set var onuda TURKISH_CHARSET yap

Eğer Aliasın varsa onuda yazabilirsin yoksa veritabanının yolunu otomatik aktarıyor.

Register butonuna bastığında sol taraftaki listeye veritabanın gelmiş olacaktır.

Çift tıklayarak açabilirsin. Bir TreeView de sana Domains Tables, Views diye birsürü şey getirdi. Tables e sağ tıklayıp NEW TABLE dediğinde boş bir DBGrid açıyor. Bundan sonraki mantık Database Desktop?daki gibi devam ediyor. Alt alta alanlarını ekliyorsun. VARCHAR tipindeki alanların CHARSET sütununa WIN1254 ve Collate bölümünede PXW_TURK ayarlarsan delphide Türkçe karakterle ilglili hiçbir sorun kalmıyor (bu çok süper bişi).

Index tanımlamakta çok kolay alanın bulunduğu satırdaki PK sütuna çift tıklayınca 1 ncil 2 ncil diye index atayabilirsin. Aynı pencerenin en üstündeki ComboBox da NEW_TABLE yazıyor bunu senin belirlediğin tablo ismi olarak değiştir örneğin MUSTERI veya STOK. Alan tanımlamaların bittikten sonra Ctrl+F9 veya aynı pencerenin üstündeki şimşek simgeli butonla oluşturbilirsin.
Bastığında başka bir pencere çıkıyor son kez geri dönebilirsin bu pencerede eğer operationda bir sorun yoksa yani hepsi Successful yazıosa bir sorun yoktur o zaman Commit butonuna basarak tablonu oluşturmuş oluyorsun.


Not: Bilen arkadaşlar ekleme yaparsa sevinirim.
Cevapla