Combobox items ve Table'a kayıt

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
aponcanos

Combobox items ve Table'a kayıt

Mesaj gönderen aponcanos »

Herkese merhaba.Sorum şu arkadaşlar.
Dbcomboboxımın itemsini table'ımdaki x alanına nasıl kayıt ederim.Bi for döngüsü olucak ama nasıl? Mantğı öğrenmek istiyorum.Komutun nasıl işlediğini yazarsanız çok çok sevinirim.Bu siteden ehrgün yeni şeyler öğreniyorum.Allah Razı olsun.Hayırlı çalışmalar...
Kullanıcı avatarı
ScRiPTeR
Üye

cevabi kontrol edin...

Mesaj gönderen ScRiPTeR »

bi döngü sorunum var adli basliga bir msj yolladim. oradaki for döngüsü isinizi gorur. tabloya eklenti yapmak icin forma koydugunuz tablonun adini ve tablodaki ekleyeceginiz alan adini belirtirseniz yardimci olabilirim.
aponcanos

Tekrar merhaba

Mesaj gönderen aponcanos »

comboboxımın itemsini kaydetmek istediğim tablonun adı Table1 ve kaydediceğim alan adı da "Ad" alanı...

yani comboboxımın itemsinde olan 5 adet bilgiyi table1 deki Ad alanına kaydetmek istiyorum.İlk 1 tanesini kaydedebiliyorum ama 5 tanesini kaydedemiyorum.Şu for döngüsü için bi yardım lütfen :(
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Kod: Tümünü seç

for i:=0 to combobox1.items.count - 1 do
Begin
  Table1.insert;
  Table1Ad.AsString := ComboBox1.items[i];
End
bu kodu dene
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

S.A.
@sadettin e ek olarak
for i:=0 to combobox1.items.count - 1 do
Begin
Table1.insert;
Table1Ad.AsString := ComboBox1.items;

Buraya

Table1.post;
eklersen en son eklediğinide kaydeder
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
nilnur
Üye

Mesaj gönderen nilnur »

combobox'da seçili değeri tabloya kaydetmek istiyorum. tabloya kayıt işlemini combobox'ın onclick olayına mı, yoksa onchange olayına mı yazmalıyım???
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

dbcombobox ile herhangi bir olayı kullanmana gerek kalmaz. çünkü seçili değeri bellirttiği DataField a atıyor zaten. ama illa combobox kullanacaksan OnCloseUp olayını tavsiye ederim.
kolaygelsin..
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
nilnur
Üye

Mesaj gönderen nilnur »

listbox'da query sonucu dönen değerlere göre bir alan listeleniyor. combobox'da ise başka bir alanın alabileceği değerler bulunuyor. listbox'dan ve combobox'dan değer seçilecek. listbox'dan seçilen alanın bulunduğu kayıdın ilgili alanına, combobox'dan seçilen değer yazılacak. bu durumda listbox mı dblistbox mı, combobox mı dbcombobox mı kullanmalıyım? biraz ayrıntılı yazarsanız sevinirim. bu arada delphi5 kullanıyorum, combobox'ın oncloseup olayı yok....
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

eğer query den çekilen kayıtları bir listbox ta listelemek istiyorsan DBLookupListBox kullanmanı tavsiye ederim. ListSource, KeyField ve ListField ını Query ye göre ayarladıktan sonra burada listeleyebilirsin.
ayrıca eğer bu listelenen kayıtları başka bir yere kaydedeceksen DataSource ve DataField alanlarını ayarlayarak yapabilirsin.
ama senin kapmak istediğini tam olarak anlayamadım. listbox a query den bilgimi alıyorsun, combo nun items ındaki sabitleri mi kullanıyorsun??
DBLookupComboBox için de aynısı geçerli. Delphi 5 kullanmadım ama standart TComboBox ın bu özelliği var sanıyorum. acaba sen özel bir komponent kullanıyor olabilirmisin?
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Nilnur

DbListBox kullanacaksın. Grekeli alanı ayarladıktan sonra DbListBox alan içeriklerini gösterecektir. hangi Kaydın üstüne tıkladıysan Query nin Cursoru zaten o kayıt üzerine geleceği için comboboxtaki değeri bu kaydın ilgili alanına tek satıda yazabilirsin.

Diyelim DbListBox ta A fieldı listeleniyor ve 3 numaralı kayda tıkladın. Üç numaralı kaydın B fieldına da comboboxtan seçtiğin değer girilecek.

Query1B.Asstring:=Combobox1.Text; yazdığında DbListboxtan seçtiğin kaydın B fieldına combobox ın değeri aktarılmış olacaktır...

Sevgiler..
Geçip gideriz bizde ağızsız,dilsiz ve sorgusuz
İstanbul gibi düşeriz iki kıtaya birden...
En aşağılık düş, en büyük sevdadan belki
Erkek ölümler; bir uzun iç çekişle büyür göğsümüz
nilnur
Üye

Mesaj gönderen nilnur »

sair

yapmak istediğim tam bu. teşekkürler... combobox yerine dbcombobox kullansam, onun değerleri de başka query'den gelse sorun olmaz değil mi?

peki bu kodu nereye yazmalıyım? (formumda button kullanmıyorum)

Query1B.Asstring:=DbCombobox1.Text;
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

Nilnur.
Tabi ki olabilir... Farketmez..
bir alternetif daha önereyim. DBLookUpComboBok Kullanırsanız çok daha kolay olur ve Query1B.Asstring:=DbCombobox1.Text; kodunu da yazmadan halledersiniz...

Query1B.Asstring:=DbCombobox1.Text; kodu için yazılacak en güzel yer Query nin Beforepost olayıdır. Ancak Eğer post işlemini kod ile yapıyorsanız post komutundan hemen öncede yazabilirsiniz...

Sevgiler...
nilnur
Üye

Mesaj gönderen nilnur »

sair

dblistbox ve dbcombobox kullanacam. peki post komutunu nerde kullanmam daha iyi olur? dbcombobox'ın onchange olayı diye düşünüyorum ama???
sair
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sair »

post komutunu bi buotnla halletseniz daha iyi olur bence... onchange olayında her değişiklikte post gideceği için sorun çıkarabilir.

Sevgiler..
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

uses db;

if table1.state in [dsInsert, dsEdit] then
  table1.post;
olabilir..[/list]
DeveloperToolKit