arkadaslar formun üzerindeki elemanlari pencere boyutuna göre büyültüp küçültmem lazim. yani her eleman aynı oranda büyüyüp küçülecek. formun boyutu degisirse görüntüsünde bir bozukluk olmayacak. hepsi iyi de nasil yapcaz bu isi? ben ugrastim baya ama bir elemanı ayarlasam digerleri bozuluyo.
hadi kolay gele....
formun üzerindeki elemanların boyutu
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
en basit
gibi..
tabi formun resize ında
Kod: Tümünü seç
Edit1.Left := 10;
Edit1.Width := Form1.Width - 30;
tabi formun resize ında
Merhaba,
bunun için bileşenlerin Align ve Anchor özelliklerini kullanman lazım. Tekrar boyutlandırmaya gerek yok.
Mesela bir panelin Align özelliğini alBottom verirseniz, pencereyi naparsanız yapın ekranın altında kalır.
Anchor'da bileşenlerin pencerenin hangi kenarına göre konumlanacağını belirler. Mesela bir butonun sağ pencere kenarında kalmasını istiyorsan, [akRight] yapmalısın.
Bileşenleri koyup biraz deneme yap, çözersin olayı
Kolay gelsin.
bunun için bileşenlerin Align ve Anchor özelliklerini kullanman lazım. Tekrar boyutlandırmaya gerek yok.
Mesela bir panelin Align özelliğini alBottom verirseniz, pencereyi naparsanız yapın ekranın altında kalır.
Anchor'da bileşenlerin pencerenin hangi kenarına göre konumlanacağını belirler. Mesela bir butonun sağ pencere kenarında kalmasını istiyorsan, [akRight] yapmalısın.
Bileşenleri koyup biraz deneme yap, çözersin olayı

Kolay gelsin.
Merhaba
biraz uğraştıracak bir yöntem ama istersen dene form üzerindeki her nesne için çalışması lazım.
öncelikle ilkyukseklik ve ilkgenislik değişkenlerini real olarak tanımla (private veya public kısmında)
daha sonra kodu yaz ben sadece button1 nesnesini değiştiriyorum ihtiyacın kadar değiştirirsin.
Umarım işine yarar kolay gelsin.
biraz uğraştıracak bir yöntem ama istersen dene form üzerindeki her nesne için çalışması lazım.
öncelikle ilkyukseklik ve ilkgenislik değişkenlerini real olarak tanımla (private veya public kısmında)
daha sonra kodu yaz ben sadece button1 nesnesini değiştiriyorum ihtiyacın kadar değiştirirsin.
Kod: Tümünü seç
procedure TForm1.FormResize(Sender: TObject);
begin
button1.Height:=round(button1.Height/(ilkyukseklik/form1.Height));
button1.Width:=round(button1.Width/(ilkgenislik/form1.Width));
button1.Left:=round(button1.left/(ilkgenislik/form1.Width));
button1.top:=round(button1.top/(ilkyukseklik/form1.Height));
ilkyukseklik:=form1.Height;
ilkgenislik:=form1.Width;
end;
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin