DBGrid'in PickList Özelliğinin Kullanımı Hakkında

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye

DBGrid'in PickList Özelliğinin Kullanımı Hakkında

Mesaj gönderen mpolat »

S.A. Arkadaşlar,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere DBGrid'in PickList özelliğinin kullanımı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Merak konumu bir örnekle :twisted: perçinleyeyim şimdi diyelim ki bir DBGrid'de müşterinin taksitlerini tutuyorum. Ve mesela 3.Taksit'i tahsil ettiğimde DBGrid'in bağlı olduğu tablonun Boolean tipi olan 'ODENDI' alanına 'Evet' değerini atamak istediğimde DBGrid'in PickList özelliğinden faydalanmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
"İlmin anası sormaktır"
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Bildiğim kadarıyla Delphi nin standart DBGrid'inde böyle bir özellik yok. 3. Party bileşen kullanıyorsan tabiki bu bileşene göre değişir.
Ama bana sorarsan pick list yerine Grid in DoubleClick ya/yada space tuşunu kontrol edip yapman daha kolay olabilir.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye

Mesaj gönderen mpolat »

S.A.
walla "3.Parti Bileşen" ne demek bilmiyorum ama Delphi 6 kullanıyorum bunda da DBGrid'in PickList diye bir özelliği var ayrıca DoubleClick veya space tuşu ile bunu nasıl yapabileceğim konusunda da beni aydınlatırsanız müteşekkir kalırım.
Saygılarımla
"İlmin anası sormaktır"
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye

Düzeltme

Mesaj gönderen mpolat »

S.A.
Özür dileyerek bir düzeltme yapmak istiyorum:
DBGrid'in PickList özelliği yok DBGrid'in Columns özelliğindeki herhangi bir alanın PickList özelliği var
"İlmin anası sormaktır"
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

picklist'in pek bir zorluğu yok. Tüm kolonları ekle ve liste çıkmasını istediğin alanları seçip aşağıdaki ayarları yap.

- ButtonStyle : cbsAuto
- PickList : buraya da çıkmasını istediğin değerleri yaz. Bunu runtime'da kodlada yapabilirsin.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye

Mesaj gönderen mpolat »

Merhaba,
Anladım da Üstadım dediklerinizi yaptım PickList özellğine de 'Evet' ve 'Hayır' değerlerini girdim ama programı çalıştırıp bu alanda birdeğer seçmek istediğimde 'Hayır' is not a valid boolean value for field 'ODENDI' gibi bir hata alıyorum.
"İlmin anası sormaktır"
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

piclist

Mesaj gönderen mehmet_turecan_cakmak »

selam...

hocam anladığım kadarıyla gridin piclist özlleğindeki değerleri değiştirdiğinde yazımları aynı olması lazım yani alan adıyla griddeki ismin aynı olması gerekir sorun bundan kaynaklanıyor olabilir
Kullanıcı avatarı
mpolat
Üye

Mesaj gönderen mpolat »

S.A.
Arkadaşlar bir dost bahsettiğim işlem için şöyle bir kod yazmış ama denedim tam anlamıyla ihtiyaca cevap vermiyor bi incelerseniz belki daha da geliştirebiliriz diye buraya yazıyorum:

Pickliste Evet, Hayır değil, T= True, F= False için T, F ekle. logical alanlar true veya false
değer alırlar. Sonra Fields Editor'de 'ODENDI' alanının OnGetText olayına gel, (tablodan okurken T yi 'Evet ' diye oku)

Kod: Tümünü seç

if sender.asstrign = 'T' then
    text := 'Evet'
else Text := 'Hayır';

yaz.

OnSetText Olayına ise tersini yaz. (tabloya kaydederken Evet i T diye Hayır ı 'F' diye kaydet)

if Text = 'Evet' then
    Sender.AsString := 'T'
  else if Text = 'Hayır' then
    Sender.AsString := 'F'
bu şekilde yapabilirsin dedi ama denedim ben 'Hayır' da seçsem 'Evet' de seçsem alan değeri hep 'Hayır' kalıyor.
"İlmin anası sormaktır"
Ersin
Üye

Re: DBGrid'in PickList Özelliğinin Kullanımı Hakkında

Mesaj gönderen Ersin »

Arkadaşlar arkadaşın sorunundan farklı bir sorun var benim picklist ile ilgili

Ben pickliste listemi program çalışırken kodla ekliyorum. liste eklediğim grid alanına imlec geldiğinde otomatik olarak picklist'in açılmasını istiyorum. ama bir türlü yapamadım. Yardımlarınızı bekliyorum