Fahrettin Bey`in Triggerler ve SP`ler Hakkındaki Makalesi

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
andronoid
Üye
Mesajlar: 35
Kayıt: 26 Tem 2004 06:44

Fahrettin Bey`in Triggerler ve SP`ler Hakkındaki Makalesi

Mesaj gönderen andronoid »

S.A.

Hocam, Triggerler ve SP`ler hakkında yazdığınız makalenizi okudum. Gerçekten güzel, ellerinize sağlık. Dediklerinizi uyguladım ve çalıştırdım.

Yaptığınız uygulamada;
URUN, URUN_STOK, URUN_GIRIS ve URUN_SATIS olmak üzere 4 adet Tablonuz var. Gördüğüm kadarıyla URUN_STOK tablosunda ürünlerin stok sayısı tutuluyor. Ürünlerin stok miktarlarını aynı zamanda URUN tablosunda da görmek için veritabanına şöyle bir Trigger ilave ettim:

Kod: Tümünü seç

CREATE TRIGGER TU_URUN_STOK FOR URUN_STOK
ACTIVE AFTER UPDATE POSITION 0
AS
begin
 update URUN set stok_miktari=new.stok_miktari where urun_no=new.urun_no;
end

Gördüğüm kadarıyla bu triggeri yazmam yeterli oldu. İşleyiş hakkında sizlerin de fikirleri alayım dedim.. Başka problemlere neden olabilir mi?

Kolay Gelsin...
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 10:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Tecrübe ile sabittir ki triggerlar araciligi olusturulan tablolarin diger tablolardan tamamen ayri ve hic bir referenatial integirty baglantisi olmayacak sekilde olmalari gerekir. bunun Bazı sakıncaları var gerçekten...
Fakat bu yaptiginizin dogrudan bir sakıncası olur mu su an net bir sey soyleyemiyorum.... Yani cok emin degilim..... Fakat cok da bir faydasi olmuyor, zaten diger tarafta var olan bir bilgi çogaltilmis oluyor....
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
andronoid
Üye
Mesajlar: 35
Kayıt: 26 Tem 2004 06:44

Mesaj gönderen andronoid »

Anladım hocam.
Amacım DBGrid`de ürüne ait tüm bilgileri görmekti. Bu yapıyı değişik tablolarda kullanabileceğimi düşündüm. Örneğin bir cari`nin boç-alacak-bakiye toplamlarını verdiğiniz örneklere benzetip yaptığımızı varsayarsak; borc, alacak vs. toplamları ayrıca başka bir tabloda hesaplanacak ve bundan sonra cari tablosundaki ilgili carinin borc-alacak vs durumları güncellenecek. Bunun gibi.

Teşekkür ederim.. İyi çalışmalar..
Cevapla