Masaüstü yazılımı ve web db sunucusu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
cenap_b
Üye
Mesajlar: 45
Kayıt: 21 Mar 2004 08:59
Konum: İzmir
İletişim:

Masaüstü yazılımı ve web db sunucusu

Mesaj gönderen cenap_b »

Değerli arkadaşlarım, danışmak istediğim bir husus var.
delphi ve mysql ile yazılmış bir projemiz var. devart mydac componentlerini kullandık. db serverimizi webden kullanmak istiyoruz. ancak genele hitap eden bir proje oldugu için güvenlik endişelerinden dolayı db serveri tüm dünyaya açmak istemiyoruz.ip kısıtlaması gibi bir seçeneğimiz de yok. nasıl bir yol izlemeliyiz acaba. mysql serverde her bir kullanıcı için login oluşturup çok fazla kodu değiştirmeden bu işi çözmeyi dusunuyoruz. sizlerinde değerli fikirlerini duymak isteriz..

saygılar sevgiler.
ertank
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1684
Kayıt: 12 Eyl 2015 12:45

Re: Masaüstü yazılımı ve web db sunucusu

Mesaj gönderen ertank »

Merhaba,

Aklıma gelen yöntemler aşağıdaki gibidir. Bunların ilki UniDAC/MyDAC ile direk olarak yapılabilmekte. İkinci madde için ek olarak yine Devart firmasının SecureBridge bileşen setine ihtiyacınız olacaktır.

1- Sertifika kullanarak erişim sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sunucu üzerinde sadece sertifikalı bağlantılara izin vermesi için gerekli ayarları yapmalısınız. Gerekli self-signed sertifikaları oluşturup sunucu ve istemci (sizin uygulamanız) tarafında da bu sertifikaları kullanarak güvenli erişim sağlayabilirsiniz.

2- SSH kullanarak erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için sunucu üzerinde bir SSH server çalışıyor olmalı ve güvenlik amaçlı sistem erişimi olmayan bir SSH kullanıcısı tanımlamalısınız. Bu yapıda SecureBridge bileşenleri SSH sunucusuna şifreli iletişim sağlayıp bu güvenli bağlantıyı üzerinden MySQL sunucuya tünel erişimi sağlayacaktır.

Her halukarda internet üzerinden sunucuya erişim istiyor iseniz ve uygulama yapınızı değiştiremiyor iseniz veritabanının bir şekilde internete açılması zorunludur. Bunu elinizdeki imkanlar dahilinde mümkün olan en güvenli şekilde yapmaya çalışmalısınız.
Kullanıcı avatarı
cenap_b
Üye
Mesajlar: 45
Kayıt: 21 Mar 2004 08:59
Konum: İzmir
İletişim:

Re: Masaüstü yazılımı ve web db sunucusu

Mesaj gönderen cenap_b »

bahsettiğiniz çözumleri inceleyeceğim. cvp için tesekkurler. sanıyorum her iki çözumude ayni anda kullanmamizda teknik oalrak sakinca yok gibi.
Cevapla