bilgi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
erdogan_ozkaya
Üye

bilgi

Mesaj gönderen erdogan_ozkaya »

Arkadaşlar,

1 LT lik içi sıvı dolu bir kab düşünün, bir pompa olacak ve kab dan programdan belirlenen kadar sıvı çekecek ve ne kadar çektiyse programa aktaracak.
cihazlar seyyar olacak ve işlemler online olacak.

böyle bir şey nasıl olabilir ? nasıl bir yol izlemeliyiz ? buna benzer bir proje yapan oldu mu ?

teşekkürler
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: bilgi

Mesaj gönderen mkysoft »

Yapılabilir bir proje. Hazır cihazlar bulunabilir ancak online olanların olduğunu görmedim. Burada akışkanlar mekaniğinden biraz bilgiye ihtiyacınız olacak. Pompalama yüklekliği nedir, beklenen anlık akış miktarı nedir, ne kadar yüksekliğe pompalanacak? Bu sorunların cevabı ihtiyaç duyduğunuz pompayı belirlemenize yarayacak. Aşağıda basit bir örnek cihaz:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 8.3.hXbriA

Pompalar stabil değil, taşınabilir demişsiniz bu durumda enerji de stabil olmayacaktır. Pil zayıfladıkça pompaladığı sıvı miktarı değişir. Eğer tank'ı musluğun altında tutarsanız birazdaha stabil bir durum elde edilebilir. Veya mekanik bir sistem kurulabilir.

Akış metreler (liquid meter digital) 30$'dan başlıyor. İletişim için gprs modem lazım, 38$ 'dan başlıyor.
http://www.aliexpress.com/item/Wavecom- ... f81164e066

Sistemi işleten bir cpu lazım, audrino yada pic olabilir. eğer ekranı olacaksa audriono daha kolay geliştirilebilir ancak maliyetli. Tahminen 100$'a alınabilir parçalar.
erdogan_ozkaya
Üye

Hocam Detaylı bilgi için çok teşekkür ederim gerçekten çok açıklayıcı olmuş.
Kullanıcı avatarı
quadr
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen quadr »

İki şekilde yapılabilir. Birincisi tartım ile ikinci debi ile.
Birincisine değinecek olursak;
Tartım için ya indikatör kullanıp tartım hesaplaması yapmazsınız.Yada sadece analog çevirici kullanıp tartım hesaplamasınıda siz yaparsınız.
İndikatör kullanırsanız kalibrasyon sıfırlama bölen ortalama... gibi değerleri hesaplamadan kurtulursunuz.
Analog çevirici kullanırsanız bu tarz değerleri sizin hesaplamanız lazım.
Bir diğer husus ise bazı plc lerde loadcell mödülü olması.Bu modüller indikatör değerlerini içerisinde barındırıp size ham kiloyu verir.
Tartım hesaplaması işleminden sonra tartımın yapılması yani kaç litre alınacak bu litre için gelecek analog değer ön kesme değeri hassas alma değeri
gibi işlemler yapılmalı ki tartım hassas olsun.

İkinci seçeneğe değinecek olursak;
Puls çıkışlı debimetre bağlayarak yapılabilir.Sıvının kaç gramı için 1 puls gelmesini istiyorsak debimetre ayarını ona göre yaparız.
Puls okuyacak cihazdanda yine ön kesme ve hassas çalışma ayarları yapıp kaç litre isteniyor ise o kadar puls a geldimi çalışmayı keseriz.

Ayakkabıyı sefaletten
Çok sonraları tanıdım
Öyle ufuklarda mı olurmuş Allah'ım
Giyer giyer koşardım
Toprağın dostluğundan
Oyuncaklar yaptım çamurdan
Tenimin rengini aldım topraktan
Sen bakma esmerliğim sonradan...

http://www.tcct.us
erdogan_ozkaya
Üye

Arkadaşlar bunu yaptırabileceğim bir firma varmı acaba önerebileceğiniz ?

teşekkürler