Firemonkey Component nasıl yüklenir, yükleyemiyorum.

FireMonkey ve Mobil uygulama (iOS, Android, Windows Phone) ile ilgili sorularınızı bu foruma sorabilirsiniz.
10.Köy
Üye

Firemonkey Component nasıl yüklenir, yükleyemiyorum.

Mesaj gönderen 10.Köy »

Yine herkese merhaba. XE sürümleri beni süründüreceğe benziyor. Hatta Java öğrenmek için kitap aldım, benim beklentilerim ticari değil, hobi olarak yapıyorum.Firemonkey XE8 için https://www.tmssoftware.com/site/tmsfmxpack.asp Bu siteden paket indirdim.Firemonkey Component yüklemek istediğimde tmssoftware adlı ayrı bir klasöre kuruldu.Derleyici Component kısmından karıştırdım eklemek için tabi öncesinde nette baktım videoları inceledim ancak bir türlü yükleyemedim.Sadece proje olarak görünüyor. Derleyici ilk açılırken trial firemonkey diyor.

Resim

Tool palette herhangi firemonkey nesnesi göremiyorum. Sanırım ilgili linkteki indirdiğim demo versiyonu, ücretsiz kullaılabilen basit componentler olan yer var mı? En basit label fontunu dahi değiştiremiyorum, bu da can sıkıcı. Nasıl yükleyebilirim? hangi siteleri konuları incelemem gerek..En basit konularda takılıp kalınca bıkkınlık seviyesine çıkarıyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Re: Firemonkey Component nasıl yüklenir, yükleyemiyorum.

Mesaj gönderen freeman35 »

ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen fesiharslan »

Merhaba;

Font boyutu için; Label yerine Text nesnesini kullanabilirsiniz.

Ücretsiz harici Component setleri için;
Android Platformu;
http://sourceforge.net/projects/dpfdelphiandroid/

iOS Platformu;
http://sourceforge.net/projects/dpfdelp ... =directory

Cross-Platform;
http://www.mitov.com/
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Ayrıca, Delphi Ana Menüsünden Tools > GetIt Oackage Manager penceresinde Filter kısmından Free seçin.
Bu bölüm, Embarcadero destekli olarak sürekli güncellenmektedir.
Burada yer alan bir componenet setini Install butonuna tıklayıp doğrudan kurulumunu sağlayabilirsiniz.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

fesiharslan yazdı:Merhaba;

Font boyutu için; Label yerine Text nesnesini kullanabilirsiniz.

Ücretsiz harici Component setleri için;
Android Platformu;
http://sourceforge.net/projects/dpfdelphiandroid/

iOS Platformu;
http://sourceforge.net/projects/dpfdelp ... =directory

Cross-Platform;
http://www.mitov.com/
fesiharslan yazdı:Ayrıca, Delphi Ana Menüsünden Tools > GetIt Oackage Manager penceresinde Filter kısmından Free seçin.
Bu bölüm, Embarcadero destekli olarak sürekli güncellenmektedir.
Burada yer alan bir componenet setini Install butonuna tıklayıp doğrudan kurulumunu sağlayabilirsiniz.
Size de merhabalar Sayın @fesiharslan. Yazilariniz için çok teşekkür ederim. Uygulayip deniycem umarım yararlı olur.

Firemonkey hakkında bilginiz var mı sadece yükleme yolunu yazabilir misiniz? Yani ilk şunu sonra şunu yap gibi. Basit bir konuda takılıp kalınca iyi hissettirmiyor. Ilginiz için çok teşekkür ederim tekrar.
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Firemonkey hakkında bilginiz var mı sadece yükleme yolunu yazabilir misiniz? Yani ilk şunu sonra şunu yap gibi. Basit bir konuda takılıp kalınca iyi hissettirmiyor. Ilginiz için çok teşekkür ederim tekrar.
Evet. Firemonkey konusunda ciddi çalışmalar yapıyorum.
Yükleme yolundan kastınız; component kurulum yolu ise...

Setup şeklindeki paket dosya kurulumlarında (veya GetIt Oackage Manager penceresinden kurulum yaparsanız)
herhangi bir yol belirtmenize gerek yoktur.

Manuel olarak kurulum yapacak iseniz:
1- Öncelikle Component kaynak dosyalarını sabit bir konuma taşıyın (Örn: D:\Comp2016).
2- Delphi'yi açın ve Tools > Options > Delphi Options > Library penceresinde "Select Platform"
alanından Component'i hangi platformda kullanacak iseniz, o platformu seçin. (Örn: Android)
3- "Library Path" kısmının sağ tarfında yer alan "..." butonuna tıklayın.
4- Yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede Component'e ait kaynak dosyalarının (pas, bpl, dcp, dcu)
olduğu konumları, sağ taraftaki klasör simgesi ile seçin.
5- "Add" butonu ile bu konumu listeye ekleyin.
6- Component'e ait tüm kaynak dosya konumlarını ekledikten sonra, "OK" ve "OK" butonları ile pencereyi kapatın.
7- Component'ler manuel olarak "DPK" dosyaları ile kurulurlar. Component klasöründe yer alan ve Delphi IDE'niz
ile uyumlu tüm "DPK" dosyalarını seçerek, açın.
8- Sırayla önce (Project manager > Sağ tuş ile) "compile", daha sonra "Install" işlemi ile component kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Not: dpk dosyaları Design Time (Tasarım anı paket dosyası) ve Run Time (Çalışma anı paket dosyası) olmak üzere iki tiptir.
Tüm "dpk" dosyaları, Design Time dosyası ise doğrudan "Install" yapabilirsiniz.

Kurulumun sağlıklı yapıldığına dair kontrollerinizi yapmak için;
1- Kurduğunuz Componentler için varsayılan kaynak (Bpl, DCP) dosya yolu aşağıda belirttiğim konumlarda yer alır;
C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\<Delphi versiyon numarası>\Bpl
C:\Users\Public\Documents\Embarcadero\Studio\<Delphi versiyon numarası>\DCP
Yukarıda yer alan konumları kontrol ederek BPL ve DCP dosyalarının oluştuğundan emin olun.

2- Delphi ana menüsünden Component > Instal Packages penceresini açın. bir Component seçerek "Component" butonuna tıklayın.
Bu durumda küçük bir pencere açılır ve Component setinde yer alan nesne isimleri listelenir. Listede herhangi bir isim
görünmüyorsa kurulumunuzu yeniden gözden geçirin.

3- Yeni bir proje açın ve Tool Palette penceresinde component'i arayın. Kurulan her component bu pencerede bir grup
oluşturur.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

@ fesiharslan Diyecek çok fazla birşey bulamıyorum. Rabbim razı olsun. Çok teşekkürler. Inanin bu konu hakkında konu aradım böyle yok. Ya ben rastlamadım ya da yok açık anlatani. Yazdiklarinizla başlık konu dahi açılabilir. Çok teşekkürler Sayın @ fesiharslan.
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Rica ederim. Sizden de Allah razı olsun. Sizin gibi bir çok yazılım geliştirme meraklısı arkadaşa da İnşaallah yol göstermiş oluruz.

Daha kapsamlı bir eğitim üzerinde çalışıyorum. Yakın zamanda buradan duyururum, inşaallah.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

fesiharslan yazdı:Rica ederim. Sizden de Allah razı olsun. Sizin gibi bir çok yazılım geliştirme meraklısı arkadaşa da İnşaallah yol göstermiş oluruz.

Daha kapsamlı bir eğitim üzerinde çalışıyorum. Yakın zamanda buradan duyururum, inşaallah.
Başlığı Google indexlediginde mutlaka yazılarınızı takip edip uygulayacaklardir. Kaynak sıkıntısı çok fazla. Siz kullanıcıya açık anlatiyorsunuz.

Çalışmalarınızda Allah kolaylik versin. InsaAllah bizlerinde yararlanabileceği birşeydir. Sanırım proje büyük. Tekrar Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
AliZairov
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen AliZairov »

İyi akşamlar. VLC ve FMX ayrı bir platformdur. Kurmak istediğiniz bileşen VLC çalışır FMX desteklemiyor. FireMonkey sürümünü için olanı kurmanız gerek.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

AliZairov yazdı:İyi akşamlar. VLC ve FMX ayrı bir platformdur. Kurmak istediğiniz bileşen VLC çalışır FMX desteklemiyor. FireMonkey sürümünü için olanı kurmanız gerek.
Neden goremedigimi anladım. Gorucem diye heryeri altust etmistim.Sistem geri yükleme ile duzelttim . Teşekkürler.

Yalnız https://www.tmssoftware.com/site/tmsfmxpack.asp Yükleme yaptığım sitede XE8 ile sınırlama olmadığından bahsediyor. Componenti yüklerken hata yaptığımı düşünüyorum yoksa kaçırdığım biryer mi var? Projelerim bozulmasın diye @fesiharslan Beyin anlatımını müsait zamanda yapmak istiyorum.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

@fesiharslan Hayırlı akşamlar. Yine sormak durumunda kaldım.

Anlatımınızı dikkatlice okuyup yapmak istediğimde neredeyse son ana kadar hiç sorun vermedi. Tek sorun Kullanmak istediğim platformu Android seçmeme rağmen benden İOS Port ve SDK istemesi oldu hata verdi ve tamamlamadı.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13343586/vccccc.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13343586/aaaaaa.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/133 ... bbbbbb.jpg

İOS ilk başta yüklemek istemesem de SDK Yüklesem sanırım sorun çözülecek.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13343586/aaa.jpg
https://developer.apple.com/ios/download/
Buradaki linkte İOS 9 için olan var. Hazır yüklemişken uyumlu olnalar sadece bunlar mı tüm ios cihazlarda çalışır mı?

Kısa da olsa cevaplasanız sevinirim, Teşekkürler.

freeman35: hioroglif kullanmıyoruz. Latin alfabesi ile ATATÜRK ün öğrettiği Türkçe yi kullanalım... mesaj nekadar ufaldı farketmişsinizdir.
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Doğru tespit yapmışsın. Ekrandaki mesaja göre TMS Firemonkey Component seti, SDK kurulumu için sizden Mac OS X platform uzak bağlantısı istiyor.
İOS ilk başta yüklemek istemesem de SDK Yüklesem sanırım sorun çözülecek
Fakat çözüm yolunuz doğru değil.
iOS SDK Windows platformuna kurulamaz. iOS SDK XCode ile birlikte kurulur. Yani siz XCode'u kurduğunuzda iOS da kurulmuş olur.

Özetlemek gerekirse;
1- Sanal bir Mac PC kurun.
2- Mac OS X üzerinde XCode'u kurun.
3- XCode komut satırı araçlarını kurun.
4- Delphi kurulum klasöründe yer alan PAServer uygulamasını Mac OS X bilgisayarına kopyalayın ve kurun.
5- Kurduğunuz PAServer uygulamasını Mac OS X üzerinde çalıştırın.
6- PAServer sizden bir onay ve şifre oluşturmanızı ister. Verdiğiniz şifreyi unutmayın Delphi arayüzünde bu şifreyi kullanacaksınız.
7- Delphi arayüzünde, Mac bağlantı profili oluşturun.
8- Bağlantı işlemi sırasında, bağlantı adi, Mac bilgisayar IP'si ve PAServer için belirlediğiniz şifre istenir. Bu bilgileri girdikten sonra test connect butonu ile bağlantınızın doğruluğunu test edebilirsiniz.
9- Bu işlemden sonra ihtiyaç duyulan iOS SDK Mac bilgisayardan sizin lokal Windows bilgisayarınızın cache'ine otomatik olarak alınır.
10.Köy
Üye

Mesaj gönderen 10.Köy »

fesiharslan yazdı:Doğru tespit yapmışsın. Ekrandaki mesaja göre TMS Firemonkey Component seti, SDK kurulumu için sizden Mac OS X platform uzak bağlantısı istiyor.
İOS ilk başta yüklemek istemesem de SDK Yüklesem sanırım sorun çözülecek
Fakat çözüm yolunuz doğru değil.
iOS SDK Windows platformuna kurulamaz. iOS SDK XCode ile birlikte kurulur. Yani siz XCode'u kurduğunuzda iOS da kurulmuş olur.

Özetlemek gerekirse;
1- Sanal bir Mac PC kurun.
2- Mac OS X üzerinde XCode'u kurun.
3- XCode komut satırı araçlarını kurun.
4- Delphi kurulum klasöründe yer alan PAServer uygulamasını Mac OS X bilgisayarına kopyalayın ve kurun.
5- Kurduğunuz PAServer uygulamasını Mac OS X üzerinde çalıştırın.
6- PAServer sizden bir onay ve şifre oluşturmanızı ister. Verdiğiniz şifreyi unutmayın Delphi arayüzünde bu şifreyi kullanacaksınız.
7- Delphi arayüzünde, Mac bağlantı profili oluşturun.
8- Bağlantı işlemi sırasında, bağlantı adi, Mac bilgisayar IP'si ve PAServer için belirlediğiniz şifre istenir. Bu bilgileri girdikten sonra test connect butonu ile bağlantınızın doğruluğunu test edebilirsiniz.
9- Bu işlemden sonra ihtiyaç duyulan iOS SDK Mac bilgisayardan sizin lokal Windows bilgisayarınızın cache'ine otomatik olarak alınır.
@fesiharslan Çok Teşekkür ederim. Sonradan konuya yıllar sonra bakacak kişiler bile yararlanabilir. Sanırım işim biraz uzun benim. Elinize yüreğinize sağlık, aşama aşama hepsini yazıya dökmüşsünüz, Rabbimde sizin işlerinizi kolaylaştırsın nerde zorlaşırsa. Hayırlı Geceler dilerim, Çok Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
İletişim:

Güzel dua ve dilekleriniz İnşaallah bu yolda bana yardımcı olacaktır.
Az da olsa yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.