Veri Transferi Yönetimi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
emrahgs
Üye

Veri Transferi Yönetimi

Mesaj gönderen emrahgs »

Merkez Şube Yapısı Olan Sql server Tabanlı Projede
Veri Transferi Yapmalıyım
Fakat Zamanlanmış ve Anlık Olarak Aktarılması Gereken Biçok Tablo Var
Esas Olan Şubeden Merkeze Ama Tersi Yönünde Aktarılması Gereken Kayıtlar Olacak.
Bu Sistem Bi Çok Müşteride Kullanılcak ve Kurulumu Ayarları Basit Olmalı.
Bu Durum da Bi Kaç Yöntem Araştırdım;
1)Server da 1433 Portunu Aktif Edip Clientların Direkt Sql server a Erişip Basit Bir Şekilde Yaz/Oku Yapması
Erişilen Sunucuya veri yazma konusunda performansı daha önce yaptığım uygulamalarda pek iç açıcı değildi.

2)Serverda Web Servis
Güvenli ,Ama Zahmetli Geldi Bana

3)Datasnap
Bununla ilgili bilgim yok denemeler yapmaya çalıştım ama beceremedim, buda çok zahmetli görünüyor,
bu iş için ne kadar gerekli olduğu nu bilmiyorum

Bu Tarz Proje Geliştiren Arkadaşlar , Yardımcı Olabilirlerse Sevinirim.
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Re: Veri Transferi Yönetimi

Mesaj gönderen pasa_yasar »

Tavsiyem web servis yazman sağlıklı oluyor. Proje bittiğinde kafan rahat olur. Ben farklı yöntemler denedim ama keşke başta webservis yazsaymışım. Tembellik yaptım ağır oldu bedeli. Dcom server falan kullandım. Proje bitti windows sürüm sorunlarından dolayı iptal ettim. Yeni alt yapı kurdum. Proje 3 yılda gelişti. Devamlılık yaratacak bir iş ise sağlamdan git web servis olsun biraz geç olur ama sorunsuz olur. Gereksiz hatalar ile uğraşmazsın
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Mesaj gönderen pasa_yasar »

Aktarım sistemi kullanmadan direk bağlantı kullanacaksan zaten sorun yok. Cloud gibi bir sistem kuruyorsun. Tek yapacağın bağlantı kontrolü. Bi webservis yazarsın hattan düştümü localde de bağlantıyı keser sende ekranda uyarı verirsin sunucu bağlantısı kesildi dersin. Bağlantıyı beklersin
emrahgs
Üye

Mesaj gönderen emrahgs »

DataSnap Üzerinde Denemeler Yapmaya Çalışıyorum fakat
Sorguladığım verileri ClientDataset ile json formatında Göderip
Client Tarafından yine ClientDatasete Alan Metodları yapamadım.
Delphi Xe2 kullanıyorum
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Bir bilgisayardan kendi belirlediğin bir text metni REQUEST edip karşı taraftan alır almaz RESPONSE text içinden almayı başarmışsan yapamadım olayı yapmak üzereyim hale gelmiş demektir.

Bu linkteki bahsettiğim benzerini de bir dene.
Resim
Resim ....Resim
emrahgs
Üye

Mesaj gönderen emrahgs »

DataSnap ile Çektiğim Gelen Verileri String Olarak Göndermekte Sıkıntı Yok ama
Json Formatında Çevirip Jsondan Almada Sıkıntı Yaşıyorum.
Aslında Doğru Bir Yöntem Olup Olmadığınıda Karar veremedim çünkü MAster Detail SubDetail yapıda 10 tane Tablo var
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Yöntem, sana hizmet ediyorsa her zaman doğrudur. Sadece seçeneklerin tümünü değerlendirip değerlendirmemek ile ilgili bir daha doğrusu var mı sorusunun cevabında gizli.

Gönderip alınan veri trafiğini azaltmak ve hız kazanmak amacı için ise doğru. JSON ile XML tagları kadar yer kazanırsın.

O zaman sana lazım olan bir Parse fonksiyonu.
Resim
Resim ....Resim
emrahgs
Üye

Mesaj gönderen emrahgs »

hocam client lar doğrudan sql servera bağlanıp verilerini çekip/yazması (çoğunlukla yazma işlemi) daha önce kullandığım yöntemlerden
Bu Yöntem Basit ve Daha Hızlı Geliştiriliyor
DataSnapın Hızının Çok İyi Olduğu Söylendiği İçin Denemek İstedim

Sürekli Transfer Olacak Bir Sistem de
Siz Hangini Önerirsiniz

Birda DataSnap ile json formatında verri gönderirsek Clien Tarafında Parse işlemi Olmaddan
ClienntDataset Gibi Memory Datasetlerine Hızlı Birşekilde Alamıyornuyuz
Eğer O Şekilde İse Parse İşlemi Yavaşlığa neden Olmazmı?
İlginiz İçim TeşekkürEdiyorum.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Neyi neredene nereye ne kadarlık bir sıklıkla nasıl göndereceğini bilmiyorken ancak bu kadarını yazabiliyorum.
Şimdi veritabanı yakasındaki hız seni memnun etseydi burada bunları konuşuyor olmazdık değil mi ?
Tercihler derken bundan bahsediyordum.
Önce veritabanı direkt erişimini denediğini ve memnun kalmadığını karine ederek bunları yazdım. Aksi halde yazdıklarım zaten yok hükmündeler.

Çekilecek veri 100 kayıt kadarlık bir dinamikte de olabilir 10000 kayıtlık senkronizasyon dinamiğinde de.
Aynı anda 1 kullanıcı da bağlanır 100 kullanıcı da..

Tüm bunlar server üzerindeki ve ağ üzerindeki yükü ifade eder. Bu yükü azaltacak her yöntem iyi olan yöntemdir.
Resim
Resim ....Resim
emrahgs
Üye

Mesaj gönderen emrahgs »

EyvAllah Hocam Saolasın Ben Biraz daha Datasnap Üzerinde Çalışayım
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

O zaman şu linkteki örneği inceleyerek başlarsan faydasını görürsün. Hem Win32 server hem Win32 client hem de Android içindir.
Resim
Resim ....Resim
ertank
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ertank »

Acaba Intraweb olarak geliştirmek mümkün olmaz mı? Gönderilecek verileri PDF, EXCEL vs olarak download ettirmek mümkün olabilir. Ya da izlemelik veriler ise bu defa zaten ekrandan izlerler.

Üzerinde düşünülebilecek bir alternatif olabilir.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

@ertank o da mümkün.

- Düşünceleri sadece kullanılacak platformun esnekliği sınırlar. Örneğin Android yakasında bir çalışma yapılacaksa rasyonel çözüm DataSnap REST çözümü.

- Eğer WEB yakası olacaksa CURL desteği ile yine JSON'dan dolayı REST iş görür.

- Hatta bizim TRT'nin muhasebe servisi 1,4 milyon TL verip aldığı otomasyon için, hala Terminal services ile uzak masaüstü erişimi yaparak çalışıyorlar. ( off topic: BT'ciler bu durumu üzerilerine almıyorlar çünkü dış alım, muhasebe elemanları da "Güvenlik için" vs. diyorlar ama bana bunu söylerken gözleri gözüme değil yere bakıyor. ) :roll:
Resim
Resim ....Resim
thelvaci
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen thelvaci »

emrahgs yazdı:Merkez Şube Yapısı Olan Sql server Tabanlı Projede
Veri Transferi Yapmalıyım
Fakat Zamanlanmış ve Anlık Olarak Aktarılması Gereken Biçok Tablo Var
Esas Olan Şubeden Merkeze Ama Tersi Yönünde Aktarılması Gereken Kayıtlar Olacak.
Bu Sistem Bi Çok Müşteride Kullanılcak ve Kurulumu Ayarları Basit Olmalı.
Bu Durum da Bi Kaç Yöntem Araştırdım;
1)Server da 1433 Portunu Aktif Edip Clientların Direkt Sql server a Erişip Basit Bir Şekilde Yaz/Oku Yapması
Erişilen Sunucuya veri yazma konusunda performansı daha önce yaptığım uygulamalarda pek iç açıcı değildi.

2)Serverda Web Servis
Güvenli ,Ama Zahmetli Geldi Bana

3)Datasnap
Bununla ilgili bilgim yok denemeler yapmaya çalıştım ama beceremedim, buda çok zahmetli görünüyor,
bu iş için ne kadar gerekli olduğu nu bilmiyorum

Bu Tarz Proje Geliştiren Arkadaşlar , Yardımcı Olabilirlerse Sevinirim.
Ya aktarım yapacağınız sırada bağlantınız yok ise; ya da daha kötüsü ya aktarımın ortalarında iken bağlantı kopar ise ;) Düşündüğünüz çözümlerin hiçbirisi stabil değil. Benden size bir ipucu: MSMQ.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

@thelvaci hocam haklısın ama Android yakasında olduğunu varsayalım o da sıkıntı. Gerçi konumuz android ile alakalı mı ne kadar alakalı sadece bir beyin fırtınası için yazıyorum.

O zaman WebServices destekli ara bir sunucu veya web sitesi eklemek zorunluluğu velhasıl benzer sıkıntı onda da olacaktır.

Veri gönderimi sırasında hata olursa zaten sistem yakalamıyor mu ? Transaction %100 tamam olunca veritabanına düşüyor. Aksi bir durum ile karşılaşmadım ama risk görüyorsanız ikinci bir kontrol ile bu durum kontrol altına alınabilir diye değerlendiriyorum.

Yanlış mı düşünüyorum ?
Resim
Resim ....Resim