yazarkasa, benzin pompası gibi aletlerden bilgi alma

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ng
Üye
İletişim:

yazarkasa, benzin pompası gibi aletlerden bilgi alma

Mesaj gönderen ng »

Yazarkasa, benzin pompası, pos cihazı gibi harici cihazlardan nasıl bilgi alabilariz?
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Bu tip cihazlar genellikle comm port larla haberleşirler. communication iletişim, haberleşme demek. bu donanımları üreten kişiler cihaz ların komut setlerini verirler. Yani sen cihaza "S.A." bildiğin text olabilir göndereceksin, gelen cevapta sana "Ve Aleyküm Selam" olucaktır. Bu işin şakası tabi ama mantık aynı, yani sen üreticinin belirlediği format ve karakterleri göndereceksin ve cihazda sana üreticinin belirlediği ve belirlediği şekilde bilgi göndericek.

Bununla iletişimi nasıl yaparım diyeceksin "Arama" kısmından baya birşeyler bulursun :) Turbo Power ile halledebilirsin

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
şimal
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen şimal »

Merhaba
ewt freeman35 in dedigi gibi. Rs232 seri iletişim ile haberleşilir. Her cihazın (donanim tarafinda) bir prtokolu vardır.
Sizde bu sinyalleri bilirsiniz ve ona gore haberlesirsiniz.
Ben akaryakit pompalari ile ilgili bir otomasyonun kodlamasini yeni bitirdim. Genellikle Vein adı verilen uluslararası bir protokol kullanılır. Bazen bunlar uzerinde ufak tefek degisiklikler olabiliyor.
Protokolun genel hatları şöyle:

Kaç tane rompa varsa adreslenir: biz 50, 51, 52,...., 5A, 5B, 5C,... şeklinde adresliyoruz
sonra PC sormaya başlıyor
Nasilsin50,
Nasilsin51,
Nasilsin52....
sonra gelen cevapalarda şöyle
değişiklik yok,
reset oldum,
authorise oldum,
satışa başaldım,
ekranım,
programlanmadım,
birim fiyatım yok gibi

sizde gelen cevaba göre tekrar sinyal gönderiyorsunuz.
Birde sinyalin sonun doğruluk kontrolü için CRC16 adı verilen (buda bir standart) 2 bytelık veri ekliyorsunuz. Sonra sinyal sonunu gösteren bir byte daha ekliyorsunuz (FA). Birde CRC bitlerinin sinyal sonuna eklediğiniz bitler ile aynı olma olasılığı var. Bunun için farklı algoritmalar geliştirilmiş.
Böylece anlaşıp gidiyorsunuz o kadar :)
Boş Başak Dik Durur...
Santranç bitince şah da piyon da aynı torbaya girermiş...
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

amma çok reklamını yaptım ama neyse bidaha yapiim.
bir örnek olarak bir pc - plc bağlantısı programı, örnek paket yapısı ve cevap alma şekli açıkça belli

viewtopic.php?p=16575#16575

kolay gesssin
ng
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ng »

Cevaplar için teşekkürler.
Sanırım soruyu eksik yada yanlış sordum. Benim öğrenmek istediğim bu cihazların kullandığı protokoller yada komut seti diyeyim. Bunları internette falan aradım ama bulamadım. Bulabileceğim bir yer var mı?
yada bana gönderebilecek biri olursa sevinirim.

Birde aklıma geldi seri porrttaki bilgileri almak için mutlaka bir component falan vardır bu konuda bilginiz var mı?
saygılar.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

sayın @ng, Arama baş yardımcınız. Arama kısmında mutlaka aratın.

Mesela port diye aratırsanız, bu konuda birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

Resim :P :)
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

eh be kardeşim ne diyeyim daha ya
Bununla iletişimi nasıl yaparım diyeceksin "Arama" kısmından baya birşeyler bulursun Turbo Power ile halledebilirsin
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
ng
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ng »

yardımlarınız ve sitemleriniz için teşekkür ederim.Sorumu sormadan önce sitede yazarkasa,benzin pompası gibi konularda zaten arama yapmıştım. Sanırım en başında sorumu yanlış sordum derdimi anlatamadım. :oops: Benzin pompası haberleşme protokolleri hakkında bilgi arıyordum,şimdi betty_tr nin söylediği vein adlı protokolü araştırıyorum. Bunun yanında modbus,IFSF gibi protokollerin kullanıldığını öğrendim. Bu protokollerle ilgili bazı dökümanlar indirdim ancak henüz okumadım. Bu protokollerle ilgili bildiğiniz ve önerebileceğiniz kaynak var mı(türkçe olması zaman kazandırır)?
Kullanıcı avatarı
şimal
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen şimal »

VEIN in ingilizce dokumani var. Protokolu en detayina kadar anlatan yanliz kagit ustunde. Taratmam baya bir zaman alir taratsamda gondermem sorun olur. İsterseniz fotokopisini alıp kargo ile size ulaştırabilirim.
Petposan, Meksan, Mepsan markalı pompalarda bu protokol kullanılıyor.
Ama size tavsiyem ağustosta onaylanacak yazarkasa uygulamasina kadar kodlamaya geçmemeniz. Bu zaman içinde de protokollerden birini iyice detayina kadar anlamaniz.
Kolay glesin iyi gunler....
Boş Başak Dik Durur...
Santranç bitince şah da piyon da aynı torbaya girermiş...
ng
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ng »

VEIN internette aradım ama bulamadım bu arada ifsf vd modbus protokolleri ile ilgili yeteri kadar kaynak var. ifsf.org ve modbus.org şimdilik bunları inceliyorum. Teşekkürler.
Blaze
Üye

Mesaj gönderen Blaze »

betty_tr yazdı:VEIN in ingilizce dokumani var. Protokolu en detayina kadar anlatan yanliz kagit ustunde. Taratmam baya bir zaman alir taratsamda gondermem sorun olur. İsterseniz fotokopisini alıp kargo ile size ulaştırabilirim.
Petposan, Meksan, Mepsan markalı pompalarda bu protokol kullanılıyor.
Ama size tavsiyem ağustosta onaylanacak yazarkasa uygulamasina kadar kodlamaya geçmemeniz. Bu zaman içinde de protokollerden birini iyice detayina kadar anlamaniz.
Kolay glesin iyi gunler....
VEIN dökümanlarını bana gönderebilirmisiniz acaba?
DREAM
Üye

Mesaj gönderen DREAM »

Arkadaşlar sizlerden wayne marka pompanın prokolunu nasıl alabılırım?Saygılarla.
mucit
Üye

Mesaj gönderen mucit »

Merhaba,
Yazarkasalar ile iletişim kurmak için üreticisi ya da ithalatçısı ile irtibata geçin. Size İletişim için gerekli olan DLL dosya ve Fonksiyon listesini yolluyorlar. Sizde bu DLL dosya ile iletişimi kuruyorsunuz.
Kolay gelsin.
DREAM
Üye

Mesaj gönderen DREAM »

Benim istediğim pompa tarafı yanı wein dedigimiz pompanın protokolu