windows kaç bit?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
thelvaci
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: windows kaç bit?

Mesaj gönderen thelvaci »

Benim de anlayamadığım Delphi'de yeni olduğunu söyleyen arkadaşların, ciddi ciddi program yazma telaşında olması. Ne kadar da garip bir durum.! Alfabeyi öğrenmeden, edebi bir roman yazma çabasından öte değil sanırım.
zeynel6363
Üye

Mesaj gönderen zeynel6363 »

function öğreneceğim artık...anlamadığım şey: foksiyon kullanmadan sadece buton içine yazılarak çözülmez mi? tam emin değilim ama fonksiyon ile ilgili şöyle bir yorum duymuştum zamanında: EĞER BİR KODU DEFALARCA KULLANACAKSAN FONKSİYON KULLANMAK MANTIKLI.ÇÜNKÜ AYNI KODU DEFALARCA YAZMADAN FONSİYON İLE BİR DEFA YAZARSIN SORUN ÇZÖÜLÜR.....
zeynel6363
Üye

thelvacı oturup kitap mı okuyayım sürekli?aynı kodları yazıp yazıp tekrar mı edeyim?yeni başlayanlar sadece okusun mu yani?hiç bir küçük de olsa program yazmasın?sence bu tür forum siteleri neden var?neden herkes soru soruyor sence?...senin gibi biraz önyargılı yaklaşan çok olduğu için memlekette program yazan kişi sayısı çok..programcılık bölümünü bitirip de program yazan kişi sayısı çok çok az...ne olur yeni başlayan yada uzman biri de olsa HEVESİNİ kırmayın, soğutmayın programcılıktan....
Kullanıcı avatarı
SimaWB
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen SimaWB »

zeynel6363 yazdı:thelvacı oturup kitap mı okuyayım sürekli?aynı kodları yazıp yazıp tekrar mı edeyim?yeni başlayanlar sadece okusun mu yani?hiç bir küçük de olsa program yazmasın?sence bu tür forum siteleri neden var?neden herkes soru soruyor sence?...senin gibi biraz önyargılı yaklaşan çok olduğu için memlekette program yazan kişi sayısı çok..programcılık bölümünü bitirip de program yazan kişi sayısı çok çok az...ne olur yeni başlayan yada uzman biri de olsa HEVESİNİ kırmayın, soğutmayın programcılıktan....
Bence siz önce thelvacı 'yı bir araştırın ondan sonra bu yazdıklarınızı utanıp silersiniz. "program yazmak isteyenlerin hevesini kırmak"la itham edilen kişi Tuğrul Bey olunca dayanamadım! Birçok forumda, kendi blog'larında programlamayla uğraşanlara o kadar çok yardımı olan bir insana yapılan bir haksızlık var burada ve haksızlık karşısında sessiz kalmak bana göre değil.
thelvaci yazdı:Benim de anlayamadığım Delphi'de yeni olduğunu söyleyen arkadaşların, ciddi ciddi program yazma telaşında olması. Ne kadar da garip bir durum.! Alfabeyi öğrenmeden, edebi bir roman yazma çabasından öte değil sanırım.
Tuğrul Bey, gayet kibar bir dille, çok güzel bir teşbih yaparak size yol göstermeye çalışmış. Ama siz mesajı alamamışsınız. Kolay gelsin...
There's no place like 127.0.0.1
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

İyi günler. Windows'un 64 bit olup olmadığının tespit eden bir gurup kodların çalışmasıyla hesaplanarak elde edilen bir bilgi olduğu için bu bilgi her gerektiğinde bu hesaplamaların tekrar tekrar yapılması, aynı kodların yazılması yerine bu hesaplamayı alt programlara (fonksiyon - prosedürlere) devretmek daha mantıklı olmaktadır. Böylece her hesaplama yapılacağı zaman, alt programı isminden çalıştırmak kodlamayı hem sadeleştirecek, hem kolay yazılır ve okunabilir yapacak hem de ileride gerekli görülen güncelleme ve değişikliklerde tek yerden değişiklik yapmak yeterli olacaktır.

Yeterlilik meselesine gelince, gücenmeye darılmaya lüzum yok kimse bu işi anne karnında öğrenmedi nasıl olsa. Bu yollardan geçenlere kulak vermende fayda var. Bizim zamanımızda diye lafa girersem ne kitap var ne bilen bir hoca hatta ne bir arkadaş. Üstelik bırak interneti bilgisayar bile bulamazdı çoğumuz. Sanırım konu bireysel gayretle direkt alakalı bir durum. Bu bir maraton ve henüz yürümeyi öğrenememiş bir çocuk gibisiniz dersem bunda alınacak bir şey yok. Tıpkı roman yazmak isteyen ama okuma yazma bilmeyen bir insan benzetmesinde olduğu gibi önünüzde duran tek engel, çooook miktarda çalışma yapma gerekliliğidir. Zamanı gelince roman da yazabilirsiniz, maraton da koşabilirsiniz. Bu tamamen o süreçte sizin göstereceğiniz doğru çalışma ve gayrete bağlıdır.

Burada yol göstermesi açısından iyi bir kitabı seçerek sadece hikaye gibi baştan sona okumanız sizde olaya çok geniş bir bakış açısı kazandıracaktır. En azından bu yapıyı bilmek işin okuma yazması veya yürümesi gibi en temel noktadır. Eğer bu meseleyi aşmadan maraton koşmaya veya roman yazmaya yeltenirseniz ne siz ne de size yardım etmek isteyen her hangi başka birisinin göstereceği gayretin pek anlamı olmayacaktır. Bir de bir konuda ihtiyaç hissederseniz muhtemelen o konu da ilk siz çalışmıyorsunuz, başkaları bu konuda muhakkak çalışma yapmış olabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. İyi bir üretici (bu camiaya kod üreten yazılımcı olarak bakarsak) araştırma, öğrenme ve hatta problem çözme becerilerine tek başına sahip olmalıdır. Eğer bu aşamalarda gayret göstermeye üşenerek nokta atışı sonuç isterseniz işlerinizi bir yere kadar yürütür ama bir noktada tıkanır kalırsınız ve bu da en çok size zarar verir. İyi çalışmalar.

Not..: Kendinizi geliştirmek için yapacağınız çalışmalarda trilyon kere hata yapmak sizi yıldırmasın, bu hatalarla daha çok siz gelişeceksiniz :mrgreen:
Şaban Şahin AKMAN
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

zeynel6363 yazdı:function öğreneceğim artık...anlamadığım şey: foksiyon kullanmadan sadece buton içine yazılarak çözülmez mi? tam emin değilim ama fonksiyon ile ilgili şöyle bir yorum duymuştum zamanında: EĞER BİR KODU DEFALARCA KULLANACAKSAN FONKSİYON KULLANMAK MANTIKLI.ÇÜNKÜ AYNI KODU DEFALARCA YAZMADAN FONSİYON İLE BİR DEFA YAZARSIN SORUN ÇZÖÜLÜR.....
- Günü kurtaran çözümler ile kalıcı çözümler arasındaki farkı zaten biliyorsunuzdur.

- Bizlerden günü kurtaran çözüm bekliyor olduğunuzdan, hepimiz için değerli olan vaktimizi almanızı tabii ki istemiyoruz. Her şey bundan kaynaklıdır. Yoksa bırakın kodu, proje halinde paketler dosya paylaşım sitelerinden birine koyar size verirdik olur biterdi. Laf anlatmaya nazaran daha az emek harcardık.

- Ama bu durum bilginin değerli oluşu gerçeğini değiştirmiyor. O emeğin oluşması için yıllarımızı verdik. Bu birikimi karşılıksız olarak sunan insanlara daha saygılı olmak lazımdır.

- Başka bir açıdan önerim olacak. Duyumlar üzerinden gidiyorsak, daha sıkça duyacağın bir konu da (eğer ilk ise buradan ben söylemiş olayım) "Bu meslekte ilerlemek istiyorsan İngilizce seviyeni sadece Türk forumlarında araştırma yapacak kadar değil, web üzerindeki diğer kaynakları da kapsayacak kadar geliştirmelisin" olacaktır. Böylece günü kurtaran çözümlere çabuk ulaşırsınız.

- Kalıcı çözümler için dil fark etmez her zaman burada yardıma hazır birileri olacaktır.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Mesaj gönderen warder »

Eleştirel bir bakışla, yazılanlardan bu düşünce oluşturuluyor, soğutma fikri akıldan geçirilmeye sebep olunuyorsa üslubu gözden geçirmek gerekebilir.
Bu düşüncesini ifade edenin üslubunu savunmuyorum. İfade etmeyenler de bulunabilir.
... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk...
thelvaci
Kıdemli Üye
İletişim:

zeynel6363 yazdı:thelvacı oturup kitap mı okuyayım sürekli?aynı kodları yazıp yazıp tekrar mı edeyim?yeni başlayanlar sadece okusun mu yani?hiç bir küçük de olsa program yazmasın?sence bu tür forum siteleri neden var?neden herkes soru soruyor sence?...senin gibi biraz önyargılı yaklaşan çok olduğu için memlekette program yazan kişi sayısı çok..programcılık bölümünü bitirip de program yazan kişi sayısı çok çok az...ne olur yeni başlayan yada uzman biri de olsa HEVESİNİ kırmayın, soğutmayın programcılıktan....
Yazdığım eleştiri genele hitap ediyordu ve saygısızca bir üslup içermiyordu ama verdiğiniz cevabın aynı kalitede olmadığını söylemeliyim öncelikle. Eğer yazılımı meslek olarak ifa ediyor iseniz, evet sürekli okumak ve kendinizi geliştirmek zorundasınız. Aksi taktirde başka bir meslek seçmeniz hem kendiniz hem de çevrenizdeki herkes için daha faydalı olacaktır. Yazılımcılığı hobi olarak yapıyorsanız; yine yaptığınız işe saygı duymalı ve önce öğrenmeli sonra, üretmelisiniz.

Her ne iş yapıyor olursak olalım, öğrenmeden inşa edemeyiz. Ancak siz ve sizin gibi arkadaşlar bunun tam tersini yapma gayreti içindeler. Bunun boş yere bir çaba olduğunu anlatmak istemiştim. 39 yaşındayım, 20 senedir bilfiil programlama dünyasının içindeyim(bir çalışan olarak) ve hâla okuyorum, hala bilgisiz olduğumu biliyor ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Eğer siz aksini düşünüyorsanız; ki mesajınızdan bu anlaşılıyor; o zaman yaptığınız işe saygınız yok demektir. Hevesiniz öğrenmeye odaklı olsun, para kazanmaya değil.! Yeni neslin en büyük sorunu; çok çaba sarfetmeden sonuca ulaşacağına olan inancı. Bu gerçek hayatta asla geçerli olmayan, yanlış bir kanaat.

Keşke benim yargılarım (size göre önyargılarım) tüm programlamaya gönül vermiş geleceğimiz olan gençlerinde yargıları olsa da; ben yanılıyor olsam. Programlamaya hevesim var diyen çok kişi gördüm, bunlardan bazıları ile mesai arkadaşı idim, bir diğer kısmı yanımda staj yaptı. Ancak maalesef çok çok az bir kısmı gerçekten öğrenmeye hevesli ve azimli idi. Öğrenmeye isteği olan kişi; buraya bir soru sormadan önce yaptığa işe saygı duyar ve en azından function ve procedure nedir bunu öğrenir.

Sizlere, programlama eğitimini kimler veriyor nasıl veriyor anlayamıyorum. Ya hocalarınız gerçekten çok cahiller, yada sizler çok ilgisizsiniz. Hangisi olduğunu sizler daha iyi bilirsiniz sanırım. Ancak görünen bir gerçek var ki; o da güzel ülkemde programlama yaptığını söyleyen, işin kötüsü öyle olduğunu iddia eden/sanan, bir çok cahil ve işine saygısız insanın olduğu.

Programlama; C,C++,Delphi, C#, VB biliyor olmak değildir. Altta yatan mantığı anlama işidir. Popüler tabir ile bir framework öğrenenin yaptığı işe programlama denmez. Ancak daha fazla yazmak sizde bir öğüt atmosferi oluşturmayacak aksine daha da sinirleneceksiniz sanırım. En iyisi; bana sinirlendiğiniz bu yazıyı yazıcıdan çıktı alın ve hergün görebileceğiniz bir yere koyun; seneler sonra bana boş yere kızdığınızı anlayacak ve sessiz bir teşekkür edeceksiniz belki de. Kimbilir ?

Bu arada; SimaWB'ye de teşekkür ederim.
zeynel6363
Üye

cevabım sert olmuş olabilir.belki haddimi de aştım.öncelikle özür dilerim.ama o mesajdan sonra hevesim azaldı.insan çaresiz kalınca hevesi de ister istemez azalır.yada en azından bende böyle oldu.
ben geçimim program yazarak sağlamıyorum.zaten bir işim var.iş yerinde lazım olacak ve bir çok kişinin kullandığı bir kaç küçük program yazdım.yani bu işi hobi olarak yapıyorum.insanlara yardım etmek için öğreniyorum.kendimi geliştirmek için kullanıyorum.20 yıllık progracılığınıza saygı duyuyorum.bu işlerde kendinizi çok geliştirmiş olabilirsiniz.emek vermişsiniz.ben emek hırsızlığı da yapanlarsan hiç olmadım.yardım aldığım çok kişi oldu.ve halen de alıyorum.
az da olsa temelim var.hergün üstüne bieşeyler koymaya çalışıyorum.elimde kitaplar da var.ama bazen aradığımı kitaplardan bulamıyorum.sadece bir kod için de yeni kitap almaya gerek yok.netten araştırıyorum.yardım alıyorum.
zeynel6363
Üye

ayrıca size kızmadım ve hakkım da yok buna tabi...sadece hevesim azaldı o mesajdan sonra.sizi kırdıysam (ki kırdım galiba) tekrar özür dilerim. :(
thelvaci
Kıdemli Üye
İletişim:

Sevgili arkadaşım, şimdi bende senin hevesinin kırılmasına vesile olduğum için üzüldüm. Sen de kusurumuza bakma o halde. Lâkin; programlama ile uğraşıyorsan gerçekten; temelinden öğrenmeye gayret etmelisin. Aksi taktirde yaptığın işten asla keyif alamazsın. Procedure/Function gibi ayrımlar bir Delphi kitabının ilk 20 sayfasında olması gereken konular. Önce elinde olan tüm kitapları bir bitir; kitap içeriğini kendi hazırladığın bir plan dahilinde kendi yapacağın örnekler ile pekiştir; sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Delphi ilk çıktığı zamanlarda; ben Visual Foxpro ve Visual C++ ile uygulama yazıyordum. Delphi herkesi cezbettiği gibi beni de etmişti, ama o zamanları yaşamış olanlar bilir; ortalıkta kaynak denen hiç bir şey yoktu. Hatta internet bile çok nadirdi. Dialup internete patrondan gizli saklı 10-15 dakika girebilir isek şanslı idik. Google yoktu arama motorlarından bir altavista.box.sk gibi bir şey vardı. Türkçe kitap hiç yoktu, İngilizce Delphi kitapları en az 100 dolardan başlıyordu, bizim maaşlarımız ise 400-500 dolardı.

Tüm bu imkansızlıklarda; daha dün gibi hatırlıyorum, tüm Help'i A'dan Z'ye tek tek okuyup; her okuduğum sınıf için altındaki metodlar da dahil; her okuduğum procedure yada function için birer örnek yazmıştım. Bununla da kalmayıp; kocaman bir deftere o örneğin ne işe yaradığını, ilgili sınıfın hangi özelikleri olduğunu yazmıştım. Ben ve benim gibiler bu sayede bir şeyler öğrendik.

Oysa şimdiki imkanlar o zamanlar ile kıyaslanabilir mi ? İşte bu sebeptendir sizlere olan sitemlerimiz; sizler çok daha az bir çaba ile bizleri geçebilirsiniz; sadece bu imkanları kullanmıyorsunuz. Bu da ilerisi için bizim gibi insanların umutlarını kırıyor...
zeynel6363
Üye

thelvaci yazdı:Sevgili arkadaşım, şimdi bende senin hevesinin kırılmasına vesile olduğum için üzüldüm. Sen de kusurumuza bakma o halde. Lâkin; programlama ile uğraşıyorsan gerçekten; temelinden öğrenmeye gayret etmelisin. Aksi taktirde yaptığın işten asla keyif alamazsın. Procedure/Function gibi ayrımlar bir Delphi kitabının ilk 20 sayfasında olması gereken konular. Önce elinde olan tüm kitapları bir bitir; kitap içeriğini kendi hazırladığın bir plan dahilinde kendi yapacağın örnekler ile pekiştir; sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Delphi ilk çıktığı zamanlarda; ben Visual Foxpro ve Visual C++ ile uygulama yazıyordum. Delphi herkesi cezbettiği gibi beni de etmişti, ama o zamanları yaşamış olanlar bilir; ortalıkta kaynak denen hiç bir şey yoktu. Hatta internet bile çok nadirdi. Dialup internete patrondan gizli saklı 10-15 dakika girebilir isek şanslı idik. Google yoktu arama motorlarından bir altavista.box.sk gibi bir şey vardı. Türkçe kitap hiç yoktu, İngilizce Delphi kitapları en az 100 dolardan başlıyordu, bizim maaşlarımız ise 400-500 dolardı.

Tüm bu imkansızlıklarda; daha dün gibi hatırlıyorum, tüm Help'i A'dan Z'ye tek tek okuyup; her okuduğum sınıf için altındaki metodlar da dahil; her okuduğum procedure yada function için birer örnek yazmıştım. Bununla da kalmayıp; kocaman bir deftere o örneğin ne işe yaradığını, ilgili sınıfın hangi özelikleri olduğunu yazmıştım. Ben ve benim gibiler bu sayede bir şeyler öğrendik.

Oysa şimdiki imkanlar o zamanlar ile kıyaslanabilir mi ? İşte bu sebeptendir sizlere olan sitemlerimiz; sizler çok daha az bir çaba ile bizleri geçebilirsiniz; sadece bu imkanları kullanmıyorsunuz. Bu da ilerisi için bizim gibi insanların umutlarını kırıyor...
NU KUSURU HOCAM.BÖYLE SÖYLEDİNİZ BENDE ÜZÜLDÜM.HOCAM BU YAZDIKLARINIZDAN SONRA BANA ÖYLE BİR HEVES GELDİ Kİ.DEDİKLERİNİZ HARFİYEN UYGULAYACAĞIM İNŞAALLAH.OTURUP HEM OKUYACAĞIM HEM UYGULAYACAĞIM HEMDE YAZACAĞIM BİR YERE.BİRAZ GEÇ ANLARIM AMA ANLADIM MI ÖYLE ÇABUK UNUTMAM :)
İMKAN VE KAYNAK ESKİYE GÖRE ÇOK İYİ.BUNLARIN KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM.VERDİĞİNİZ BİLGİ VE YARDIMLAR İÇİN TEŞEKKÜRLER HOCAM.
zeynel6363
Üye

procedure hakkında gerekli bilgileri araştırıp öğrendim.bana lazım olan kodu olması gerektiği gibi yazdım ve kod çalıştı.
emeği geçen herkese teşekkürler. :)