Dövizli Çalışma Sistemi Konusunda Yardım

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Dövizli Çalışma Sistemi Konusunda Yardım

Mesaj gönderen Metinx »

Değerli arkadaşlar,

Uzun süredir dövizli çalışma mantığı kurma noktasında günlerdir düşünüyor, bakmadığım incelemediğim kaynak ve site bırakmıyorum. Henüz bir yol katetmiş değilim bu konuda sizlerden yardım rica ediyorum. Konu şu ;

Firebird Veritabanı kullanıyorum. Sadece Dolar ve Euro üzerine kurulmuş (tüm döviz türleri de olabilir) bir sistemde dövizli alış ve satış aynı zamanda yine dövizli tahsilat ve tediye işlemlerin yapılması gerekmektedir. Mümkünse bunun Firebird içerisinde Triger veya Procedure kullanarak yapılması taraftarıyım. Bu konuda yardımcı olabilecek hem kod hem işin mantığı noktasında fikirlerini esirgemeyecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
omurolmez
Üye

Re: Dövizli Çalışma Sistemi Konusunda Yardım

Mesaj gönderen omurolmez »

Hatalıysam, admin arkadaşlar bu mesajımı sileceklerdir veya beni uyaracaklardır ...

Bu tür bir projeyi ücreti karşılığında yapmak isteyecek arkadaşlar bu forumda mevcut. Hatta belki özel mesaj ile sizle iletişim kurmuşlardır bile. Eğer kurmadılarsa, siz onlarla iletişim kurabilirsiniz. Öte yandan bu işi freelancer.com sitesinde de yaptırabilirsiniz. Ülkeler arası gelir düzeyi farkları nedeniyle, freelancer.com Türkiye için oldukça rekabetçi fiyatlar sunabiliyor. Tüm dünya faydalanıyorken, geride kalmamak gerekir diye düşünüyorum.

Eğer kendiniz yapmak istiyorsanız, web üzerinde kolayca bulabileceğiniz sql dökümanlarına bakabilir ve biraz birşeyler hazırladıktan (ve daha da iyisi denedikten) sonra, karşılaştığınız sıkıntıları daha kesin sorular olarak bu foruma sorabilirsiniz.
Ömür Ölmez
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Ömür Ölmez bey,

Bu ve benzer konularda ücret mukabili hizmet veren arkadaşların varlığımdan haberdarım. Sorularımızı, sorunlarımızı ve bilgilerimizi bu platformda paylaşmayacak isek burada olmanın yada bu forum'un ne anlamı var? Başta o kadar zamanından fedakarlık edipte burada bir makale bir çözüm bir fikir paylaşan admin ve moderatör arkadaşlar boş yere emek veriyor ve saatlerini boş yere harcıyor. Araştırma yapmadan bu başlığı açıp gereksiz konular açmayacak kadar da bilinçli olduğumu düşünüyorum. Sorduğum sorular nihai ve kesin takıldığım yerlerdendir bu konuda müsterih olun. Zaman ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaş yok sanırım.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Dövizli işlem yapılması derken komple takip derseniz, bu biraz sıkıntılı olabilir. Alınan ücret yanında bir de para birimi saklamalı ve buna göre özel işlemler yapmalısınız.

Standart muhasebede $ veya € olarak işlem yapsalar bile bunu bilgi olarak saklıyorlar. Dolar bugün 2 TL ise ve 1.000 $ bir fatura ödemişse, bunu hesaba 2.000 TL olarak işliyorlar ve sadece 1.000 $ karşılığıdır diye not düşüyorlar. Dolayısıyla sadece bir açıklama dışında bir alan eklemenize gerek yok. Döviz Para birimi (dolar, euro) ve miktarı gibi 2 açıklama alanı eklemeniz yeterli.

Ama müşteri dolar, euro alıyor ve ben dolar aldığımı dolar, euro aldığımı euro takip edeyim diyorsa tutar kısımlarının hepsine de para birimi eklemeli ve raporlarmalarda bunu da göz önünde tutmalısınız. Standart biriminiz Türk Lirası olur ama kullaıcı isterse $ ve €'ya çevirir. Günlük döviz kurlarını da bir şekilde programa dahil etmeniz lazım. Neticede kullanıcı elinde ne kadar olduğunu görse de toplamda kaç TL'm var diye merak eder.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Adminim yazdıklarınız içimi biraz rahatlatmadı desem yalan olmaz. Teşekkür ederim. :) Bir örnek vereyim isterseniz. Diyelim ki satış işlemi yapacağız ve satışı Dolar bazında yaptık. Ayrı bir satışı da Euro olarak yaptık ve son olarak bir de Tl olarak bir satış yapıyoruz. 3 farklı döviz tipi oldu. Bu yönetimi veya gelişecek süreçleri yönetmek gerekiyor. Alternatif bir yön daha olsun oda müşterinin Dolar cinsinden borcunu kısmi olarak TL ile tahsilat yapacağız. İhtiyacım olan şey aslında tam olarak bu.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Başlığı bir süredir gözlemliyorum, güzel ilerliyor.. :)

- Kendinize bir sorun; normal hayatta bunu bir kasa defteri ile tutsanız ne yapardınız ?

- (1) Bir kişi 100 Dolar borçlandırıldığında, 3 ay sonra 100 Dolar geri ödediğinde borcu kapanır mı ? Cevap evet ise döviz cinsinden kasa tutuluyor demektir. Hayır ise TL bazında kasa tutuluyordur.

- (2) Bir kişi 100 Euro borçlandırıldı ( varsayalım 1 euro = 1,5 dolar ) 3 ay sonra ödeme yapmak istedi. Döviz kuru değişti. 1 euro = 1,8 dolar oldu. Bu durumda
(a) 100 Euro verdiğinde Hesap kapanır mı ?
(b) 180 Dolar verdiğinde Hesap kapanır mı ?

- Bu gibi soruları kendinize sorun. Cevaplarıyla bir tablo oluşturup rotanızı çizin. Bize yere basan sorular ile gelirsiniz.

- Biz desek ki; her borç/alacak ne varsa TL cinsinden kasayı tut, döviz girerse döviz cinsini TL'ye çevirip değerlendir desek, kişi aynı gün geri ödeme yapacak olursa kur alış/satışını nasıl yansıtacaksın gibi sorular da karşımıza gelecek. Döviz kabul ediyorsanız, 100$ mal alınmışsa, aynı gün akşamı 100$ ile 3 ay sonra 100$ aynıdır. Ama 100$ karşılığı 100* TLkurukarşılığı ödeme yapacak olursa o zaman bugün ile 3 ay sonra farklı olacaktır tabii ki...

- Sonuçta işletmeniz ne isterse o olur. :idea:
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Şimdi şöyle bir toparlayayım isterseniz,

Yeni bir Cari Kart tanımlıyoruz. Cari Kart alanlarımızda TL_Borç | TL_Alacak | TL_Bakiye | Dolar_Borç | Dolar_Alacak | Dolar_Bakiye | Euro_Borç | Euro_Alacak | Euro_Bakiye yer alıyor. ( 3 Adet döviz tipi ile çalışacağız. )

Tanımladığımız bu karta ait ilk satış işlemini yapıyoruz. Bu satış işlemini $ bazında yaptık. 100 $ tutarında bir işlem olsun. Cari kartın dolar borç hanesine yazdık ve dolar bakiyesini aldık. Şu an carimizin 100$ borcu var. Bu bakiyeyi TL_Bakiye+(Dolar_Bakiye*Günlük Kur)+(Euro_Bakiye*Günlük Kur) mantığı ile TL_Bakiye 'de göstermeli miyim? Göstermeli isem her program açıldığında o günkü kurlara göre nasıl güncelleme işlemi yaptırmalıyım.

Böyle bölüm bölüm gitmek daha faydalı olacak. :)
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Çoklu para birimi ile çalışıyorsanız şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz;
- Veritabanında "para_birim" veya "doviz" adlı bir tablo oluşturun.
- Bu tabloda "id","adi","kur" ve "son_guncelleme" gibi alanlar olsun. Ayrıca bu tablo için programınızda düzenlenebilir olmalı. Ekstradan bir form ve DB işlemleri lazım ama kolaydır.
- Bir hareket kaydı girerken hangi parabirimi ile işlem yapılmışsa kayıt edersiniz.
- Müşteri hesap dökümünde join ve group by ile para birimine göre borç miktarını ayrı ayrı gösterebilirsiniz.
- Müşteri size bir ödeme yaptığı zaman ilgili para birimi ile açılmış hesabınıza ödeme yapar ise o para birimi ile ödenen miktar kadar ALACAK kaydı girersiniz.
- Müşteri USD borcunu TL olarak öderse güncel döviz kuruna göre hesaplamayı yapar ona göre kayıt girersiniz.

Burda şöyle bir sorun var. Örneğin bilgisayar parçası satıyorsunuz ve ürünlerin çoğu usd veya euro olarak satılıyor. Müşteri 50$ tutarında bir ürün aldığında siz o anki kur üzerinden hesaplama yapıp fatura kesmelisiniz. İşlemler kredi kartı veya peşin olarak gerçeklişiyor ise bir sorun yok. Ama müşteri sipariş verdi siz faturayı kestiniz sevkiyatı yaptınız. Müşteri parayı bir kaç saat sonra veya vadesi varsa vade gününde ödeme yapacaksa sizin 50$ tutarındaki ürün 100 TL fatura edildiyse müşteriyi bağlayan tutar 100TL dir. Ödeme zamanındaki kur farkından dolayı oluşacak zarar size yansıyacaktır. Yani 1 hafta vadesi olan bir satışta 50$ o zaman 120 TL yapabilir.

Bu gibi durumlarda müşteri ile dövizli çalışma için sözleşme yapabilirsiniz. Faturada dövizli fiyatıda belirtip müşterinin hesabına ödeme yaptığı zamanki parabirimi ve kur'a göre hareket kaydı girebilirsiniz. Örneğimize göre uyarlarsak müşteri 1 hafta sonra 100 TL gönderirse 100 TL yi dolar cinsinden ödeme zamanındaki kur'a göre çevirip alacak kaydı girebilirsiniz.

Döviz işlemlerinden dolayı her zaman zarar etme riski vardır.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

İlginiz için öncelikle teşekkür ederim. Yazdıklarınız taşların yerine oturmasında oldukça yardımcı oldu. Şu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Şimdi program açıldı o an o günkü kurlara göre bu tür hesapların bakiyelerini şu formattaki cari kart yapısına göre nasıl güncelleme yapabilirim.

Cari Kartımızda

Kod: Tümünü seç

TL_Borç | TL_Alacak | TL_Bakiye | Dolar_Borç | Dolar_Alacak | Dolar_Bakiye | Euro_Borç | Euro_Alacak | Euro_Bakiye 
alanlarımız var.

Burada bakiye hesabı için şu şekilde bir yol düşünüyorum. Sizce de uygun mudur?

TL_Bakiye = TL_Bakiye+(Dolar_Bakiye*Günlük Kur)+(Euro_Bakiye*Günlük Kur)
Hangi para birimi ile işlem yapılırsa yapılsın bu yol ile hem anlık total tl borcu hemde dövizlerdeki borç alacak ve bakiyeleri görülebilir diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Tablo yapısı bana göre yanlıştır. Bence siz örnek bir programın tablo yapısını bir inceleyin en azından bir fikir edinirsiniz. Muhasebe kayıt mantığına uygun olmayan bir program pek işe yaramaz. Yapacağınız programı kendi işinizi görsün diye yapıyorsanız orası sizin tercihiniz. Muhasabe işlemlerini iyi bilmeniz lazım böyle programlar için.
Kullanıcı avatarı
esistem
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

Merhaba;

öncelikle şunu söyliyeyim,
Cari Kart alanlarımızda TL_Borç | TL_Alacak | TL_Bakiye | Dolar_Borç | Dolar_Alacak | Dolar_Bakiye | Euro_Borç | Euro_Alacak | Euro_Bakiye yer alıyor. ( 3 Adet döviz tipi ile çalışacağız. ) demişsiniz fakat bunu tavsiye etmem size, zira önceden böyle bir program yazmıştım ve şu sorunla karşılaştım, TL,Dolar,Euro vardı başlangıçta fakat firma 2 yıl sonra dediki "biz artık Sterlin ilede mal alıp satıyoruz". İşte orda film kopuyor, hadi bakalım 2 alan daha ekle cari bakiyelerine sterlin borç sterlin alacak diye (Bu arada bakiye alanı hiç eklemeyin sql ile borç-alacak olarak hesaplatın gitsin boşuna alan kaplamasın).

2. olarak Battosai zaten olması gerekeni söylemiş, yaptığınız program standart muhasebe kayıtlarına uygun olsun, Cari hesap tablosuna boşuna alan eklemeyin borç alacak diye. Cari hareket tablosuna dovizturu ve dovizkuru şeklinde 2 alan ekleyin, ayrıca döviz_kurlari ve doviz_turleri seklinde 2 tablo daha hazırlayın, her hareket girişinde doviz_türü ve son girilen döviz kurunu bu tabloya yazın ki hem TL hemde o döviz kurunda hesap tutabilsin, hem böylece çapraz kur yapıp tüm bakiyeyi tek bir döviz türünde de gösterebilirsiniz. Ayrıca günlük döviz kurlarını girmek içinde bir form oluşturunki kullanıcı her günkü kurları girsin, gruplayarak, borç alacak ve bakiyeyi gösterin. Kişi dolar hesabına göre mesela bakiye tutuyordur ama TL yada farklı bir dövizde dahi ödeme yapsa nasıl olsa o günkü kuru kayıtlı olduğu için hesaplatıp hemen gösterebilrsiniz.

Kısaca çokta karmaşık değil yani, dovir_kurlari ve doviz_turu adında 2 tablo açıp türlerin ve kurların tanımlandığı 2 form oluşturulacak birde fatura, irsaliye ve cari hesap hareketlerine doviz_turu ve doviz_kuru adında 2 alan ekliyeceksiniz. Sonrasınıda SQL e bırakın gitsin.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Arkadaşlar günaydın.

Konu henüz günceldir ve bir sonuca ulaşamadım. Biraz temel anlatıma ihtiyacım var. Eminim ki bu konuda temel bir anlatıma ihtiyacı olan bir çok kişi vardır. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Kullanıcı avatarı
Metinx
Üye

Mesaj gönderen Metinx »

Şu an geldiğim noktayı izah edeyim. ( Bu arada ilk defa bu kadar bir konuya takıldım kaldım. Zamanınızı aldığım için kusura bakmayın. )

Şimdi satış faturasını oluşturuyoruz. Satış faturasında satır bazında

Parabirimi | Döviz | Döviz Kuru |TL Tutar |
alanlarım var. Satış faturamı kapatırken istediğim satır bazında şu sonucu alıyorum.

ALL-IN ONE PC |1 |ADET |100 |$ | USD | 1,50 | 150,00 TL
Satış Faturası bazında da

25.12.2013 | Satış Faturası | 150,00 TL |
bugün itibari ile bakiyesini oluşturacak rakam. Buraya kadar tamam. 3 gün sonra kur 1,50 değil de 2 TL olursa 150,00 TL yerine otomatik olarak nasıl 200,00 TL bakiye yazdıracağım. Birde bu gidiş yolum doğru mu yoksa bir de fatura dövizi şeklinde bir şey mi düşünülmeli.
Kullanıcı avatarı
esistem
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

Satış faturasını şu şekilde tutarsanız sorun kalmaz

25.12.2013 | Satış Faturası | 100| $ | USD | 1,50 | 150,00 TL |
yani faturayada dolar bazlı tutarı ve dolar kurunu kaydedin, ayrıca her gün dolar kurlarının girildiği bir tablo daha yapın ki cari hesap ekstresi çıkartırken o günkü kur üzerinden hesaplama yapabilirsiniz.