exe küçültmek?
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
exe küçültmek?
makale ipucu:
viewtopic.php?t=2225&highlight=exe+k%FC%E7
Proje açıkken
Project->Options->Packages de Built with runtime packeges işaretledim
ama exede küçülme olmadı yine 360 kb
nerde hata yapıyorum?
viewtopic.php?t=2225&highlight=exe+k%FC%E7
Proje açıkken
Project->Options->Packages de Built with runtime packeges işaretledim
ama exede küçülme olmadı yine 360 kb
nerde hata yapıyorum?
Mustafa'nın dediği gibi yapılırsa kullanılmış olan *.bpl dosyaları exe içerisine alınmadığından exe boyutu küçük oluyor fakat program bu sefer de bpl dosyalarına ihtiyaç duyuyor.
sychorax'ın dediği gibi aspack kullanırsan bu program exe içerisindeki boşlukları atarak ve yeniden kodlama yaparak exe yi küçültüyor. Aspcak ile sıkıştırılan dosya yı dieaspcak ile tekrar eski haline getirebiliyorsunuz
Saygılar...
sychorax'ın dediği gibi aspack kullanırsan bu program exe içerisindeki boşlukları atarak ve yeniden kodlama yaparak exe yi küçültüyor. Aspcak ile sıkıştırılan dosya yı dieaspcak ile tekrar eski haline getirebiliyorsunuz

Saygılar...
Aspack ve petite gibi programlar iyi ancak bu sefer de program olmadık hatalar verebiliyor. Bence çok sağlıklı bir yöntem değil.
.bpl yöntemi çok sık .exe dağıtanlar için ideal. Özellikle internet üzerinden böyle bir güncelleme yapacaksanız, 6 MB dosya dağıtmakla 60 KB arasındaki fark gayet açık. Bir kere müşterinize .bpl'leri kurulum ile kurdurduğunuz zaman herşey kebap
Kolay gelsin.
.bpl yöntemi çok sık .exe dağıtanlar için ideal. Özellikle internet üzerinden böyle bir güncelleme yapacaksanız, 6 MB dosya dağıtmakla 60 KB arasındaki fark gayet açık. Bir kere müşterinize .bpl'leri kurulum ile kurdurduğunuz zaman herşey kebap

Kolay gelsin.
Hocam sorun delphideymis sanırım.Delphi yi yeniden kurunca doğru calıstı .aspacki biliyorum.benim merak ettigim bise daha var.
1.sadece yeni bir form ekleyip exe kucultsem baska bir pc de direk calısırmı?yoksa sisteme bpl\*.dll kopyalamam mi lazım?
2.yeni form olusturuyorum
sadece "uses form1;" oldugu halde exe 360 kb yer tutuyor.
sanırım exe nin icine form haricinde bir sürü bpl ekliyor. ama diger dillerde örnegin visul basic, C , vs.. exe boyutu cok daha az tutuyor.
1.sadece yeni bir form ekleyip exe kucultsem baska bir pc de direk calısırmı?yoksa sisteme bpl\*.dll kopyalamam mi lazım?
2.yeni form olusturuyorum
sadece "uses form1;" oldugu halde exe 360 kb yer tutuyor.
sanırım exe nin icine form haricinde bir sürü bpl ekliyor. ama diger dillerde örnegin visul basic, C , vs.. exe boyutu cok daha az tutuyor.
1. Evet Built with... seçeneğini işaretleyip derlersen, kullandığın .bpl'leri karşı makinaya koyman lazım. .exe'yle aynı klasöre veya path'te tanımlı bir yere (tercihen Windows\System32) koyman lazım.
2. Delphi'de programa bir componenti ilk koyduğun anda biraz fazla boyut kaplar. Atıyorum DbGrid koyduğun anda 300 KB artar. ama 2. DBGrid koyduğunda 1 ya da 2 KB artar gibi. Exe dosyaya bazı bilgileri gömdüğü için yeni bir componentte biraz fazla artması normal. (Burdaki rakamlar temsili rakamlardır)
Mesela sen 2. bir form eklediğin zaman boyut 720 KB olmaz
Kolay gelsin.
2. Delphi'de programa bir componenti ilk koyduğun anda biraz fazla boyut kaplar. Atıyorum DbGrid koyduğun anda 300 KB artar. ama 2. DBGrid koyduğunda 1 ya da 2 KB artar gibi. Exe dosyaya bazı bilgileri gömdüğü için yeni bir componentte biraz fazla artması normal. (Burdaki rakamlar temsili rakamlardır)
Mesela sen 2. bir form eklediğin zaman boyut 720 KB olmaz

Kolay gelsin.
exe yi büyütmek memoryden yemek yada ilk çalışma süresini uzatmaya sebep olabiir.
bpl leri dışarıda bırakmak bencede kullanışlı, bazı dezavantajlarıda var tabiki. bpl leri tekrar oluşturulduğunda yani içine bir değişken bile konulsa exe bununla derlendiği için o bpl inde sistemde olması gerekir. buna dikkat edilir ise gayet pratik bir yöntemdir.
delphi yi kurmadan önce görmedim mesajını
project options da kullanılan dcp leri eklemen gerek, yani bpl lerle aynı isimde olan dcp uzantılı dosyalar. Delphi Compiled Packages eğer bunları belirtmezsen delphi compiler ı bunları exe nin içine sorgusuz sualsiz ekler ve exe büyür.
Senin sadece use ıda ki isimler eklenmez. kafadan bir kere windows.pas olmak zorunda, sadece buda eklenmez bunun olduğu DCP eklenir, oda hangisiydi tam hatırlamıyorum. RTLxx olabilir. delphi kullandığın bir pas dosya eğer bir paket içindeyse o pakedi ekler, nefret bir şey ama biryerdede gereklidir bu. 10kb lık bir dosya için 300kb bir gereksiz yığın daha eklenir. Bunu Paketleri parçalayarak aşmaya çalışılıyor. en basidi runtime ve designtime paketleri gibi. çok fazla olan componentlara bakarsanız paket sayılarıda fazladır, isteseler tek pakette toplayabilirlerdi. Ama buda exe yi gereksiz yere büyütürdü.
Exe yi sıkıştıran programlar var ama bende kesinlikle güvenmiyorum. bir hata sonucu tüm bilgilerin bozulmasına yada en yoğun bir zamanda sistemin çökmesine neden olabilir.Buda hiç hoş bir durum olmaz
Kolay gele
bpl leri dışarıda bırakmak bencede kullanışlı, bazı dezavantajlarıda var tabiki. bpl leri tekrar oluşturulduğunda yani içine bir değişken bile konulsa exe bununla derlendiği için o bpl inde sistemde olması gerekir. buna dikkat edilir ise gayet pratik bir yöntemdir.
delphi yi kurmadan önce görmedim mesajını

Senin sadece use ıda ki isimler eklenmez. kafadan bir kere windows.pas olmak zorunda, sadece buda eklenmez bunun olduğu DCP eklenir, oda hangisiydi tam hatırlamıyorum. RTLxx olabilir. delphi kullandığın bir pas dosya eğer bir paket içindeyse o pakedi ekler, nefret bir şey ama biryerdede gereklidir bu. 10kb lık bir dosya için 300kb bir gereksiz yığın daha eklenir. Bunu Paketleri parçalayarak aşmaya çalışılıyor. en basidi runtime ve designtime paketleri gibi. çok fazla olan componentlara bakarsanız paket sayılarıda fazladır, isteseler tek pakette toplayabilirlerdi. Ama buda exe yi gereksiz yere büyütürdü.
Exe yi sıkıştıran programlar var ama bende kesinlikle güvenmiyorum. bir hata sonucu tüm bilgilerin bozulmasına yada en yoğun bir zamanda sistemin çökmesine neden olabilir.Buda hiç hoş bir durum olmaz

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
peki runtime package dediğimiz exe dosyasının hangi dosyalara ihtiyaç duyacağını biryerlerden öğrenebilirmiyiz. yani her gerekli dosyayı teker teker arayacakmıyız. veya programı çalıştırıp başka makinede aa buda eksik mi dices
şöyle bi özellik olsa ne güzel olurdu : bir düğmeye basılır programın ihtiyaç duyduğu tüm dosyalar otomatik olarak belirtilen dizine kopyalanır. aslında bunu InstallExpress yapmaz mı? Bir fikri veya kolay yolu bilen var mı?
Kolay Gelsin.

Kolay Gelsin.
Kendinin odanın içinde zannediyorsun ama aslında oda senin içinde...