Salamun aleykum arkadaşlar.
Küçük bir eczane proqramı yazıram. Proqramımın alış, satış, geri gönderme, veresiye ve sair fonksyonları var. Sizce bunların hepsi için ayrı tablo oluşturmalıyım yoksa bir tek "hareket" tablosunda tüm bu veriler yer ala bilirlermi ?
Önceden teşekkürler. (master-detail kullanıram)
Database design - Veritabanı dizaynı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- jafari1983
- Üye
Database design - Veritabanı dizaynı
"Əlini (ə.) şah, Muhammədi (s.) padişah bilməyən Allahı da tanımaz!"
Re: Database design - Veritabanı dizaynı
Küçük bir program yapacaksan nasıl basitine geliyorsa öyle yap. tek tablodada toplayabilirsin, ayrı ayrı tablolarda da.
birisinde hepsini tek tablodan kontrol edeceksin biraz karışık olacak,
diğerinde de daha düzenli olarak neyin nerden geldiği belli olacak.
birisinde hepsini tek tablodan kontrol edeceksin biraz karışık olacak,
diğerinde de daha düzenli olarak neyin nerden geldiği belli olacak.
- jafari1983
- Üye
Cevabınız için çok teşekkür edirəm, qardaşım.
verilerin aynı tabloda tutulmasının avantajı ve dezavantajını söyleye bilirmisin, lütfen.
ve onun aksi, verilerin ayrı-ayrı tabloda saklanmasının avantajı ve dezavantajını söylersen eğer, ben bunların hangisinin daha uygun olacağını deyerlendireceğim.
verilerin aynı tabloda tutulmasının avantajı ve dezavantajını söyleye bilirmisin, lütfen.
ve onun aksi, verilerin ayrı-ayrı tabloda saklanmasının avantajı ve dezavantajını söylersen eğer, ben bunların hangisinin daha uygun olacağını deyerlendireceğim.
1- Tek tabloda toplamanın avantajı belki kolay giriş,kolay süzme olabilir tek tablodan yapacağın için herşeyi ama dezavantajıda çok veri girildikten sonra sorgulamada vs yavaşlama olur.
2- Ayrı ayrı tablolarda yaparsan tabloları birbirine bağlaman lazım, sorgularda sql bilgin fazla yoksa karıştırabilirsin ıNNEr JOIN falan. bunun avantajıda program içinde işlem yaoarken hızlı işlem, dezavantajıda artı bir iş, yani birbirine bağlama düzenleme sorgular falan. yeni başlıyorsan ve öğrenmek istiyorsan bunu yap ama yeni başlayıp bu programı yapayım sonra bakarım diyorsan 1.yi yap.
2- Ayrı ayrı tablolarda yaparsan tabloları birbirine bağlaman lazım, sorgularda sql bilgin fazla yoksa karıştırabilirsin ıNNEr JOIN falan. bunun avantajıda program içinde işlem yaoarken hızlı işlem, dezavantajıda artı bir iş, yani birbirine bağlama düzenleme sorgular falan. yeni başlıyorsan ve öğrenmek istiyorsan bunu yap ama yeni başlayıp bu programı yapayım sonra bakarım diyorsan 1.yi yap.

- jafari1983
- Üye
SQL bilgim kötü deyil. İlk programımı 1 tablolu yatpdım. Problemsiz çalışıyor. Amma editleme yaparken zor oluyor. Onun üçün çok tablo database dizaynına geçmek istedim. Tabii, keçerken de daha bilgili arkadaşların tavsiyesini duymak istedim.
teşekkür edirem.
teşekkür edirem.
Her zaman çok tablolu düzen daha iyidir.
1-Projenin yıllarca çalışacağını düşün girecek kayıt sayısı artacak
2-Cari kartları oluşturmak kolay olacak her kayıtta aynı cariyi tekrar tekrar girmek zorunda kalmayacaksın.
3-Ayrıca veri bütünlüğü tek tabloda sağlamak çok daha zordur. Çünkü aynı cariyi harfine noktasına kadar aynı yazman gerekir ki bakiyeleri tutturabilesin.
4-Bana göre tek tabloda her ne kadar daha az kod yazılıyormuş gibi görünse de daha fazla kodla ve daha fazla kontrolle uğraşmak zorunda kalırsın.
5-Tek tabloda kontrolleri projende kodla yaparsın ki buda yavaşlamaya sebep olur. Çok tabloda ise veritabanının sırtına binersin o seni götürür.
1-Projenin yıllarca çalışacağını düşün girecek kayıt sayısı artacak
2-Cari kartları oluşturmak kolay olacak her kayıtta aynı cariyi tekrar tekrar girmek zorunda kalmayacaksın.
3-Ayrıca veri bütünlüğü tek tabloda sağlamak çok daha zordur. Çünkü aynı cariyi harfine noktasına kadar aynı yazman gerekir ki bakiyeleri tutturabilesin.
4-Bana göre tek tabloda her ne kadar daha az kod yazılıyormuş gibi görünse de daha fazla kodla ve daha fazla kontrolle uğraşmak zorunda kalırsın.
5-Tek tabloda kontrolleri projende kodla yaparsın ki buda yavaşlamaya sebep olur. Çok tabloda ise veritabanının sırtına binersin o seni götürür.
google: database normalisation / database normal forms
Ömür Ölmez