InterBase / FireBird v.s v.s.....

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
mikser
Üye

InterBase / FireBird v.s v.s.....

Mesaj gönderen mikser »

Uzun süredir formu takip ediyorum.
Forumdan InterBase / FireBird konusunda epey bi şeyler kaptim gibi...

Gelelim sorulara, yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler....

1. FireBird 1.5 da iki kullanıcı ayni kaydı edit edebiliyor. Oysa kaydı hangi kullanıcı önce edit ettiyse diğerinin edit edememesi gerekli olan bir programda bu nasıl yapilabilir. (Bu kayıt başka kullanıcı tarafından değiştiriliyor v.s. gibi bir mesaj yok - bu mesaj nasıl verdirilebilir.-)

2. Yine yukarıdaki kullanıcılardan biri kaydi sildiginde diğer kullanıcılarin bundan nasıl haberi olacak (Bu kayit silinmiş v.s. gibi bir mesaj yok) (IBEvents ve Triggers kullanılarak bu nasıl yapılabilir. Hangi dosyanın hangi kaydının silindigi diger kullanıcılara nasıl iletilebilir.)

3. FireBird 1.5 tamamen ücretsiz deniyor. Yani FireBird 1.5 kullanılarak yapilan bir programin (Ticari amaçlı veya programcının kendisi için yaptigi bir program) lisans sorunu olur mu? Yoksa gönül rahatligi ile kullanılabilir mi?

Veritabanı : FireBird 1.5
Kullanılan Bileşen :IBDataSet
Transaction ayarları :
read_committed
rec_version
nowait

IBDataSet Afterpost olayında;
CommitRetaining() de var...
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

1 gerçekten ilginç soru incelemek lazım, yanılmıyorsam bunu BDE yapıyordu yani db üzerinde sadece değiştirilmiş alanlar yazılıyordu. ama IBX te bu yoktu galiba bana gerekmediği için üzerine düşmedim

2 madem forumu uzun zamandır takip ediyorsun ozaman arama yapmasınıda biliyorsun bu konular geçti "IBEvent"

3 FB ücretsizdir üstelik opensource tur. sen istersen genede kurduğun yerde "IDPLicense.txt" ve "IPLicense.txt" içini okuyabilirsin.

kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
mikser
Üye

Mesaj gönderen mikser »

üstad IBEvent diye arama yaptim -ki daha öncede arama yapmiştim -
sadece 3 kayıt geldi. Bunlarda yeterli olmadı.

üçüncü soruyu, FB nin ücretsiz oluşunda herhangi bi nüans varmi diye sormuştum. Sanırım Lisans konusunda bi sorun yok. Dediğiniz TXT dosyalarını bende yabancı dil olmadığından bakmamın bi faydasi olmuyor :)) TXT bana bakiyorrrr..... ben txt ye....

Birinci ve ikinci soruya bi cevap/cözüm bulabilirsem benim için iyi olacak.

Yine de forumdaki diğer kişilerden yardım bekliyorum...

Herkese çalışmalarında başarılar....
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

mikser yazdı:üçüncü soruyu, FB nin ücretsiz oluşunda herhangi bi nüans varmi diye sormuştum. Sanırım Lisans konusunda bi sorun yok.
Hiçbir bir sorun yok. Dilediğin kadar kullan, bedava.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Re: InterBase / FireBird v.s v.s.....

Mesaj gönderen mege »

mikser yazdı:2. Yine yukarıdaki kullanıcılardan biri kaydi sildiginde diğer kullanıcılarin bundan nasıl haberi olacak (Bu kayit silinmiş v.s. gibi bir mesaj yok) (IBEvents ve Triggers kullanılarak bu nasıl yapılabilir. Hangi dosyanın hangi kaydının silindigi diger kullanıcılara nasıl iletilebilir.)
kuri_tlj bununla ilgili 7. eğitim toplantısında bir örnek program yazmıştı.
belki bugün yarın admin siteye ekler. veya videolardan seyredebilirsin.
erdemhilmi
Üye
İletişim:

lisans

Mesaj gönderen erdemhilmi »

Merhabalar,
Lisans konusu açılmışken şunu sorayım istedim.
ben interbase 6.0.1 Open versionunu kullanıyorum,
bunun lisans durumu hakkında bilginiz var mı acaba.
Teşekkürler,
Kolay Gelsin,
erdemhilmi
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Re: lisans

Mesaj gönderen mussimsek »

erdemhilmi yazdı: ben interbase 6.0.1 Open versionunu kullanıyorum,
bunun lisans durumu hakkında bilginiz var mı acaba.
arkadaşlar bu konular çok konuşuldu forumda. Şu aramayı kullanmaya alışın artık.

Interbase 6, 6.01 ve 6.02 ücretsiz, diğer ne kadar Interbase sürümü varsa paralı.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Re: InterBase / FireBird v.s v.s.....

Mesaj gönderen husonet »

mikser yazdı: 1. FireBird 1.5 da iki kullanıcı ayni kaydı edit edebiliyor. Oysa kaydı hangi kullanıcı önce edit ettiyse diğerinin edit edememesi gerekli olan bir programda bu nasıl yapilabilir. (Bu kayıt başka kullanıcı tarafından değiştiriliyor v.s. gibi bir mesaj yok - bu mesaj nasıl verdirilebilir.-)
Merhaba

Bence bunu bir tabloda bir alan tanımlayarak halledebiliriz. Bir DataSet i edit moduna aldığımız zaman başka bir dataset ile alana Aktif değeri yazarsak ve bunlarıda DataSet leri mod durumuna göre kontrol ettirirsek istediğimiz noktayı yakalayabiliriz kanısındayım.

if alan = 'Aktif' Then
ShowMessage('Kayıt Başka Kullanıcılar Tarafından Kullanıyor')
Else
IbDataSet1.Edit;

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
mikser
Üye

Mesaj gönderen mikser »

.....
kuri_tlj bununla ilgili 7. eğitim toplantısında bir örnek program yazmıştı.
belki bugün yarın admin siteye ekler. veya videolardan seyredebilirsin.
...

site yöneticilerine...
böyle bir örnek program varsa ve siteye eklerseniz çok iyi olur....
Kullanıcı avatarı
mikser
Üye

Mesaj gönderen mikser »

husonet e....
.....
Bence bunu bir tabloda bir alan tanımlayarak halledebiliriz. Bir DataSet i edit moduna aldığımız zaman başka bir dataset ile alana Aktif değeri yazarsak ve bunlarıda DataSet leri mod durumuna göre kontrol ettirirsek istediğimiz noktayı yakalayabiliriz kanısındayım.

if alan = 'Aktif' Then
ShowMessage('Kayıt Başka Kullanıcılar Tarafından Kullanıyor')
Else
IbDataSet1.Edit;
....
demişsiniz. Oysa şöyle bir durumda nasıl olacak:

Dosya şu sekilde olsun....

SIRA ADI SOYADI KONTROL
1 Ali Kara
2 Ahmet Kavak

Birinci kullanıcı 1. kayda geldi ve ADI alanı 'Ali' iken 'Veli' yapti. Bende tuttum KONTROL alanına Aktif yazdırdım... Diger kullanıcıların bunu görmesi için IBDataSet Afterpost olayında CommitRetaining() demem lazim. Böyle olunca da ADI alanı da Veli olarak kaydedilecek. Dolayısıyla Birinci kullanıcının kaydı Cancel etmesinin imkanı kalmayacak. (veya dosya daki bütün alanlari Edit etmeden degişkenlere taşımak gerekir ki cok alanı olan bir dosyalarda bu epey ugraştirir.)
BDE bunu gayet güzel yapıyordu... Kaydı Lock ediyordu... FB de böyle bir şey varmı? varsa nasıl olacak?...
Kullanıcı avatarı
mikser
Üye

Mesaj gönderen mikser »

husonet e ...

cevabınızdaki
BAŞKA BİR DATASET e kısmını es geçmişim...

bu sekilde olabilirmi bi deneyecegim....
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

pr ve unique key ler bu işe yarıyor işte, yani Ali veli yi 5 kullanıcıda aynı anda girse ve sen bu alan yada alanlardan birini unique yaparsan sadece ilk erişen kayıt yapabilir diğerleri hata alır ve sende bu hatayı dataset in onposterror unde yakalayabilirsin. unique ver mezsende prkey sayesinde bu alanlara erişebilirsin, yani adı soyadı farklı ama prkey sini kayıt no vs gibi düşünürsen o farklı olduğundan erişiminde problemsiz olur

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!