Lookup fields ve firebird

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
varyemez
Üye
İletişim:

Lookup fields ve firebird

Mesaj gönderen varyemez »

Saçma bir soru gibi ama yine de uzman arkadaşlara danışmak istedim.
Clientdataset de tuttuğumuz basit bir yapı var. barkod - serino - tarih. tabii ürün adı burada değil ilk başta.
ben ürün adını firebird tablosundan lookup field ile alıp dbgrid üzerinde göstermek istiyorum. (bu alan dbgrid de readonly) şimdi sorun şu..

ürün tablosunda 20 binin üstünde kayıt var. IBdataset kullanıp bunu lookup field olarak bağlamak mı , yoksa IBquery , veya IBTable mi daha hayırlı.
aynı clientdataset üzerinde bir başka lookup alan daha kullanıyrum sorunsuz şekilde ama onu da bir başka cds üzerinden aldığım ve onda fazla kayıt olmadığı (100 civarı) için hızlı ve sorunsuz çalışıyor sanırım. Ama büyükçe bir firebird tablosundan ve bunu ağ ortamında yapmak biraz farklı galiba.
ya da aklıma bu alanı normal datafield olarak tanımlayıp her ürün girişte ilgili barkoda ait ürün adını sql veya SP ile bulup mu yazdırmak daha mantıklı?
Bu arada şöyle bir sorun daha var.. bu normal barkod okutma işinden başka bir de bu clientdatasete bir dış kaynaktan (text dosya , xml veya excel) toplu halde import etme işimiz var. bunlarda da ürün adı yok tabii ve yerine göre 1000 kayıt okunuyor. burada da lookup field veya sql ile aratma sorun çıkarıyor ve işlem çok uzun sürebiliyor veya kilitlenmeye yol açıyor. siz olsanız ne yapardınız? Teşekkürler.