.NET Ve winApi

Delphi .net ve .net ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
mcihad
Üye

.NET Ve winApi

Mesaj gönderen mcihad »

.NET İle MFC Programlama arasında fark var mı??
Bize iyilik yaraşır.
Kullanıcı avatarı
fatihtolgaata
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen fatihtolgaata »

NET İle MFC Programlama arasında fark var mı??
evet var. yanlız başlığına göre mi cevap vereyim yoksa sorduğun soruyamı bilemiyorum. WinAPI ile MFC aynı şey değildir. MFC microsoft'un geliştirdiği bir kütüphanedir. VCL de borlandın ki. Yani hem VCL hem de MFC WinAPI'leri kullanır. Ama .NET için durum biraz değişik. Ortaya VCL.NET giriyor. (MFC.NET var mı bilmiyorum) Yani sadece WinAPI'ler değişti yerine .NET apileri geldi.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

.Net klasik winapi mantıgını kokten degistiren yeni bir library sanırım
ama isin garib tarafı .net te yazılmıs bir programı ben kendi makinamda calıstırmak icin yine winapiler kullanılarak yazılmıs bir framework yuklemem gerekiyor. bir laf vardır af buyurun "it ite buyurur, it de kuyruguna" diye
tam onun gibi bisey oldu:)
sadece winapi kullanarak delphide istediginiz uygulamayı gelstirebilirsiniz ama bayagı kasar.C nin bu baglamda bence tek avantajı apilerin donusturulmesine gerek olmaması, delphide tip donusumlerini vs. yapmak gerekmekte.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

gkimirti yazdı:kendi makinamda calıstırmak icin yine winapiler kullanılarak yazılmıs bir framework yuklemem gerekiyor. bir laf vardır af buyurun "it ite buyurur, it de kuyruguna" diye
tam onun gibi bisey oldu:)
evet Aynen Gökmen'in dediği gibi. Başka işletim sistemlerine aktarılmayacaksa, sadece Windows'ta çalışacaksa .net'in hiçbir mantığı yok :) Ayrıca gelecek Windows sürümü Longhorn API mantığını tamamen değiştiriyormuş. 2005'te çıkacak.

Ayrıca .net'i Linux'e aktarma çabaları vardı ama ne aşamada bilmiyorum.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

halbuki .net diye yeni bir sey icad edene kadar java ya destek verilse idi daha guzel olmazmıydı
bu gibi olaylar tamamen ticari ve duygusal
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
fatihtolgaata
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen fatihtolgaata »

evet Aynen Gökmen'in dediği gibi. Başka işletim sistemlerine aktarılmayacaksa, sadece Windows'ta çalışacaksa .net'in hiçbir mantığı yok Ayrıca gelecek Windows sürümü Longhorn API mantığını tamamen değiştiriyormuş. 2005'te çıkacak.

Ayrıca .net'i Linux'e aktarma çabaları vardı ama ne aşamada bilmiyorum.
katılıyorum. şu an zaten çok yavaş çalışıyo. linux'de şu an mono gayet iyi gidiyor. sadece tek bir eksiği var (bana göre) Delphi.NET IL assembler'larını tanımıyor.(Normalda C# veya VB.NET assembler kodları çok rahat linux'e aktarılabliyor.). Borland ve mono ekibi bunun üzerinde uğraş veriyorlarmış. Eğer borland kylix'e koyduğu 2 yıllık ambargodan sonra kylix for Mono gibi bir şey çıkarsa hiç fena olmaz yani:)
Kullanıcı avatarı
NetZero
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen NetZero »

yanliz burada unutulmamasi gereken bir husus var..Java open sourcedir (anlasma kurallari geregi garbage collector kullanma zorunlulugu var..Ilginc bir lisanslama turu..)..
ama .NET ise tamamen ticari bir konsepttir..microsoft un mono ya (xmian) destek vermesi tamamen duygusaldir..Sebepse "heryerde calisabiliyorum bak " diyebilmek...Yoksa neden isletim sistemi piyasasinda ki ustunlugunu elinden birakmak icin rakibe destek versin..

Bence .NET zamanla Javadan cok daha saglam bir hale gelecek..

Hep derim ya..

Herseyin en iyi aciklayicisi zamandir...
c#

:alsana: :boks:
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

.net assembly lerin platform bağımsız ve platform bağımlı olmak üzere iki modeli var. Eğer sistem kaynaklarını .net framework dışında bir yolla (doğrudan API çağırımı yada doğrudan donanıma erişmek gibi) oluşan assembly platform bağımlı oluyor. Aynı vcl in .net assembly leri gibi. Mono ile çalışabilmesi için tamamen .net framework kullanılmalıdır.
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)