aynı formdan ilişkili 3 tabloya kayıt

Yapmak istediğiniz işle ilgili doğru bileşeni bulmak için burayı kullanabilirsiniz. Sadece bulmak için, diğer sorular Programlama forumuna lütfen.
Forum kuralları
Bu forum sadece yapacağınız işle alakalı doğru bileşeni bulmak içindir. Şöyle bir şey yapmam lazım, hangi bileşeni kullanıyım diyorsanız, doğru yerdesiniz.
destiny24
Üye

aynı formdan ilişkili 3 tabloya kayıt

Mesaj gönderen destiny24 »

delphi de bir poliklinik otomasyonu üzerinde çalışıyorum da.
hasta kayıt ekranın da bir yerde takıldım sizden bu konuda yardım istiyorum.Db olarak access kullanıyorum.

ekranda hasta için kimlik,adres ve iletişim bilgileri diye 3 alan var.bu üç alan için birer tablo var.yeni kayıt dediğim zaman adoquerykimlik.insert; komutu çalışıyor ve bilgileri girdikten sonra Adoquerykimlik.append; komutu ile tabloya kayıt ediyorum.ancak daha sonra dan bu işlemleri iletişim ve adres bilgileri için kullandığımda tablo da ilişkili olduğundan kayıt işlemi sırasında hata veriyor.

bu 3 tabloya bir seferde forma girilen bilgileri nasıl kayıt ederim..??
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Re: aynı formdan ilişkili 3 tabloya kayıt

Mesaj gönderen freeman35 »

Append; değilde post dene bence :) ve bir tavsiye poliklinik gibi bir yer için mikisoft un sadece mssql line güven,gerçi ben onada güvenmem :lol: FireBird den şaşma işin başındaysanda direk firebird le başla derim.ileride yaşıyacağın sorunları en başında sıkıntı çekip firebird ü öğrenmeye değiş. Bu benim şahsi fikrim
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
destiny24
Üye

ya bu benim proje ödevim de access ile yapmam gerekiyor.Ama okuldan sonra firebird ile de yapmaya çalışırım.
teşekkür ederim bi deniyeyim
destiny24
Üye

malesef post da olmadı.Şimdi ben durumu detaylı bir şekilde açıklamak istiyorum.

benim formumda Hasta Kimlik Bilgileri,Hasta Adres Bilgileri ve Hasta İletişim Bilgileri diye 3 bölüm var.
Veri tabanında da tablo isimleri bu şekilde.
forumda ayrıca yeni kayıt ve kaydet diye iki de button var.
hasta adres bilgileri bölümündeki db editler db ye bağlı oldukları için formun açılışında içi veri dolu olarak geliyor.
ben yeni kayıt butonuna bastığımda adoquerykimlik.insert; adoqueryadres.insert; adoqueryiletisim.insert; kodları çalışıyor.
kaydet butonunda ise adoquerykimlik.post; adoqueryadres.post; adoqueryiletisim.post; kodları çalışıyor.
veri tabanında bu tabloların hepsinde tckimlikno diye bir alan var ve bu 3 tablo birbiri ile ilişkili.
yeni kayıt butonuna basıyorum kayıtları giriyorum.kayıt et butonuna basınca şöyle bir hata veriyor.

" Tabloda Yapılmasını istediğiniz değişiklikler dizinde birincil anahtarda veya ilişkilerde yinelenen değerler oluşturdukları için başarız oldu.yinelenen verileri içeren alan veya alanlardaki verileri değiştirin,dizini kaldırın veya dizini,yinelenen girdilere izin verecek şekilde yeniden tanımlayın ve yeniden deneyin. "

tam olarak ne demek oluyor bu ?? kimlik bilgisini kayıt ettikten sonra adres ve iletişim tablolarında da tckimlik no olduğu için mi hata veriyor acaba.?
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

tabloları birbirine tckimlik no ile bağladıysan önce tckimlikno olan table ı post edip diğer tablarda o alanı bununla eşitlemen gerek. bu tip kayıtları böyle yapmak yerine, yeni kayıt dediğinde ekrana modal bir form aç db olmayan editler koy kaydet ve vazgeç diye iki button koy. Kaydet e de gereken kotrol leri yazıp post ları en sona koy. hem kotrol leri kolaylaştırırsın, hemde table lar gereksiz yere insert,edit modda beklemezler.kendini bu şekilde alıştırmanı tavsiye ederim, elektrik kesilmelerinde vs biraz daha güvenlik sağlamış olursun.ve kayıt işlerini daha kotrol lü yapmış olursun.adres girmediyse insert post satırlarını çalıştırmazsın mesela
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
destiny24
Üye

freeman35 yazdı:tabloları birbirine tckimlik no ile bağladıysan önce tckimlikno olan table ı post edip diğer tablarda o alanı bununla eşitlemen gerek. bu tip kayıtları böyle yapmak yerine, yeni kayıt dediğinde ekrana modal bir form aç db olmayan editler koy kaydet ve vazgeç diye iki button koy. Kaydet e de gereken kotrol leri yazıp post ları en sona koy. hem kotrol leri kolaylaştırırsın, hemde table lar gereksiz yere insert,edit modda beklemezler.kendini bu şekilde alıştırmanı tavsiye ederim, elektrik kesilmelerinde vs biraz daha güvenlik sağlamış olursun.ve kayıt işlerini daha kotrol lü yapmış olursun.adres girmediyse insert post satırlarını çalıştırmazsın mesela
kolay gele
ben kimlik bilgilerini kayıt edip diğerlerini sonra insert etmeyide denedim ama sanırım master tablodaki tckimlik ile detay tablolardaki tckimlik no eşleşemediği için yine hata verdi.birde dediğin gibi yapmaya çalışayım bakalım olucak mı ? yeni bir form da doldurtayım bilgileri.

teşekkürler
destiny24
Üye

sorunu hallettim belki başkalarıda bilmek ister diye nasıl yaptığımı yazayım

master tabloyu kayıt ettikten sonra master tabloya kayıt olan tckimlikno alanını bir editin içine attım ve detay tabloları kayıt ederken de tabloların içindeki tckimlikno alanına editin içindeki değeri atayarak post ettim.sorun halloldu...

Teşekkürler Yardımlar ve Öneriler için