Merhabalar ,
Zaman içinde Windows üzerinde MySQL in çeşitli versiyonlarıyla çalışmam gerekti ,
Ve bazen özellikle çok kullanıcılı sistemlerde MySQL bağlantısının hiç bir sebep yokken kesilmesi sorunuyla karşılaştım,
Önceleri sorunun küçük ağ kopmaları yada benzeri sorunlardan olabileceği yanılgısına düştüm fakat MySQL server makinası üzerinde çalışan uygulamalarında bağlantılarının kopabildiğini görünce fikrim değişti ve sorunun sunucu konfigürasyonula ilgili olabileceğini düşündüm, MySQL kaynaklarını alt üst ettim forumları dolaştım konuyla ilgili bir çok "my.ini" ayarı öneriliyordu çaresizce çok uzun süren testler yaptım fakat eninde sonunda bir yerlerde hep karşıma çıktı açıklanamayan bağlantı kopmaları.
Bugün çok eski bir tarihte MySQL in sitesinden indirdiğim bir kullanıcı kılavuzunu incelerken bu sorunun nedeniyle ilgili küçük bir paragraf ile karşılaştım,
Meşhur hatamız : "Lost Connection During Query"
Yıllardır çözüm aradığım sorunun nedeni MySQL de değil , network te değil kullandığım bileşenler de değildi.... sorunun nedeni Windows tu.
Yazı aynen şöyle diyor ;
Bu sorun sadece Windows işletim sistemleri altında meydana gelebilir, çünkü varsayılan olarak windows aynı anda toplam 5000 adet portun açılmasına ve yönetilmesine izin verir, limit aşıldığında önceden açılmış gerekli sayıdaki port kapatılır ve bağlı bulunun uygulamaların bağlantıları kopartılır. Bu sorunun çözümü ise maksimum izin verilen port sayısını ihtiyaca göre yükseltmektir , bunu yapmak için ,
Regedit e girip ,
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters anahtarına ulaşalım ve yeni bir DWORD değeri ekleyelim,
Değerin adı : MaxUserPort
Değer (Ondalık olarak) : 30000 (ben 30000 dedim siz ihtiyacınıza göre bir değer verebilirisiniz, maksimum değer 65534 olabilir)
Gerekli ayarlar bu kadar , windowsu yeniden başlatırsanız etkili olacaktır.
Özetlemek gerekirse benzer sorunlarla sadece MySQL de değil bir çok durumda karşılaşılabilir, maksimum limit olan 5000 limiti aşıldıktan sonra herşey olabilir.
Paylaşmak istedim.
İyi çalışmalar.
Windows Maksimum Port Sayısını Düzenlemek
Windows Maksimum Port Sayısını Düzenlemek
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr
Re: Windows Maksimum Port Sayısını Düzenlemek
Güzel bir makale olmuş, ben hep FreeBSD server'a bağlandığım için böyle bir sorun ile pek karşılaşmıyorum.Ama "Lost Connection During Query" hatasının bir çok nedeni olabilir. Bağlantının kopması ile alakalı olduğu için sebebleri çoktur.Ayrıca Windows derken Server ürününden bahsediyorunuz değil mi ?
Re: Windows Maksimum Port Sayısını Düzenlemek
Merhabalar ,Battosai yazdı:Güzel bir makale olmuş, ben hep FreeBSD server'a bağlandığım için böyle bir sorun ile pek karşılaşmıyorum.Ama "Lost Connection During Query" hatasının bir çok nedeni olabilir. Bağlantının kopması ile alakalı olduğu için sebebleri çoktur.Ayrıca Windows derken Server ürününden bahsediyorunuz değil mi ?
Windows derken Microsoftun işletim sistemlerini genellemek istedim, fakat varsayılan maksimum port sayısının Windows Vista altında kaç olduğu hakkında bilgim yok , Windows 95 , 98 , NT , XP , 2003 Server işletim sistemlerinde bu sebepten dolayı bağlantı kopmaları yaşanabiliyormuş.
Dediğiniz gibi kopmaların bir çok sebebi olabiliyor , gerçekten bu konu üzerinde çok uzun süre araştırma ve test yapmam gerekti maksimum port sayısının windows altında limitli olması haricinde belkide üzerine gitmediğim konfigürasyon kalmadı ama hep hep mutlaka eninde sonunda Lost Connection beni buldu

Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
www.polisoft.com.tr