s.a. herkese iyi çalışmalar
sitede araştırdım ama bulamdım. ders dağıtım programı yapacağım. dersler öğretmenler sınıflar gibi bilgiler tamam. dağıtımı nasıl yaptırmalıyım. yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler
ders dağıtım programı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: ders dağıtım programı
Ben de bahsettiğin türden ders dağılım vs. eğitim programları hazırlıyorum. Önerim basit olacak.
Bilgisayar programı tasarlarken, temel basit çözümlerden yola çıkarak kompleks çözümlere gitmek esastır. Önce bir insan olarak sen bu ders dağılımını nasıl yapıyorsun onları bir kağıda döküm halinde listele. Listelerken olası hatalar vs. düşünme. Sonra ana dallardan alt dallara açılım yaparsın. Sonra da kod algoritmanı bu rotaya bakarak kur. Sonra kod kendiliğinden oluşur zaten.
Mesela.. PlanHareket tablosu tüm trafiği içerektir. Burada ÖğrenciKodu, ÖğretmenKodu, SınıfKodu ve Ders Tarih/Saat bilgisi derlenecektir.
Ana omurga budur diyerek başlayacak ve hizmet edecek alt unsurları belirleyeceksin. Tatil Günleri, İzin Günleri, Devamsızlık vs. uzayacak
Başarılar
Bilgisayar programı tasarlarken, temel basit çözümlerden yola çıkarak kompleks çözümlere gitmek esastır. Önce bir insan olarak sen bu ders dağılımını nasıl yapıyorsun onları bir kağıda döküm halinde listele. Listelerken olası hatalar vs. düşünme. Sonra ana dallardan alt dallara açılım yaparsın. Sonra da kod algoritmanı bu rotaya bakarak kur. Sonra kod kendiliğinden oluşur zaten.
Mesela.. PlanHareket tablosu tüm trafiği içerektir. Burada ÖğrenciKodu, ÖğretmenKodu, SınıfKodu ve Ders Tarih/Saat bilgisi derlenecektir.
Ana omurga budur diyerek başlayacak ve hizmet edecek alt unsurları belirleyeceksin. Tatil Günleri, İzin Günleri, Devamsızlık vs. uzayacak
Başarılar
s.a. mesajın teşekkürler.
Bu işi zaten excelde yapıyoruz. ama kontrol sağlıklı olmuyor. benimkisi esas ders dağıtım değil sınav programı. yılda 3 defa sınav yapılacak. yaklaşık 100 dersten sınav yapılıyor 30 öğretmen ve ve sınav süresi 2 sınavda 2 hafta 1 sınavda 3 hafta. aynı anda öğretmenin 2. sınavı olamaz, öğrencininde 2. sınavı olamaz. günde 3 oturum yapılıyor. her oturumda 10 sınav olabiliyor. ayrıca öğretmenlerin sınav görevlerinin de eşit olması isteniyor (yaklaşık olarak) senin dediğin gibi işi basitten zora doğru götürmeyi düşünüyorum. şu anda dersleri öğremenleri tanımladım. şu an düşündüğüm sınav tarihi belirttiğim zaman yani sınavın başlangıç ve bitiş tarihi verdiğimde sınav tablosunda bana o tarihlere göre tablo açması. örnek olarak başlama tarihi 01.03.2009 bitiş tarihi 14.03.2009 ise veri tababnında
tarih saat 1. sınav 2. sınav 3. sınav 4. sınav ........ 10. sınav
01.03.2009 10:00 matematik meslek bilgisi
02.03.2009
03.03.2009
....
....
....
14.03.2009
diye veri tabanına yazdırmak.
Bu işi zaten excelde yapıyoruz. ama kontrol sağlıklı olmuyor. benimkisi esas ders dağıtım değil sınav programı. yılda 3 defa sınav yapılacak. yaklaşık 100 dersten sınav yapılıyor 30 öğretmen ve ve sınav süresi 2 sınavda 2 hafta 1 sınavda 3 hafta. aynı anda öğretmenin 2. sınavı olamaz, öğrencininde 2. sınavı olamaz. günde 3 oturum yapılıyor. her oturumda 10 sınav olabiliyor. ayrıca öğretmenlerin sınav görevlerinin de eşit olması isteniyor (yaklaşık olarak) senin dediğin gibi işi basitten zora doğru götürmeyi düşünüyorum. şu anda dersleri öğremenleri tanımladım. şu an düşündüğüm sınav tarihi belirttiğim zaman yani sınavın başlangıç ve bitiş tarihi verdiğimde sınav tablosunda bana o tarihlere göre tablo açması. örnek olarak başlama tarihi 01.03.2009 bitiş tarihi 14.03.2009 ise veri tababnında
tarih saat 1. sınav 2. sınav 3. sınav 4. sınav ........ 10. sınav
01.03.2009 10:00 matematik meslek bilgisi
02.03.2009
03.03.2009
....
....
....
14.03.2009
diye veri tabanına yazdırmak.
bahsettiğiniz mesele "zaman çizelgeleme problemleri" diye geçer ve yaygın olarak kullanılan çözüm metoduda "genetik" algoritmalardır. bu şekilde aratırsanız pek çok kaynağa ulaşırsınız.
@blukid aslında aradığı şey adaletli çizelgeleme (fair sheduling) diye geçer. Ancak burada arkadaş şimdilik sadece çakışmaları görmek istiyor gibi geldi bana. Genetik konusu biraz ağır olabilir.
ilginize teşekkür ederim. arkadaşın dediği gibi ilk etapta ağır konulara girmek itemiyorum. genetik yapı ağır olabilir. arkadaşın dediği gibi çakışmalar önemli. onu yapmam gerek. birde görev sayılarını mümkün olduğunca eşit yapmam gerek. şu an daha sabitleri oluşturmaya devam ediyorum. mesleki eğitim merkezinde kullanacaz bu programı. eski adı çıraklık. bu kurumda 100 üzerinde meslek var ve her meslekte 8-10 arası ders var. bunların bazıları ortak ders olunca biraz rahat oluyor.şimdilik sınav açılacak dersleri işaretleyip bir çarşaf tabloya almak ve orda çakışmaları manuel kontrol etmek istiyorum.
asctimetables diye bir program var, ders programı hazırlamak için mükemmel, pek tabiki sınavlarıda düzenleyebilir, ders yerine sınavları gireceksiniz siz. istediğiniz öğretmenlere eşit dağıtma işinide yapar.