Interbase 5/6 ve Firebird'le İlgili Sorunlarım

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Salih
Üye

Interbase 5/6 ve Firebird'le İlgili Sorunlarım

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

Masamda 2 ayrı bilgisayar var, ve bunlarda interbase/firebird denemeleri yapıyorum. Henüz delphi üzerinden interbase'e yönelik kod geliştirme aşamasına gelemedim.( Ana hedef elbette firebird kullanmak. Kuruluşumuz yurt sathına dağılmış bir kuruluş ve her birinde 5-15 arası bilgisayardan oluşan yerel ağlar var, yani veri tabanı lisans maliyeti dünyaları tutuyor.)

* Bilgisayarın birinde lisanslı interbase 5.0 kurulu, aynı zamanda Interbase 6.0 da kurulu,
* Diğer bilgisayarda Firebird 1.5 kurulu, Interbase 6.0 da kurulu.
* SYSDBA tanımlı, yukarıdaki tüm veri tabanlarına local olarak login olunabiliyor. delphi üzerinden de bağlantı kurup denemeler yapıyorum.

Birinci sorun şu : Interbase 6.0 da veya 5.0 da olan bazı programlar firebird de yok. Interbase manager (ibmgr32.exe) , console ibconsole.exe) bunlar neden firebird de yok ? interbase manager yerine firebird de ne kullanılıyor ?

İkinci sorun da şu : Interbase 6.0 daki Interbase manager kullanarak, her iki bilgisayar local olarak kendi üzerindeki server a login olabiliyor, database lere connect olabiliyor, ama diğer bilgisayara bağlanamıyor, IP numarası vererek de denedim, bilgisayar ismi vererek de denedim, olmuyor.

Interbase server manager"dan remote server"a bağlanmak isteyince aldığım hata mesajı şu şekilde :

Unable to complete network request to host "bil2" /(veya ...to host
"192.168.0.101)
-Failed to establish a connection.
-Unknown win32 error 10061

nedir bunun sebebi ?

Teşekkürler....
Kullanıcı avatarı
TRSoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen TRSoft »

Merhaba

1.firebird için ibexpert kullanabilirsin. Bu konu birçok defa konuşuldu arama yaparsan cevaplarını bulursun..

2. soruna gelince hata mesajının ne olduğunu bilmiyorum açıkcası. Ama client makina üzerinden servera ulaşmak için Delphi tarafında databasenin Databasename ne 'Server IP:DataYolu\Data' şeklinde yazman yeterli. Örneğin '192.xxx.x.x:C:\MYprog\MyData\Data.gdb' gibi
İlimle geçen bir gece,
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır.
HZ. MUHAMMED (S.A.)
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

1. evet IB Expert Personal ücretsiz.

2. Bu konuda sitede bir makale var. Ondan detaylı bilgi alabilirsiniz.

NOT : Interbase ve Firebird diye arama yaparsan bu konuda çok konuştuk. Gelen mesajları okursan konu hakkında birçok şeyi öğrenebilirsin. Vay niye söylemediniz deme ;)

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

İkinci sorun da şu : Interbase 6.0 daki Interbase manager kullanarak, her iki bilgisayar local olarak kendi üzerindeki server a login olabiliyor, database lere connect olabiliyor, ama diğer bilgisayara bağlanamıyor, IP numarası vererek de denedim, bilgisayar ismi vererek de denedim, olmuyor.
Bu olay muhtemelen kurulan sistemle ilgili olabilir. Çünkü FireBird ve İnterbase Client Server bir veritabanıdır sadece yolunu tanımlamanız yeterlidir. Peki bu problem neden kaynaklanabilir İşletim sistemlerinden olabilir. Bağlı bulunan ve bağlanamayan makinelerin işletim sistemlerini karşılaştırını XP-98 problem çıkartabiliyor. Ayrıca Bütün terminallerin varsayılan ağ geçidini Ana makinenin IP sini yazın hiç olmadı terminalleri tekrar kurup yapılandırın.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
name
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen name »

2. sorduğunuz sorudaki problem ile ben çok fazla karşılaştığım için rahatlıkla cevap verebilirim. Öncelikle bu problem ile ben sadece IB6.0 da karşılaştım. Firebird kurar iseniz bu problemi kökten haldersiniz. Ancak illede Interbase kullanıcam derseniz ilgili bilgisayarlarda sadece "TCP/IP" protokolünün kurulu olmasını sağlayın. Bu protokol dışındaki bütün protokolleri kaldırın.

Zaten bir ağın sağlıklı ve hızlı işleyebilmesi için az sayıda protokolün yüklü olması gereklidir ve şu an için "TCP/IP" protokolü bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamaktadır . "IPX/SPX" ve "NETBIOS" gibi eski ve hantal protokoller sadece geriye uyumluluk gibi ihtiyaçların olduğu durumlarda kullanılmalı.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

name dediklerine ilaveten. 10061 socket hatasıdır, yani protokollerle ilgili bir şey olabilir. birde IB lerde server a bağlanabilmek için system altında "service" adlı text dosya içinde 3050 TCP yi tanıtmak lazım tam açılımını ve yazılışını hatırlamıyorum. Bunu yazmadan client bağlanmıyor. çok salakça bir şeydi. bulana kadar çok süründürmüştü. FB de bunu kaldırdılar. o yüzden FB de problem çıkmaz.
Ayrıca tavsiyem her yerde aynı sistem kullanın. FB 1.5 final var hertarafta bunu kullanın çünkü sistem aynı olursa yaşayacağınız problem saytısı çok azalır. bu fazla problemde olmaz sadece ve mutlaka yedek alın ve eski sistemde backup alıp yeni sistemde restore yaptıktan sonra kullanın
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Salih
Üye

Suçlu gds32.dll Sanırım

Mesaj gönderen Salih »

Merhaba,

Tesadüfen de olsa keşfettim ki, suçlu gds32.dll dosyası !

GDS32.DLL in çeşitleri, dosya büyüklükleri ve tarihleri şöyle :
interbase 5 335.360-18.10.1998
interbase 6 346.624-23.6.2000
firebird 1.5 356.431-23.2.2004

Şimdi interbase 6 yı kurup, unistall edip, daha sonra firebird 1.5 kurunca gds32.dll interbase 6.0 daki kalıyor. Öyle olunca da bağlantı kuramıyor. gds32.dll i silip, yerine firebird 1.5 in gds32.dll ini windows\system e kurunca IBexpert gayet güzel hem local hem de remote server'a bağlandı.

Bu olay firebird install programının mı, yoksa interbase uninstall programının mı bir eksikliğidir bilemiyorum.

Saygılar, teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Muhtemelen windows un. Eğer o sırada gds32 kullanılıyorsa, mesela server yada guardian çalışıyorsa, bir transaction açık kaldıysa gds32 kullanılıyor diye silinmiyor bunu el ile silmek yada kontrol edilmesinde büyük fayda var

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!