Firebird Sürüm Yükseltme İle İlgili ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Necatiozbek
Üye

Firebird Sürüm Yükseltme İle İlgili ?

Mesaj gönderen Necatiozbek »

Herkese merhaba ;

Geçmiş projemin veritabanını Firebird 1,5 ile oluşturmuştum.. Dün Fb 1,5 u ve gds32.dll dosyalarını sildikten sonra Firebird-2.1.2.18116_0_Win32_RC1 sürümünü yükledim ve bir kaç deneme yaptım.. Programımı tekrar çalıştırdım ve işlemlerde herhangi bir sorun göremedim. Trigerler ve trigerlere bağlı insert,delete ve update işlemlerini yapan procedure işlemlerinden , türkçe karakter içeren like komutlu aramalar vs hepsi çalışıyordu programımdan , dönen sonuçlar doğruydu kontrol edebildiğim kadarı ile kısacası..

Sürüm yükseltilmesiyle ilgili forumda okuduğum iletilerden sanki mutlaka sorun çıkacakmış gibi bir kanıya kapıldıysamda yinede aklıma takılan bir kaç nokta var.. Fikir verirseninz sevinirim..

1-) FB 1,5 kaldırıp Firebird-2.1.2.18116_0_Win32_RC1 kurunca yeni sürüme yükseltmişmi oluyoruz ? Programın-veritabanının çalışmasında sorun çıkmadıysa başka bir şey yapmak gerekmiyor mu ? Yeni sürüme adaptasyon için veritabanını FB1,5 ta backup yapıp ; yeni sürümde restore yapmak şartmıdır örneğin ?

2-) Yeni sürüm FB yi kurduktan sonra triger, procedure ınsert, delete,ubdate vs gibi işlemlerin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolünün yanı sıra başka hangi kontrolleri yapmalıyız ?

3-) Firebird-2.1.2.18116_0_Win32_RC1 sürümü Firebird için şu an son sürüm ? final ? midir ? değilse son sürüm ile ilgili bir link rica edebilirmiyim..
emin_as
Üye
İletişim:

Re: Firebird Sürüm Yükseltme İle İlgili ?

Mesaj gönderen emin_as »

1- Yeni sürümle gelen özellikleri kullanabilmen için yedekleme ve geri yükleme yapman yerinde olur. Şart degildir, ama şiddetle tavsiye edilir.
2- Bazı sql farklılıkları olabliyor, firebird un release notes unda bu degişiklikler listeleniyor, oradan kontrol edebilirsin.
3- RC sürümleri release candidate dir. Yani final öncesi son sürümlerdir. RC sürümlere yeni özellikler katılmaz, daha çok hatalar düzeltilir. Hataların düzeltilmesi ve testler bitince de final sürümü çıkartılır.

Firebirdle ilgili iki temel link vardır:
http:\\www.firebirdsql.org
http:\\www.ibphoenix.com