Frame Kullanımı
Forum kuralları
Bu forum sadece yapacağınız işle alakalı doğru bileşeni bulmak içindir. Şöyle bir şey yapmam lazım, hangi bileşeni kullanıyım diyorsanız, doğru yerdesiniz.
Bu forum sadece yapacağınız işle alakalı doğru bileşeni bulmak içindir. Şöyle bir şey yapmam lazım, hangi bileşeni kullanıyım diyorsanız, doğru yerdesiniz.
-
- Üye
Frame Kullanımı
Merhaba,
Delphinin 7 ve 2007 sürümünü kullanıyorum delphide frame kullanımı hakkında bir fikri olan varmı acaba ?
Eğer bilen varsa şu şekilde ufak bir örnek yaparak bana yardımcı olabilirmi acaba bir ana form var ana form içinde frame var açacağım formlar frame içinde açılmasını istiyorum birde frame içinde açılan formları midichild yapabilirmiyiz ? ufak bir örnek verebilirseniz sevinirim kitaplarda bu konuya yer verilmemiş.
Delphinin 7 ve 2007 sürümünü kullanıyorum delphide frame kullanımı hakkında bir fikri olan varmı acaba ?
Eğer bilen varsa şu şekilde ufak bir örnek yaparak bana yardımcı olabilirmi acaba bir ana form var ana form içinde frame var açacağım formlar frame içinde açılmasını istiyorum birde frame içinde açılan formları midichild yapabilirmiyiz ? ufak bir örnek verebilirseniz sevinirim kitaplarda bu konuya yer verilmemiş.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Re: Frame Kullanımı
Freame'ler aynı yapıya sahip, tekrar eden bileşenler grubunu şablon olarak tutmaya yarar ve bu terkrarlara bu şablon tasarımlar yerleştirilirken kullanılırlar. Mesela bir kayıt bilgisi gösteren bileşenler bir çok formda varsa ve bunlar aynı yapıda ise bir frame tasarlanır ve bu frameler gerekli yerlere yerleştirilirler.
Bir formu panel gibi bir bileşen içine almak içinse, Form2.Parent:=Form1.Panel1; gibi bir kod yazmak yeterli olacaktır.
Bir formu panel gibi bir bileşen içine almak içinse, Form2.Parent:=Form1.Panel1; gibi bir kod yazmak yeterli olacaktır.
Şaban Şahin AKMAN
-
- Üye
Teşekkür ederim
Bana göre frame çok işe yarayan bir şey değil. Amacınızı söylerseniz uygun olup olmadığı konusunda tartışabiliriz.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri
Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
Net Bilişim Hizmetleri
Bildiğin gibi değil.csunguray yazdı:Bana göre frame çok işe yarayan bir şey değil. Amacınızı söylerseniz uygun olup olmadığı konusunda tartışabiliriz.
bana görede sizin dediğiniz gibi değil. tamam üzerine konan hazır bir takım componentler ile kolaylık sağladığı ok ama o frame üzerinde ki compontlerin hepsni her an kullanacağız diye bir kural yok. o anda sıkıntı başlıyor işte.akdatilla yazdı:Bildiğin gibi değil.csunguray yazdı:Bana göre frame çok işe yarayan bir şey değil. Amacınızı söylerseniz uygun olup olmadığı konusunda tartışabiliriz.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Frame (çerçeve) panel gibi görünüyor olabilir. Ancak panel değildir. Aslında docklanmış bir forma benzetilebilir. Ancak form da değildir.
Çerçeve kullanımına örnek olarak tanıtım amaçlı hazırlanan tipik bir web sayfasının sabit kısımlarını gösterebiliriz. Web sayfasının sol taraftaki menüsü,
yukarıda bir animasyonu sabittir. Orta kısmı değişkendir. İşte delphi de bunun gibi bir çok formunuzda sabit olarak bulunmasını istediğiniz kısımlar olmasını isterseniz, sabit kısımların her birini çerçeve olarak hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan çerçeve istenilen formlara kolaylıkla eklenebilir.
Çerçeve içeriğinde yapılan değişiklik o çerçeveyi kullanan bütün formlara yansır.
Oysa bir panel kullanıp bunu formlara kopyalamış olsaydınız bütün formlarda değişiklik yapmanız gerekecekti.
Bu arada daha önce yazılmış bir mesajı okudum
Şaban Akman:
gerçekten kullanılması faydalı olacağı hatta panelle yapılamayacak işlerde kullanılabileceği için icat etmiştir. Ben çerçeveyi bugune kadar
sadece intraweb uygulamalarımda kullandım. Onuda belirteyim.
Çerçeve kullanımına örnek olarak tanıtım amaçlı hazırlanan tipik bir web sayfasının sabit kısımlarını gösterebiliriz. Web sayfasının sol taraftaki menüsü,
yukarıda bir animasyonu sabittir. Orta kısmı değişkendir. İşte delphi de bunun gibi bir çok formunuzda sabit olarak bulunmasını istediğiniz kısımlar olmasını isterseniz, sabit kısımların her birini çerçeve olarak hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan çerçeve istenilen formlara kolaylıkla eklenebilir.
Çerçeve içeriğinde yapılan değişiklik o çerçeveyi kullanan bütün formlara yansır.
Oysa bir panel kullanıp bunu formlara kopyalamış olsaydınız bütün formlarda değişiklik yapmanız gerekecekti.
Bu arada daha önce yazılmış bir mesajı okudum
Şaban Akman:
Bu yöntem de kullanılabilir. Ancak delphiyi yazan adamlar bu iş için frame diye birşey icat etmiş. Menülerini zenginleştirmek için değildeBir formu panel gibi bir bileşen içine almak içinse, Form2.Parent:=Form1.Panel1; gibi bir kod yazmak yeterli olacaktır.
gerçekten kullanılması faydalı olacağı hatta panelle yapılamayacak işlerde kullanılabileceği için icat etmiştir. Ben çerçeveyi bugune kadar
sadece intraweb uygulamalarımda kullandım. Onuda belirteyim.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
Nadiren frame kullanırım ama ihtiyaç olduğunda da başka bir yapı mantık olarak pek kafama yatmaz. Mesela ADO ile bir veri sorgulama aracı geliştirdim. Tablo alanları ve alana ait detay bilgileri gösteren kısmı bir frame içinde tasarladım. Hem, kayıt aktarma kısmında da aynı özelliği kullanmam gerektiğinde ise form üzerinde gerekli yere o frame'i yerleştirmem yeterli olmaktadır. Bir prosedür ile frame hangi tablo bilgisini göstereceğini biliyor. Zamanla o frame'i geliştirmekle tüm modüller otomatik olarak yeni özelliklere sahip oluyorlar. Bu bir bileşen de olabilirdi ama böylesi daha pratik geldi bana. Sonuçta hem IDE sade olarak kalıyor, hem de kaynak kodların fazladan ihtiyaç duymayacağı bileşenler sayesinde taşındığında zahmetsiz derlenebiliyor 

Şaban Şahin AKMAN
Ben daha önce 1-2 kez Frame kullandım. Bir projemde birçok formun üst tarafında o bilgilerin ait olduğu sicilin bilgileri yer alıyordu. Bir fram içerisinde sicil bilgilerini dizdim. Ondan sonra bir component gibi bütün formların tepesine koydum. Epey işe yaradı.
Bir başka projede DB Navigator benzeri bir frame oluşturdum. Bir sürü button koydum frame in üzerine DB üzerindeki işlemler için onu kullandım.
Bir başka projede DB Navigator benzeri bir frame oluşturdum. Bir sürü button koydum frame in üzerine DB üzerindeki işlemler için onu kullandım.
C. Sunguray
Net Bilişim Hizmetleri
Net Bilişim Hizmetleri
s.a
Konu bayağı bi önceden açılmış ancak benimde frame ile ilgili bi çalışmam olacak. Form2.sGroupBox2.Parent:=Form1.sGroupBox2; şeklinde butona basıldığında formumda istediğim yerde açtırıyorum. Peki kullanıcı başka bir butona tıkladığında açık olan diğer groupbox'ı nasıl kapatacam. Uğraştım ama bulamadım. Kolay gelsin.
Konu bayağı bi önceden açılmış ancak benimde frame ile ilgili bi çalışmam olacak. Form2.sGroupBox2.Parent:=Form1.sGroupBox2; şeklinde butona basıldığında formumda istediğim yerde açtırıyorum. Peki kullanıcı başka bir butona tıkladığında açık olan diğer groupbox'ı nasıl kapatacam. Uğraştım ama bulamadım. Kolay gelsin.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
.Hide; veya .Visible:=False; yaparak gizlenebilir.
Şaban Şahin AKMAN