firebird ve postgresql hakkında.

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
dberdi
Üye

firebird ve postgresql hakkında.

Mesaj gönderen dberdi »

arkadaşlar merhaba, konu daha önceden defalarca açılmış ve bende tam 1 gün boyunca açılan konuların hepsini okudum. ben mssql kullanıcısıyım iyi derecedede bildiğimden eminim. pardus olaylarından dolayı veritabanını değiştirmek istiyorum.

forumda açılan konuları incelediğimde firebird veri tabanı sistemini müthiş bir koruma çemberine alınmış olarak gördüm. kimse laf söyletmiyor :) postrgesql ile kıyasladığımda bana postgresql daha yakın geldi. ikisinin kıyaslandığı yazılara baktığımda postgresql ile ilgili çok fazla bişey yazılmamış ama firebird ile bisürü yazı yazılmış. hatta bi ankette gördüm postgresql in adı bile yok.. bazı mesajlarda okudum firebird in partişın özelliği yok o yüzden postgresql kullan denilmiş, diğer mesajda ise firebird takımı çok hızlı çalışıyor firebird kullan denilmiş.. ben 2001 den beri mssql kullanıorum. şimdi o.source bi veritabanı kullanmak istiyorum ancak seçimimi çok sıkı ve çok iyi yapmak istiyorum. her projemizde farklı db kullanmak istemiorum,.Türkiye kaynaklı postgresql kaynağı hemen hemen yok gibi.. ama firebird için bi dünya var, destek olarak firebird önde ama yabancı sitelerden baktığımda postgresql i nerdeyse bütün projelerde kullanabilirsiniz gibisinden bişeyler deniliyor. sağlamlık olarak da postgresql i tavsiye ediyorlar. ama forumda görüyorum ki firebird kullanıcısı çok fazla. çok iyi ve çok sıkı bir tercih yapmak istiyorum. bu konuda yardımcı olmanızı istiyorum. ancak böyle savaşır gibi değilde ılımlı bir şekilde paylaşım yapmak istiyorum.

genel olarak projelerimizde :

- projelerde mssql versiyonları kullandık.
- yerel ağ kaynaklı en az 3 kullanıcı, buna ek olarak uzaktan sisteme erişen en az 1 kullanıcı oluyor.
- projelerimiz hem web hemde masaüstü uygulaması olarak çalışıyor.
- şu ana kadar yazdığımız projelerde yerel ağda en fazla bağlanan kullanıcı (terminal) sayısı 29 oldu. buna ek olarak 12 client de uzak masaüstü ile sistemi çalıştırdı.
- varolan veritabanı büyüklüğü pasif çalışan müşterilerimiz için bir yıl içinde en az 2.7 gb büyüklüğünde oldu.
- replikasyon kullanıyoruz.
- veritabanı içinde medya türleride tutuluyor (resim, ses kaydı, görüntü kaydı vs...)

bunlar genel olarak bazı bilgiler. buzamana kadar mssql kullandım bi sorun yaşamadım. yani sorun yaşamadım derken kaydadeğer bi sıkıntı yaşamadım. :) hep elma yedim birazda armut falan yiyim diyorum ama :D sonundada ayvayı yedik!.. demek istemiyorum :) diğer arkadaşlarlada konuştuk postgresql bize birazdaha yakın gibi geldi. ama yinede bi görüş veya bilgi almak istiyorum. açıkcası ms platformunu terk ediyor gibi bişeyiz. pardus linux a taşınıyoruz. siz olsaydınız hangisini kullanırdınız ?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Re: firebird ve postgresql hakkında.

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Koruma çemberi vs. yok. Bu biraz hangi arabayı alıyım? der gibi bir soru. Herkes farklı bir marka önerir, ailesi olan geniş olan araba markasını, dağ-bayır gezmesini seven filanca jipi, hız seven de başka bir markayı önerir. Neticede hepsi de aynı işi görüyor, farklı özellikleri var. Ben Firebird'ü severek uzun süredir kullanıyorum. Bana hangi veritabanı diye sorarsan cevabım tabii ki Firebird olacaktır.

PostgreSQL'de çok iyi, açık kaynak kod bir veritabanıdır. Hoşunuza gitti ise güvenle kullanabilirsiniz. Kullanan birkaç arkadaşım var, son derece memnunlar. Çok yüksek verilerle, çok hızlı bir şekilde çalışıyorlar.

Kolay gelsin.
dberdi
Üye

Mesaj gönderen dberdi »

tşklr.
mcihad
Üye

Mesaj gönderen mcihad »

Yahoo PostgreSQL kullanıyormuş. Yahoo nun kullanması ölçü değil ama seni psql kullanma konusunda tetikler.
http://www.computerworld.com/action/art ... c=hm_topic
Bize iyilik yaraşır.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Forumda genelde firebird severler çok olsa da PostreSql (namı diğer Oracle Killer :shock: ) kullananlar da var. PostreSql in orta seviye üstü projelerin üstesinden gelebildiğini biliyorum. Belki orta ve altı projelerde firebird'ün daha yaygın olması kaynak bolluğudur. Ayrıca kullanacağınız arayüzde ilgili veri tabanı erişim bileşenlerinin olup olmaması da bu tercihte önemlidir :idea:

http://www.sqlturkiye.com/2008/postgresqle-giris.html

http://www.postgresql.org/

http://www.postgresql.org/ftp/binary/v8.3.4/win32/ (şu an ki sürüm 8.3.4)
http://pginstaller.projects.postgresql. ... ws_tr.html (windows için SSS)
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!