Delphi İle Programlama Dili Yapıla Biliniyormu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
subhan
Üye

Re: Delphi İle Programlama Dili Yapıla Biliniyormu

Mesaj gönderen subhan »

Query yazdı:1 (yazıyla BİR) yıl ????

Arkadaşım çabanı taktirle karşılamakla beraber bu verimli ve güzel yıllarını beyhude bir çaba için harcamaman gerektiğine inanıyorum Zira bu güzel yılları (ki senin deyiminle 1 yıl) dünyanın tüm zenginliklerini versen geri alamayacaksın. O yüzden bugüne kadar yüzlerce kere keşfedilmiş amerikayı keşfetmek için uğraş verme onun yerine o güzel enerjini çok daha mantıklı ve güzel bi projeye yönelt. Ben inanıyorum ki bu azimle sen çok güzel işler yapabilirsin ama kanımca bu güzel işler arasında bir programlama dili yok ... :roll:

Sana hayatta başarılar ...
Senin Söylediyinde doru ancak bilmiyorum ki ben neden ile Programlam dili istiyorum
oysa ne güzel programlar yapa bilirim (kalbime bir şey söyleye bilmiyorum )

Hata 3-5 yıl alsa bile ben programlamm dili yapıcam :arrow: :) (en kolay dil olucak)
< The Best Boy >
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

kardeş bende çabanı saygıyla karşılıyorum ama bişey yapmak için ihtiyaç olması lazım.İster para kazanmak için yap ,ister egolarını tatmin etmek için şu anda hiçbir yazılımcının yaww şöyle bir programlama dili olsa keşke diyeceğini sanmıyorum.Borland(CodeGear-Embarcadero ismi herneyse artık) ve microsoft hem derleyici hemde component yönünden talepten fazlasını arz etmişler zaten.Madem 1 yıl gibi bir zamanın var;o zaman mevcut programlama dillerinden birini seçip talep edilen bir uygulamanın en iyisini yaz böylece insanların hem parasını hem duasını alabilirsin.Veya olmadı otur yine hazır programlama dillerinden birine component yaz. ben mesela hergün hem devexpress hemde fast-reportu yazanlara dua ediyorum,paramıda almışlardı zamanında :) helali hoş olsun.Yani burda sana kimse yapamazsın,yapılmaz demiyor yapmana gerek yok diyor.Hayatta başarılar.
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen csunguray »

Bir adam gençken hep bir işletim sistemi yazmayı hayal edermiş. Hayat ona bir değil iki tane işletim sistemi yazma şansı vermiş. Bunlardan birisi VMS diğeri Windows NT . Bu adam hayran olduğum isimlerden birisi: David Cutler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dave_Cutle ... _engineer)

Ben karşı çıkan arkadaşları meşhur Charler Duell e benzetiyorum. Yoksa onu tanımıyor musunuz?
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=charles+duell
http://tr.wikiquote.org/wiki/Charles_Duell

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok diyorsunuz. Yanlış anlayanlar var. Çünkü zaten Amerika'yı keşfetmek isteyen de yok. CodeGear Ruby on Rails için bir IDE http://www.codegear.com/rubyonrails çıkardığında bu arkadaşlar eminim ki "Bu da nesi, nereden çıktı bu dil" diye şaşırmışlardır. Belki de D dilini http://www.digitalmars.com/d/ hiç duymamışlardır. Bu dilleri yazanlar sanırım Amerikanın keşfedildiğinden habersizdiler.

Php nin hikayesi bile tek başına bir ders.
http://www.bilisimterimleri.com/bilgisa ... gi/50.html

Diyeceğim şudur ki hiç bir şeyi gözünüzde büyütmeyin. Dil yazmak öyle zor bir iş değil. Hele ki elde onlarca (belki de yüzlerce) açık kaynak kodlu derleyici, bu işin nasıl yapıldığını anlatan onlarca kitap varken bu iş o kadar kolay ki... Yeter ki iyi plan yapın ve sıkı çalışın.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Amacım yermek ya da şevk kırmak değil ancak bir şey sorayım bu noktada, herhangi bir veritabanında tablo oluşturup herhangi bir arabirimle bağlandıktan sonra kayıt girişi, ve basit bir raporlama yaptın mı daha önce?
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

Merhaba,

Arkadasin compiler yazmak istemesini gecici bir heves olarak goruyorum maalesef. Umarim su cumlemi o isi yaparak gecersiz kilar. Haziri kullanmaya alismis bir millet olarak bu tip seyleri yapmak icin ugrasan insanlar olsa keske dedim her zaman. Ancak yine de bir Java vs varken onlarin tek basina onune gecemez o ayri bir konu. Hele bir firma, bir grup vs olmadikca suanki kullanilan dillerin seviyesine erismek hayalden ote bir sey degil.
aLonE CoDeR yazdı:Amacım yermek ya da şevk kırmak değil ancak bir şey sorayım bu noktada, herhangi bir veritabanında tablo oluşturup herhangi bir arabirimle bağlandıktan sonra kayıt girişi, ve basit bir raporlama yaptın mı daha önce?
Bu cumleye takildim. Veritabanina baglanmak, kayit girisi yapmak vs. gibi bir tecrubesi olmasi gerekmiyor bir insanin yeni bir dil uretmek icin. Konularin birbirinle alakasi yok.

Saygilar..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Kastettiğim şeyi farklı yorumlamışsın.
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Linus Torvalds yazdı:Nisan'dan beri ücretsiz bir işletim sistemi üzerinde çalışıyorum, sadece bir hobi olarak.(1991)
yillar once bir hobi olarak baslayan linux un simdi nerelerde oldugunu hepimiz biliyoruz. 8)
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Jire
Üye

Mesaj gönderen Jire »

Derleyeci yapmak mümkün ve arkadaşların dediği gibi bilmiyorsan zor. Ve evet, delphi'de derleyici yaparsın ama minicik 40kblık exe 1,4mb oluverir sonra. O yüzden ASM dilinde yapıyorlar.
Kullanıcı avatarı
subhan
Üye

Mesaj gönderen subhan »

Valahi siz geçiçi heves diyorsunuz ancak be bu konuda kesinim çoklu kıtab okyucağım kedimi
geliştirdikden sonra yola koyulacağım ne kadar zor olsada (Ya Ben bes ederim ya da ASM Dili
< The Best Boy >
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

O zaman bana Allah emeğini zail etmesin demek düşer başarılar dilerim kendi adıma
kolay gelsin.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen csunguray »

Ya arkadaşlar. Öyle yorumlar getiriyorsunuz ki derleyiciler hakkında pek de bir şey bilmediğiniz ortaya çıkıyor. Takmışsınız derleyici Assemly ile yazılır diye. Kaç tane derleyicinin kaynak kodu Assembly dir bir fikriniz var mı acaba? Popüler derleyicilerin hiç biri Assembly ile yazılmamıştır. En azından benim bildiğim assembly ile yazılmış bir dil yok. Genelde kullanılan dil C veya C++ tır. Linux üzerinde çalışan kaynak kodu açık onlarca derleyici var. Ve hiç birisi Assembly ile yazılmamış Buna GNU C++, Delphi, Microsoft C dahil. FreePascal derleyicisi yine FreePascal ın önceki sürümü ile yazılmıştır. Daha nasıl örnek vereyim. Sürekli bilgiye dayanmayan yanlış varsayımlarla hareket edip yanlış yönlendirme yapıyorsunuz. Delphi, Java, C++, PHP (derleyici bile değil, yorumlayıcı) gibi diller genel amaçlı dillerdir. Piyasada irili ufaklı binlerce (abartma değil) dil vardır. TIOBE Programming Community index te bile 50 tane dil karşılaştırması yapılmıştır. Bunların hepsi bir Delphi veya C++ değil elbette. Ama listede kendilerine yer bulabilmişler.

Bir arkadaşım bir zamanlar (Turbo Pascal zamanı) Access benzeri Süper Dosya adında bir uygulama yazdı. O zamanlar bu program Türkiye çapında popüler oldu. Çok da iyi para kazandılar. Şimdi derleyici yazacam diyen arkadaş veritabanı programı yazacam dese diyeceksiniz ki "Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok". Süper Dosya yazıldığı zaman da piyasada Dbase, Foxpro, Paradox benzeri programlar vardı. FastReport içerisindeki Pascal Script, Delphi benzeri bir dildir ama Delphi değildir. FastReport kullanan herkes doğal olarak onu da kullanıyor. Daha ne örnek vereyim...
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
mozturkgss
Üye

Mesaj gönderen mozturkgss »

Compiler yazılabilir tabiki

Eğer istersen şöyle bir fikirde verebilirim pascal for neti yaz yani pascal dilini net üzerinde çalışır hale getirebilirsin delphi for net gibi.
Yazacağın compileri kimse kullanmayacak bile olsa büyük tecrübe kazanacağına inanıyorum.
Açık kaynak kod olarak yazmayı düşünüyorsan da sf.net te veya google code da bir proje açmanı tavsiye ederim.
Hemde bu sayede kendi yazılım topluluğunu oluşturarak daha hızlı ilerleyebilirsin.
Ama sen yine de pascal for neti bir düşün tutma ihtimali daha yüksek

Başarılar
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

bosver programlama dilini ben de turkce programlama dili yapmak istiodum da tek basina yapilmasi zor bi olay.. basit bi interpreter yapmaya calis yorumlayan c/c++ olsun turkce komutlar olsun.. perl, python mantiginla calissin..

dosyaya adam yazsin

$deneme = "merhaba";
ekrana_yaz $deneme;

bunlari tek tek okur yorumlatirsin :)

unix tabanlilarda da calismasini istiosan delphiyi bosvereceksin normal olarak..