firebird ve network

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
edoyuko
Üye

firebird ve network

Mesaj gönderen edoyuko »

selam arkadaşlar,
firebird 2.0 kullanıyorum.Lokal makinemdeki veritabanı dosyasını network üzerinde dizin olarak görebildiğim ve erişim yetkilerininde tam olduğu Z sürücüsüne kopyaladım.lokal (z:\deneme.FDB) veya remote bağlantıyla (192.1.1.22:z:\deneme.FDB) bağlanmaya çalıştığımda "unable to complete network reguest to host "aykom".Failed to establish a connectin" hatası alıyorum.acaba firebird buna izin vermiyor mu? yani veritabanı dosyasını network üzerindeki herhangi bir sürücü üzerinde olup firebirdün olduğu makinamdan path tanımlayarak dosyaya ulaşmam mümkün değilmi? illa o sürücü üzerindede mi firebird kurulmalıdır? çok teşekkürler..
Kullanıcı avatarı
selimr
Üye

Re: firebird ve network

Mesaj gönderen selimr »

ulaşmaya çalıştığın makinede (yani fb serverin kurulu olmadığı diğer makinelerden) fbclient.dll dosyasının system veya system32 klasoru içinde olması yeterli...
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

veritabanı dosyasına bağlanmaya çalıştığım makinedeki system32 nin altına kopyalayıp denedim ama yine aynı hatayı alıyorum.ayrıca aynı hatayı adsl modeme bağlı olan ve kablosuz ağ bağlantısı ile sürücü olarak görebildiğim mini diskteki veritabanı dosyasınada bağlanmak isterkende alıyorum.o cihazda işletim sistemi ve haliyle system32 klasörü olmadığına göre onu nasıl çözebilrim. saygılar...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Ulaşmaya çalıştığınız makinaya firebird kurun ve ip üzerinden bağlanın, "192.1.1.22:c:\deneme.FDB" gibi. Burda lokal diskteki yolu baz almanız lazım. Yani diğer makinanın C'sinde ise C yazmanız lazım, Z değil!!!

Ayrıca diğer makinada firewall vs varsa 3050 portunu bloke edebilir. Bu port için gerekli izinleri ayarlamanız lazım.

Kolay gelsin.
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

karşı makineye firebird kurduğumda bağlanıyorum sorun yok ama bir çok database veri dosyasının olduğu makinede database'in kurulmasını gerektirmeden, sadece bağlanılan makinede kurulu olması yeterli oluyor (paradox,oracle gibi).firebird te bu mümkün değilmi?. mümkün değilse şöyle bir yapıda bunu nasıl aşarım:
ben bilgisayarımdan adsl modeme bağlı bir veri depolama diskini kablosuz ağ bağlantısı ile ulaşabiliyorum ve dosya ekleyip silebiliyorum ama o diskteki firebird veri dosyasına bilgisayarımdan bağlanamıyorum."unable database" mesajını alıyorum. o cihaz bir bilgisayar olmadığına göre ve oraya firebird kuramayacağıma göre ne yapabilirim? saygılar..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Özel sistemler hariç, dediğiniz gibi bir database yok. Paradox için BDE, Oracle için 3 CD'lik client kurmanız lazım.

@selimr'nin tarif ettiği gibi sadece fbclient veya gds32.dll gibi bir kaç dosya kopyalayarak kullanım yöntemleri var ama bence çokta uygun değil. Neticede Firebird 2 dakikada kurulan ve çok az sistem kaynağı harcayan bir veritabanı. Kurun gitsin : )

İlk yöntemle veritabanı dosyasını başka bir paylaşıma koyup, kendi bilgisayarınızdan kullanıyorsanız olması lazım. Örneğin sizin makinanızda Firebird kurulu ve ağdaki başka bir makinaya dosyayı kopyaladınız, buna da Z diski olarak bağlandınız. "127.0.0.1:z:\deneme.fdb" diye bağlanıp, kullanabilmeniz lazım.

Kolay gelsin.
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

bağlanmak istediğimiz makine bilgisayar ise dediğiniz gibi en kötü ihtimalle firebird kurulup halledilebiliyor ama asıl halledilemeyen şu durum :
benim programı kullanan müşterimde birbirine kablosuz bağlanan iki tane bilgisayar var.bir tanesine veri dosyasını kopyalayıp server yaptık.diğer bilgisayardan da veri dosyasına ip ile path tanımlatıp bağlattım.ama müşteri lacei markalı "external hard drive" diye tanımlanan bir cihaz almış ve bu cihazı adsl modemine bağlatmış.iki bilgisayardanda explorer ile cihazın ip sini girerek cihazı sürücü olarak görüyorlar hatta map yaparak Z sürücüsü olarak görüyorlar.bendende server yaptığımız bilgisayardaki veri dosyasını bu cihaza kopyalayıp dataların orada saklanmasını istiyorlar.bende doğal olarak cihazı Z diye gördükleri için bağlantı pathine "z:\data\data.fdb" yaptım ama "unable database" hatası alıyorum.
cihazın ip si ile path tanımladım (192.x.x.x:z:\data.data.fdb ve 192.x.x.x:c:\data.data.fdb) yine aynı hatayı verdi.o cihazada firebird kurulamıyor çünkü işletim sistemi yok.sadece adsl modem gibi sınırlı bir program ile çalışıyor. saygılar..
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Şu şekilde bir dener misin?

"127.0.0.1:z:\data\data.fdb"

Kolay gelsin.
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

"127.0.0.1:z:\data\data.fdb" şeklinde denediğimde de "unavaliable database" hatası veriyor.sorun o cihaza modem aracılığı ile bağlanıldığı için olabilirmi? windows sürücü olarak görüyor ama firebird görmüyor.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Daha önce böyle bir sistem kullanmadım, ama mantıken windows görüp ulaşıyorsa firebird'ünde ulaşabilmesi lazım.

Araştırıyorum, eğer birşey bulabilirsem buraya yazarım.

Kolay gelsin.
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

eyvallah.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

Biraz araştırdım konuyu, bulduklarımı kısaca özetleyim.

Firebird'te bir veritabanına bağlanmak için mutlaka Firebird server ile aynı diskte olmalıdır. Ancak firebird.conf'ta bir parametre varmış, "RemoteFileOpenAbility". Bunu aktif ederek, başka disklerdeki veritabanına erişebiliyormuşsun. Ancak bunu ciddi şekilde tavsiye etmiyorlar!

Bence de veritabanını eski yerinde tutup, yeni external diske yedek alacak şekilde bir sistem kurman en güzeli olacaktır.

Kolay gelsin.
edoyuko
Üye

Mesaj gönderen edoyuko »

benim için çok önemli olan tavsiye ve alakanıza çok teşekkür ederim.
saygılarımla..