Kurum Net/Firebird Sunucu Sorunu
-
- Kıdemli Üye
Re: Kurum Net/Firebird Sunucu Sorunu
KurumNet dediğin şey ODBC driveri kullanarak bağlantı sağlıyor. Inno ile de yapılabilir ancak kendi kurulum programını yazman daha mantıklı olur, Firebird'ün kurulu olup olmadığını kontrol edip yoksa kurma yoluna gitmelisin (aslında farketmiyor varsa zaten kuramıyorsun). Ancak buradaki Backup Restore olayını yine kendi yazacağın programdan farklı bir sürümün olması durumunda yaptırmalısın. Metadata veritabanının script halidir. IBExpert'te Tools menüsünde olduğunu yazdım buradan bir çıkış arama yoluna gitmeyi dene.
eğer dediğin gibi versiyonlarla ilgili ise problem, bence veritabanını kurulum anında SQL komutlarıyla oluşturmak en sağlıklı yol olur diye düşünüyorum.yani sistemde fb'nin hangi versiyon varsa senin veritabanıda otomatik olarak o versiyonda oluşmuş olur. ben veritabanı dizayn ederken EMS SQL Manager 2005 kullanıyorum ve bu program hazırda var olan veritabanının oluşturulması için gerekli sql kodlarını veriyor. yani içinde bilgi olan bir fb veritabanının içindeki bilgileri ile tekrar oluşturabileceğin SQL kodlarını veriyor. bu kodlar olduktan sonra size sadece bu sql kodlarını çalıştırmak kalacak. hatta aynı programda sql komutlarını çalıştırabileceğin SQL Editör var. ben sadece var olan bir fb veritabanını SQL kodlarını aldım bu programla, ama bu kodlarla tekrar oluşturma işlemlerini denemedim. Ama sorun versiyon problemi ise bence bu yöntemle çözülür.
İyi çalışmalar dilerim.
İyi çalışmalar dilerim.
eğer dediğin gibi versiyonlarla ilgili ise problem, bence veritabanını kurulum anında SQL komutlarıyla oluşturmak en sağlıklı yol olur diye düşünüyorum.yani sistemde fb'nin hangi versiyon varsa senin veritabanıda otomatik olarak o versiyonda oluşmuş olur. ben veritabanı dizayn ederken EMS SQL Manager 2005 kullanıyorum ve bu program hazırda var olan veritabanının oluşturulması için gerekli sql kodlarını veriyor. yani içinde bilgi olan bir fb veritabanının içindeki bilgileri ile tekrar oluşturabileceğin SQL kodlarını veriyor. bu kodlar olduktan sonra size sadece bu sql kodlarını çalıştırmak kalacak. hatta aynı programda sql komutlarını çalıştırabileceğin SQL Editör var. ben var olan bir fb veritabanını SQL kodlarını aldım bu programla, ve kodlarla tekrar veritabanını içerisindeki dataları ile birlikte oluşturdum.ben projelerimde bu yöntemi kullanmayı düşünüyorum.çünkü , her sistemde bizim fb versiyonunun olamasını düşünemeyiz. hem bu yöntemle fb nin farklı sürümlerine kolayca uyum sağlar hale gelir veritabanımız. sorun versiyon problemi ise bence bu yöntemle çözülür.haydarxxx yazdı: İki farklı firebird sürümünde iki farklı program yapılmış olsa(bir birinden bağımsız iki yazılım firmasından bahsediyorum.Burası önemli çünkü kendi yaptığım projede tamam backup restore yaparım.Ama burada başka bir şeyden bahsediyorum.Ben kullanıcıya programı yükleyeceğim zaman benden önce başka biri ona firebir vt li bir program yüklemiş.Şimdi ben kendi firebird ümü yükleyeceğim çünkü başka bir sürümde hazırlanmış. )kullanıcıda bunu çalıştırmak istese hangi server maneger devreye girecek(malum innosetup ile firebird ü otomatik kurdurduyoruz ve firebir kurulu ise firebir zaten kurulu diyor.Ve hatta burada kurumnet yüklü makinaya firebird ü kuramıyorum bile.Ancak o dasyayı bu dosyayı silerek zorla kuruyorum.Bu seferde kurumnet hata veriyo) hangisi sağlıklı çalışacak.Asıl soru bu.
Durum şu an benim için hala karışık ve çözemedim.Kurum net yüklü olan makinada firebird ün server maneger ı bile yok.Adamlar nasıl bağlantı sağlıyorlar anlamadım.
İyi çalışmalar dilerim.
syn aLonE CoDeR
Ama bu ne işe yarıyor nasıl kullanacağız.Sizin iletinizden anladığım kadarı ile proje firebird sürümünü kontrol edecek sürüm farkı varsa datayı Backup Restore edecek otomatik.Ve sonra dataya bağlanacak öylemi.
ferda
yazdıkların bana daha çok mantıklı geldi.Ama nereden nasıl başlayacağımı bilmiyorum.Kurulum anında innosetup scriptleri ilemi yapılıyor bu.Yani EMS SQL Manager 2005 ile scrip üretip innosetup a aktarma şeklindemi.Eğer öyle ise EMS SQL Manager 2005 nereden temim edebilirim.Kullanımı için Yardımcı olursan çok sevinirim.Eğer sen bu yöntemle işin üstesinden gelebiliyorsan çok güzel.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler
Bizde böyle bir bağlantı sağlayabiliyormuyuz.Bunu farkı ve özelliği nedir.KurumNet dediğin şey ODBC driveri kullanarak bağlantı sağlıyor
Firebird ün farklı bir sürümü olduğunu nasıl sorgulatacağız.Yani bu setup durumundamı yapılıyor yoksa projedemi.Ve nasıl.Ancak buradaki Backup Restore olayını yine kendi yazacağın programdan farklı bir sürümün olması durumunda yaptırmalısın
Meta datamı çıkardım.Metadata veritabanının script halidir. IBExpert'te Tools menüsünde olduğunu yazdım buradan bir çıkış arama yoluna gitmeyi dene
Kod: Tümünü seç
/******************************************************************************/
/*** Generated by IBExpert 2006.03.07 17.04.2008 13:13:19 ***/
/******************************************************************************/
SET SQL DIALECT 3;
SET NAMES WIN1254;
CREATE DATABASE 'C:\KursKayit\Data\BORDRO.FDB'
USER 'SYSDBA' PASSWORD 'masterkey'
PAGE_SIZE 8192
DEFAULT CHARACTER SET WIN1254;
ferda
yazdıkların bana daha çok mantıklı geldi.Ama nereden nasıl başlayacağımı bilmiyorum.Kurulum anında innosetup scriptleri ilemi yapılıyor bu.Yani EMS SQL Manager 2005 ile scrip üretip innosetup a aktarma şeklindemi.Eğer öyle ise EMS SQL Manager 2005 nereden temim edebilirim.Kullanımı için Yardımcı olursan çok sevinirim.Eğer sen bu yöntemle işin üstesinden gelebiliyorsan çok güzel.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler
Bence hatayı farklı yerde aradığını düşünüyorum.Firebird kurduysan bu aşamada versiyon farkıda olsa çalışır orda sorun yaşamazsın.Sorun senin connection neslesinden kaynaklıdır önce orayı bir kontrol et.Belki farklı iki connection neslen vardır birisi farklı yere bağlanıyordur orda hata verebilir.Belki bir ini dosyası ile dışardan yolu gösteriyor olabilirsin.Connection olarak ne kullanıyorsun??? Sonra connection baglanan database neslesinde hata olabilir.Sql sorgulamalarında tablo adlarını büyük harfle gir.Orda sıkıntı yaşayabilirsin.Firebird tarafında hata varsa ibexpertte mutlaka problem olabilir.İnan sana çok karmaşık gelen hatalar senin gözden kaçırdığın dikkatsizlikten kaynaklıdır...Bunu ben çok yaşadım. 

http://www.kurumnet.com/forum/forum_posts.asp?TID=16
Hocam her halde benzer durumu bu linktekilerde yaşıyor.Dediklerine katılıyorum.Yanlız bu programı 2-3 ay önce çalışıyordu bir sıkıntı yoktu.Projemde bir değişiklik yapmadım.Kuurm net in Kurum Net 4.87 versiyonu 4.96 gibi versiyonlarından güncelleme yapılmış makinalara.Sorunda oradan başladı.Dediğiniz gibi ufak hatalar olsa.Kurumnet yüklü olmayan bir makinada da projemin çalışmaması gerekir yada benzer hataları almam gerekmezmiydi..Ama kurum netsiz bir makinada çalışıyor progarmım bir sorun olmuyor.
Hocam her halde benzer durumu bu linktekilerde yaşıyor.Dediklerine katılıyorum.Yanlız bu programı 2-3 ay önce çalışıyordu bir sıkıntı yoktu.Projemde bir değişiklik yapmadım.Kuurm net in Kurum Net 4.87 versiyonu 4.96 gibi versiyonlarından güncelleme yapılmış makinalara.Sorunda oradan başladı.Dediğiniz gibi ufak hatalar olsa.Kurumnet yüklü olmayan bir makinada da projemin çalışmaması gerekir yada benzer hataları almam gerekmezmiydi..Ama kurum netsiz bir makinada çalışıyor progarmım bir sorun olmuyor.
Connection nesleni yazmamışsın...Örnek vereyim1... Dbexpress kullanıyorsan benzer bir hata ile karşılaşabilirsin.yani Yolu içerden yani iç dbexpressden c:/evrak/evrak.fdb demişsindir dışardaki ini dosyanda 192.168.1.2.:c:/evrak/evrak.fdb gibidir.Doğru ayarlarını yapmamışsan önce exe içerdeki dosyaya bakar sonra ini dosyana bakar.sen şöyle sanırsın dışardaki data exeye bağlanıyor zannedersin.Başka makinaya kurduğunda ise içerdeki data yolunu bulamayınca unavable database hatası verebilir.ve dışardaki yolunu kesebilir...2...Başka şu olabilir dll sürümün güncel değildir diyelm ama bence o da sorun çıkarmaz diye düşünüyorum.Bunu kontrol et.3...iki connection neslesi kullanıyorsun baglantı yolları birbirinden farklıdır..select sorgulamalarında tablo adlarını büyük harfle gir.Aksi halde sorgulamalarında sorun yaşarsın...Sana exen ısrarla yolu bulamıyorum diyor.Fb kapalı demiyor..haydarxxx yazdı:http://www.kurumnet.com/forum/forum_posts.asp?TID=16
ayrıca günceleme yaptığın exelerde sorun yaşıyormuşsun eski exelerinde yaşamıyormuşsun hata fb olsa eski exelerinde baglanmazdı....
İyi çalışmalar..
http://sqlmanager.net/en/products/ibfb/manager/download
bu adresten SQL Manager Programını ücretsiz indirebilirsin. Bu programı kurduktan sonra gerekli host ayarlarını ve veritabanı bağlantılarını yaptıktan sonra, Programın Tools Menüsünde, Extract Database seçeneği ile var olan veritabanını datalarıyla birlikte SQL Kodları bir metin dosyasına yazılacaktır. Daha sonra aynı menünün, SQL Script seçeneğinden Execute Script From File seçeneğinden oluşturduğun dosyayı seçersin bu şekilde veritabanın içerisindeki dataları ile birlikte yeniden oluşmuş olur.
İyi çalışmalar dilerim.
bu adresten SQL Manager Programını ücretsiz indirebilirsin. Bu programı kurduktan sonra gerekli host ayarlarını ve veritabanı bağlantılarını yaptıktan sonra, Programın Tools Menüsünde, Extract Database seçeneği ile var olan veritabanını datalarıyla birlikte SQL Kodları bir metin dosyasına yazılacaktır. Daha sonra aynı menünün, SQL Script seçeneğinden Execute Script From File seçeneğinden oluşturduğun dosyayı seçersin bu şekilde veritabanın içerisindeki dataları ile birlikte yeniden oluşmuş olur.
İyi çalışmalar dilerim.
-
- Kıdemli Üye
Sen 1.5 versiyonu ile oluşturulmuş veritabanına 2.x ile bağlanabiliyor musun?Berdem yazdı:Firebird kurduysan bu aşamada versiyon farkıda olsa çalışır orda sorun yaşamazsın.
@haydarxxx;
Henüz veritabanı yapısı ve erişimiyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığın anlaşılıyor (bunu samimiyetimle söylüyorum, kimseyi küçümsemek gibi bir amacım/derdim yok..). Sana tavsiyem gerek bu forumdan ve gerekçe başka kaynaklardan öncelikle bu olayı tam olarak öğrenmeye çalış. Konunun biri hakkında açıklama yaparken farklı bir konuyu da beraberinde işlemek durumunda kalınıyor, bu kez de onu açıklamak gerekiyor. Bu uzayıp gider.
Kolay gele.
bağlanabiliyorum.Sen 1.5 versiyonu ile oluşturulmuş veritabanına 2.x ile bağlanabiliyor musun?
Hocam Doğru söylüyorsunuz bu konuda bilgim yok.Sizi yanlış anlamam merak etmeyin.Bana makale önerirseniz.Okuyup bakarım.Vt işleyişi hakıkında hiç biligim yok.Ben sadece tablo yapıp kullanıyorum.Basit 1-2 triger kullanıyorum.O kadar.İlginiz ve eleştiriniz için saygı ve memnuniyet duydum.Teşekkür ediyorum.bunu samimiyetimle söylüyorum, kimseyi küçümsemek gibi bir amacım/derdim yok.
Ferda
SQL Manager Programının IBexperten bir farkı varmı ?
@haydarxxx
Bence exeni bir kenara bırak sen hangi açıklamadığın component ile bağlanıyorsan onun ilgi basit proje yaz bağlantıda sorun yaşıyornmusun yaşamıyormusun ona bir bak.Mutlaka sana eksiklerin ortaya çıkarır.Sonra ele aldığın exedeki hatanı giderirsin.Kolay gelsin.
Bence exeni bir kenara bırak sen hangi açıklamadığın component ile bağlanıyorsan onun ilgi basit proje yaz bağlantıda sorun yaşıyornmusun yaşamıyormusun ona bir bak.Mutlaka sana eksiklerin ortaya çıkarır.Sonra ele aldığın exedeki hatanı giderirsin.Kolay gelsin.
Berdem
Şöyle bir durum var.Yönetimselaraçlar>Hizmetler ve Uygulamalar>Hizmetler>den
Firebird Server-DafaultInstance
Firebird Guardian-DafaultInstance
Kurum net server ı çalıştığında yada bağlanmaya çalıştığında.Bu hizmetleri duruduruyor.Fakat maneger run durumunda.Bende müdahale edip yenidenYönetimselaraçlardan hizmeti başlat diyorum.Programıma bağlanıyor ayarlar otomatikte olmasına ragmen reset ettiğim de kurum net devreye giriyor tekrar hizmet duruduruluyor.Bu ayarı nasıl kalıcı kılabilirim.Hre seferinde elel müdahale etmek zor iş
Bir ikincisi Kurum Net yüklü bir makinada.Setup ile programı kurudurur ken Otomatik Firebird kurulumu yaptırıyorum.Bu durumda makinada firebird yüklü diyor.(KurumNet şey ODBC driveri kullanarak bağlantı sağlıyor diye her hal).Ve firebird yükleyemiyorum.Bu durumu nasıl düzeltebilirim.Kodlarımı inceledim bir hata göremedim.Yukardaki dediklerimi yaptığımda bağlanabiliyorum.
'Bu arada bağlantımı projemde ınterbase bileşenleri ile yapıyorum'
Şöyle bir durum var.Yönetimselaraçlar>Hizmetler ve Uygulamalar>Hizmetler>den
Firebird Server-DafaultInstance
Firebird Guardian-DafaultInstance
Kurum net server ı çalıştığında yada bağlanmaya çalıştığında.Bu hizmetleri duruduruyor.Fakat maneger run durumunda.Bende müdahale edip yenidenYönetimselaraçlardan hizmeti başlat diyorum.Programıma bağlanıyor ayarlar otomatikte olmasına ragmen reset ettiğim de kurum net devreye giriyor tekrar hizmet duruduruluyor.Bu ayarı nasıl kalıcı kılabilirim.Hre seferinde elel müdahale etmek zor iş

Bir ikincisi Kurum Net yüklü bir makinada.Setup ile programı kurudurur ken Otomatik Firebird kurulumu yaptırıyorum.Bu durumda makinada firebird yüklü diyor.(KurumNet şey ODBC driveri kullanarak bağlantı sağlıyor diye her hal).Ve firebird yükleyemiyorum.Bu durumu nasıl düzeltebilirim.Kodlarımı inceledim bir hata göremedim.Yukardaki dediklerimi yaptığımda bağlanabiliyorum.
'Bu arada bağlantımı projemde ınterbase bileşenleri ile yapıyorum'
s.a.
peki fb nin embed serverini kullansan işini görür mü?
peki fb nin embed serverini kullansan işini görür mü?
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim