Arkadaşlar fb veritabanı kullanarak hazırladığım bir projem var. Bir yerde takıldım kaldım anlatırsanız işin mantığını sevinirim. 3 tane tablom var.
Yapmak isteğime gelince TBL_URUN ve TBL_SATICILAR tablosuna girişler yapılıyor. Daha sonra ürün formunda bir dbgrid içerisinden o anki aktif olan ürüne satıcı seçiliyor. Doğal olarak buradaki seçim birden fazla olabilir. Yani bir ürünün temin edildiği 4 satıcı olabilir. Sorun burada işte. Ibdataset bileşenleriyle çalışıyorum ve dediğim gibi seçimleri kullanıcının dbgridden yapmasını istiyorum. DBgridin sağında ise Yeni , Kaydet, İptal olarak 3 tane butonum var. Yani ürünler forumundayken sağdaki Yeni butonuna basınca TBL_URNSATDETAIL tablosu append moduna getiriliyor ve o ürüne satıcılar ekleniyor. Kaydete basıtıktan sonra vt ye baktığımda satıcı eklenmiş görünüyor ama URUN_ID alanını almadığım görünüyor. ActionList bileşenini kullanıyorum ve ekleme, silme kaydetme işlemlerini bu şekilde yapıyorum. Delphi 2007 (codegear) kuallanıyorum. VT tasarımım sizce doğru mu veya nasıl bir yol izlemeliyim.TBL_URUN
|---URUN_ID (INTEGER) PK
|---URUN_ADI (VARCHAR)
|---MARKASI (INTEGER) FK
TBL_SATICILAR
|----SATICI_ID (INTEGER) PK
|----SATICI_ADI (VARCHAR)
|----TELEFON (VARCHAR)
|----ADRESI (VARCHAR)
TBL_URNSATDETAIL
|----URNSAT_ID (INTEGER) PK
|----URUN_ID (INTEGER) FK
|----SATICI_ID (INTEGER) FK
Bir de sormak istediğim bişey forumda arattım ama tam olarak anlayamadım ya da ben bulamadım. Master-Detail tablo oluşturduğumuzda masterdaki bir alana karşılık (müşteri) detailde bir çok kalem tek seferde girilecekse (ürünler) ve ürünleri dbgridden seçip kaydet deyince ekletmem için nasıl bir yol izlemeliyim. Bunun için dbgrid, dbedit gibi data aware bileşenler mi yoksa normal bileşenler grid, edit gibi bileşenler mi kullanmak daha avantajlı veya kolay. Forumda veya başka bir yerde böyle bir örnek varsa linkini yazabilirseniz sevinirim. Böyle bir işlem içinde benim düşündüğüm vt tasarımı aşağıda. Delphiyle sadece hobi olarak uğraşıyorum yani kolaylıkta önemli benim için.
Forumda arattım ama o kadar çok sonuç çıktı ki hepsine tek tek bakmaya çalışıyorum (hala devam) ama tam olarak öğrenmek istediğimi bulamadım. Hiç mi bunun gibi bir programı yapıpta örnek olsun diye siteye ekleyen yok?MUSTERI
---->musteri_id
---->musteri_adi
URUNLER
---->urun_id
---->urun_adi
SATISMASTER
---->satis_id
---->musteri_id
---->satis_tarih
SATISDETAIL
---->?
---->?