ölçüm yapabilmek icin bir obje

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
frost majere
Üye

ölçüm yapabilmek icin bir obje

Mesaj gönderen frost majere »

merhaba,

uzerinde calistigim projede cekilen resim uzerinde ki bir objenin mm cinsinden boyutunu hesaplamaya calisiyorum. soyleki resim veya image nesnesinin parenti olan panel uzerine

|---------|
(kenarliklarinin olmasi kesinlikle onemli, | seklinde, sinirlarinin belli olmasi acisindan) seklinde bir cizgi koyup mouse ile yonunu ve boyunu ayarlayabilmem gerekiyor. nasil yapabilecegim konusunda bir fikrim yok. daha once canvas ile resim uzerine cizgi cizip pixel degerini mm cevirebiliyordum fakat cizgi uzerinde oynama yapamadigim icin pek kullanisli olmuyor. boyle bir objeyi nasil yapabilirim ?

asagida bir ornegi bulunmaktadir.

Resim

kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Mesaj gönderen pasa_yasar »

frost majere
Üye

pasa_yasar yazdı:www.hicomponents.com
ilgili adreste konuyla ilgili birsey bulamadim ya da benim gozden kacirdigim birsey mi var, malum site genelde image processing uzerine componentler ile ugrasiyor, bu konunun image processing oldugunu sanmiyorum.

tesekkurler
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Resim üzerinde canvas ile yapılır bu iş....
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

Merhabalar,
Hareket analizinde biz şöyle bir yöntem kullanıyoruz.
Kameralar sabit halde bireyin belli bir alandaki çekimler yapılıyor.
Daha sonra kameraların ayarları hiç değiştirilmeden aynı ortama kalibrasyon kafesini koyuyoruz. Bunu bir küp yada dikdörtgen prizma olarak düşünebilirsiniz. Bu kafesin ölçüleri bellidir. Köşelerinde ve kenarlarında referans işaretleri (A, B, C vs noktaları) vardır.
Kafesin görüntüsü de kayıt ediliyor.
Görüntüler bilgisayara atılıyor.
Analize ilk önce kaliprasyon kafesinin görüntüsü ile başlanıyor. Kalibrasyon kafesinin görüntüsü ekranda iken referans noktaları cliklenerek harflendiriliyor (Bu click A noktası, bu click B noktası gibi).
Kullandığımız program bu noktaların birbirlerine olan uzaklıklarını ve açılarını önceden biliyor.
Kalibrasyon yapıldıktan sonra üzerinde çalışılacak görüntü ekrana getirilir istenilen yerler clicklenerek işleme devam edilir.
Kolay gelsin.
saygılar
frost majere
Üye

hakkus yazdı:Merhabalar,
Hareket analizinde biz şöyle bir yöntem kullanıyoruz.
Kameralar sabit halde bireyin belli bir alandaki çekimler yapılıyor.
Daha sonra kameraların ayarları hiç değiştirilmeden aynı ortama kalibrasyon kafesini koyuyoruz. Bunu bir küp yada dikdörtgen prizma olarak düşünebilirsiniz. Bu kafesin ölçüleri bellidir. Köşelerinde ve kenarlarında referans işaretleri (A, B, C vs noktaları) vardır.
Kafesin görüntüsü de kayıt ediliyor.
Görüntüler bilgisayara atılıyor.
Analize ilk önce kaliprasyon kafesinin görüntüsü ile başlanıyor. Kalibrasyon kafesinin görüntüsü ekranda iken referans noktaları cliklenerek harflendiriliyor (Bu click A noktası, bu click B noktası gibi).
Kullandığımız program bu noktaların birbirlerine olan uzaklıklarını ve açılarını önceden biliyor.
Kalibrasyon yapıldıktan sonra üzerinde çalışılacak görüntü ekrana getirilir istenilen yerler clicklenerek işleme devam edilir.

Kolay gelsin.

TPoint Kullanilarak boyle birsey yapabilir miyiz? benim derdim yukarida ki resimde ki sekli cizmekte.
Kullanıcı avatarı
haydarxxx
Üye

Mesaj gönderen haydarxxx »

slm
yeni bir başlık açmak istedemedim ama şöyle bir şey sormak istiyorum syn hakkus vermiş olduğu cevaba göre.Spor analizlerinde maç sonunda işte şu sporcu şu kadar kilometre koştu ortalama hızı şu idi gibi bilgi veriliyor.Böyle bir işlemde syn hakkus dediği gibi bir yöntem ile her halde analiz çıkartılıyor.Delphide böyle bir şey nasıl yapılır yani bir maç videosu (mpeg,dat gibi uzantılı) üzerinde sporcu işaretlenerek ne kadar hareket ettiğini buldura biliriz.Yada aynı işlem frost majere sorusu üzerinde hareketli görüntüyü durdurararak A noktasından B noktasının uzunluğunu alabilme.
Bu şekilde hazırlanmış örnek projeler yada companentler var mıdır delphide.Ne öneririsiniz.Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

Canvas ile yapılabilir. mode'ı xor kullanmak lazım çizgi tekrar çizildiğinde kalkmış olur.

@haydarxxx sorunu başka başlık altında sorsan cevap alman kolaylaşır.
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

Bu tür analizlerde temelde iki değişken vardır.
Bunlardan sporcu, diğeri takım veya müsabaka.
Kişisel tecrübem daha fazla bireysel sporcunun hareket analizine yöneliktir.
Bireysel sporlarda örneğin halterde tek kamera (ön veya yan) veya 4 kamera (sağ ön, sol ön, sağ arka, sol arka) ile çekimler eş zamanlı yapılır. Halter için standart kameralar yeterlidir. Ama örneğin bir uzun atlayıcının sıçrama anındaki destek ayağıyla ilgileniyorsanız daha hızlı kameralara ihtiyaç vardır.
Bu tür bireysel veya anlık analizler daha önce açıkladığım gibi yapılır.
Futbol tenis gibi maç analiziyle ilgileniyorsanız TV yayınları bile kullanılır. Programda önceden belirlenmiş hareketler vardır (yürüme, koşma, çalım, topsuz koşu, top sürme vs). Saha ölçüleri önceden belirlenir. Ekranın bir tarafında tv den aldığınız görüntü vardır diğer tarafında ise sizin programınız. Bir furbolcu top sürmeye başladığı anda kayıt durdurulur, programa 8 numaralı futbolcu top sürüyor vs bildirilir bu arada bulunduğu nokta sizin programınızdaki sanal sahada yaklaşık olarak clicklerek işaretlenir. Sistem bu şekilde devam eder. Kalecinin degaj yaptığı yer kliklenir, topun düştüğü yer kliklenir. Bunun sonucunda kaleci daha çok nerelere top atıyor gibi sonuçlar elde edersiniz. Anlatması oldukça uzun.
Umarım bir fikir verebilmişimdir.
saygılar
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Re: ölçüm yapabilmek icin bir obje

Mesaj gönderen hbahadir »

iki pixel arasındaki mesafeyi bulmak için

Kod: Tümünü seç

Sqrt( Sqr(X1-X2) + Sqr(Y1-Y2) )
Burak73
Üye

Re:

Mesaj gönderen Burak73 »

frost majere yazdı:
pasa_yasar yazdı:www.hicomponents.com
ilgili adreste konuyla ilgili birsey bulamadim ya da benim gozden kacirdigim birsey mi var, malum site genelde image processing uzerine componentler ile ugrasiyor, bu konunun image processing oldugunu sanmiyorum.
tesekkurler
nasıl bir sonuç alabildiniz mi, gelişme var mı?
frost majere
Üye

boyle bir uygualamayi ucreti kar$iliginda yapabilecek arkada$lar varsa bana ozel mesaj ile ula$irlarsa sevinirim.

kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
undefined
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen undefined »

Merhaba,
Gerçek bir nesnenin çekilmiş fotoğrafından uzunluğunu bulmak istiyorsanız referans bir uzunluk gerekir. Mesela haritalarda ölçek değeri vardır bu iş için. Buda yetmez, ayrıca 3 boyutlu bir nesnenin, iki boyutta ki görüntüsünün ölçümü onun gerçek uzunluğunu veremez. Mesela o burun yanlış ölçülüyor orda. Çünkü burunun 3. boyuta göre eğimi var.
Başkasından yardım alacaksanız bile bu meseleyi açığa kavuşturmanızı öneririm.
frost majere
Üye

undefined yazdı:Merhaba,
Gerçek bir nesnenin çekilmiş fotoğrafından uzunluğunu bulmak istiyorsanız referans bir uzunluk gerekir. Mesela haritalarda ölçek değeri vardır bu iş için. Buda yetmez, ayrıca 3 boyutlu bir nesnenin, iki boyutta ki görüntüsünün ölçümü onun gerçek uzunluğunu veremez. Mesela o burun yanlış ölçülüyor orda. Çünkü burunun 3. boyuta göre eğimi var.
Başkasından yardım alacaksanız bile bu meseleyi açığa kavuşturmanızı öneririm.
merhaba, cekilen fotografin hangi mercek ile cekildigine dair referans bilgiler zaten mevcut

1:Distance:=Distance * ( 0.500 / (392.000 * 100.000)) * 33.80;
      2:Distance:=Distance * ( 0.500 / (392.000 * 100.000)) * 21.09;
      3:Distance:=Distance * ( 0.500 / (392.000 * 100.000)) * 11.80;
      4:Distance:=Distance * ( 0.500 / (392.000 * 100.000)) * 8.75;
seklinde mesafeyi hesaplayabiliyoruz, burun buruada sadece ornek olarak verilmis, esasinda hesaplanacak bolge bir sac kilinin capini hesaplamak bu da 1mm veya daha alti bir rakama tekamul ediyor. aslinda yapmak istedigimiz iki pixel arasinda ki degeri mm cinsinden hesaplatmak.

program 1024x768 de calistigi icin

function TFrmImageEdit.xPixelToMM(xPixel:extended):extended;
begin
Result := ((xPixel * 3)/(100)) *10;
end;
seklinde pixelden mm degerini hesaplayabiliyoruz.

tesekkurler.