slm
Spor analizlerinde maç sonunda sporcunun şu kadar kilometre koştu ortalama hızı şu idi gibi bilgi veriliyor.Böyle bir işlemde forumda şöyle bir açıklama geçiyor
Hareket analizinde biz şöyle bir yöntem kullanıyoruz.
Kameralar sabit halde bireyin belli bir alandaki çekimler yapılıyor.
Daha sonra kameraların ayarları hiç değiştirilmeden aynı ortama kalibrasyon kafesini koyuyoruz. Bunu bir küp yada dikdörtgen prizma olarak düşünebilirsiniz. Bu kafesin ölçüleri bellidir. Köşelerinde ve kenarlarında referans işaretleri (A, B, C vs noktaları) vardır.
Kafesin görüntüsü de kayıt ediliyor.
Görüntüler bilgisayara atılıyor.
Analize ilk önce kaliprasyon kafesinin görüntüsü ile başlanıyor. Kalibrasyon kafesinin görüntüsü ekranda iken referans noktaları cliklenerek harflendiriliyor (Bu click A noktası, bu click B noktası gibi).
Kullandığımız program bu noktaların birbirlerine olan uzaklıklarını ve açılarını önceden biliyor.
Kalibrasyon yapıldıktan sonra üzerinde çalışılacak görüntü ekrana getirilir istenilen yerler clicklenerek işleme devam edilir.
.
Delphide böyle bir şey nasıl yapılır yani bir maç videosu (mpeg,dat gibi uzantılı) üzerinde sporcu işaretlenerek video sonunda kaç kilometre koştuğunu bulabiliriz.
Bu şekilde hazırlanmış örnek projeler yada companentler var mıdır delphide.Ne öneririsiniz.Teşekkürler
Delphide böyle bir şey nasıl yapılır yani bir maç videosu (mpeg,dat gibi uzantılı) üzerinde sporcu işaretlenerek video sonunda kaç kilometre koştuğunu bulabiliriz.
Görüntü dosyasından bu işi yapabileceğini sanmıyorum....hatta olmaz diyorum...görüntü işleme olayı böyle bir mantık içermez...
"olmaz olmaz deme olmaz olmaz"
Bu işlere ComputerVision denir. Hazır Component bulmak pek kolay değildir
mitov'un bir visionlab componentleri var ama ne kadar gelişkin bilemiyeceğim
Zaten kolay kolay kaynak bulunamayan böyle alanlarda delphi ile sınırlı kalmamak lazım
Benim önerim OpenCv
arkadaşın anlattığı şey kamera kalibrasyonu
Sorduğunuz şey Nesne takibi -Object Tracking - diye geçer. http://www.youtube.com/watch?v=bWl33urh2w8
iyide bu video da bişey yokki arkadaşım...haydarxx in sorusuna cevap değil...elbetteki zor iş bu...ama videodaki topun toplamda ne kadar yol gittiğini bulmak biraz zor gibi... demek istediğim görüntüdeki frame i işaretleyip takip etmek değil... bu husustaki bilgim kısıtlı olduğu için olmaz dedim tabi ne olur ne olmaz deyip büyük konuşmamak lazım
Birçok spor branşı için hareketli görüntülerden analiz yapmak şu an mümkün. Hatta bunların birçoğu normal tv yayınındaki görüntünün kaydedilmesiyle bile yapılıyor. Bilimsel açıdan %100 doğru sonuçlar vermez ancak fikir edinmek için kullanılıyor. Bilimsel amaçlarla kullanmak için özel çekimler ve kalibrasyonların yapılması gerekir.
TV yorumlarında ise çokca kullanılıyor. 45 dakikalık oyunun analizi aşağı yukarı 4-5 saat sürüyor.
Delphide haltercinin kaldırışını analiz eden bir program yapmıştım yıllar önce. X-Y eksenlerinde herhangi bir noktanın (bar, omuz, diz vs) yer değiştirmesi, hızı, ivmesi gibi hesaplamaları yapıyordu.
SIMI Motion, APAS gibi programlar 3 boyutlu analiz yapabiliyorlar. Bunların sitelerine göz atılırsa fikir verebilir.
syn hakkus
Yapmış olduğunuz program mı delphide yazdınız her halde.Böyle bir projede delphi ile ilgili hangi companetler kullanılıyor.Bununlada ilgili bir bilgi verebilirmisiniz.Örneğin siz ne kullandınız.Belki örnek projenizi programlar bölümünde yayınlarsanız bir inceleme yada görme şansımız olur.Teşekkür ediyorum
Sayın Haydarxxx,
Yıllar önce yaptığım program iki boyutlu analiz yapıyordu. Herhangi bir component kullanmadım. Basit işlemlerle yapılabilen bir programdı. Mouse clikleri arasındaki mesafeyi hesaplayan bir programdı. Kaynak kodlarını bulursam size gönderirim.
Bu arada esas sorun nedir tam anlayamadım. Eğer maç analizi gibi bir program düşünüyorsanız bu konuda çok gelişmiş programlar var. Önce onlara bir göz atmak gerek. Çünkü gerçekten yapılan işleri burada anlatmak zor. Maç analizi ve hareket analizi farklı konular. Ben programı geliştirirken, SIMI ülkemize geldi bu arada benim asistanım APAS ı kullandı ve bu programlar 3 boyutlu analiz yapabilen güzel programlardı. Ben programı geliştirmekten vazgeçtim. Çünkü o dönemde (yaklaşık 8 yıl önce) bir projemiz vardı ve bunun üzerinde çalışıyorduk. SIMI ve APAS işimizi görünce kendi programımızı geliştirmekten vazgeçtik.
Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Dr Serdar Arıtan hoca da matlab la bir program yazdı. Bu programda hareket analizini mükemmel yapıyor hatta ilaveten benzerlerine üstünlüğü iki hareketi üst üste çakıştırarak farklılıkların görülmesini sağlıyor.
Bir asistanımda şu anda yüksek lisans teziyle ilgili olarak haltercilerin hareket analizi çalışıyor. Yüksek lisansta danışmanlığını yaptığım başka bir öğrencim de doktora tezinde yine hareket analizini çalıştı.
Belirttiğim gibi problemi ortaya koyalım eğer amaç hareket analizi ise yukarda bahsettiğim kişilerle sizi görüştürebilirim, belli bir bilgi birikiminden sonra ne yapacaksanız daha kolay olur sanırım.
Hocam maç analizini örnek olarak vermiştim.Aslında sormak istediğim hareket analizi.Bunla ilgili bir fikrim olmadığı için örnek olarakta maç analizi dedim.Analiz etmek tabiki bir takım sayısal verilere bakıyor.Bu sayısal verilere örneğin bir maçta çok net kesin olmasada ortalama bir sporcunun kaç km koştuğunu makinaya hesaplatacağız.İşte bu noktada video üzerinden sporcu işaretlenerek maç süresi içinde ne kadar koştuğunu hesaplayacak.Tabi bu örnek çoğaltılabilir bir sporcunun A noktasından B noktasına yapmış olduğu tüm fizyolojik hareketler için hesaplama gibi.Bimiyorum analatabildim mi.Bu dediklerimi kodla yazmak mümkün değil (tabi benim için).O yüzden delphide böyle bir şeyi destekleyen companet sormuştum yada mümkün olup olmadığını.
Akademik çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Bu konu ile ilgili her türlü bilgi paylaşımı için haydaryuceloglu@hotmail.com u kullanabilirsiniz.Saygılarımla