ASP.NET 2 ile Gelen Yenilikler Ve Farklılıklar

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1172
Kayıt: 26 Kas 2004 10:46
Konum: Malatya
İletişim:

ASP.NET 2 ile Gelen Yenilikler Ve Farklılıklar

Mesaj gönderen Fatih! »

ASP.NET 2 ile birlikte gelen en önemli yenilik üyelik sistemleri oluşturmak için gelen yeniliklerdir. Bunun için login kontrolleri bileşen paletine eklenmiştir. Bu kontroller yine asp.net 2 ile gelen “provider” kavramı ile birlikte kullanılmaktadır. Bu sayede kullanıcı işlemleri inanılmaz derecede kolaylaşmıştır.

Provider olarak kastedilen bir veritabanı ve gerekli ayarların atandığı bir web.config dosyasıdır. Web.config dosyasında veritabanına nasıl bağlanılacağından tutun, hangi özelliklerin açık ya da kapalı olacağının belirleyebilirsiniz. Web.config dosyasında varsayılan olarak kullanılan veritabanı BlackFishSql’dir. Bilindiği gibi bu veritabanı Delphi 2007 ile birlikte CodeGear tarafından piyasaya sürülmüştür. Delphi 2007 ile başlatılan asp.net projelerinde web.config dosyasından kaynaklanan hata BlackFishSql ayarlarının yapılandırılmamış olmasından kaynaklanmaktadır. References bölümüne BlackFishSql veritabanına ait DLL’yi eklerseniz sorununuz geçici olarak düzelecektir. Geçici bir diğer çözümse web.config dosyasından ilgili satırların silinmesi olacaktır. Kalıcı bir çözümü başka bir makalemizde anlatma olasılığımız yüksektir.

Göze çarpan bir diğer yenilikse, WebPart bileşenleridir. Bu bileşenler site tasarımını bloklara bölerek, sitenin görünümünü dinamik bir yapıya kavuştur. Login kontrolleri ve Provider kavramı ile sıkça kullanımları söz konusudur.

Eposta gönderimi değişmiş olup, farklı bir ad uzayına alınmıştır. Detaylı incelemeyi sitede bulabilirsiniz.

DataGrid kontrolü geliştirilerek GridView ismi ile karşımıza çıkmıştr. Artık silmek ve güncellemek için kodlama yapmak zorunda değilsiniz.

HTMLFileUpload kontrolü yerine asp.net destekli FileUpload kontrolü eklenmiştir.

Tabii ki Masterpage yeniliğini gözardı etmedik. Aspx ve ascx sayfaları ile yapılan işlem, master ve aspx ikilisine yüklenerek tasarım zamanı desteği de sunulmuştur. Detayları sitede bulabilirsiniz.

Site Navigasyon kontrolleri de asp.net 2 ile gelen yenilikler arasındadır. Bu kontroller sayesinde menu yapımı için javascript kullanımı bir zorunluluktan çıkmış; site içinde gezinti işlemleri kolaylaştırılmıştır.

Tema yönetimi de bir diğer yeniliklerdendir. Bu yenilikle birlikte sitenize birden fazla tema ekleyerek, kullanıcılarınızın farklı görünümler seçebilmesini sağlayabilirsiniz.

Web.config dosyasına eklenen ve appSetings etiketleri arasında bulunan sabitlere ulaşımda ufak bir değişiklik yapılmıştır. Eski yöntemi kullanabileceğiniz gibi, tavsiye edilen kullanım aşağıdaki gibidir.

Kod: Tümünü seç

ConfigurationSettings.get_AppSettings['sabit adı']
---
Hızlı bir özet çıkarmaya çalıştım. Kusurumuz olduysa affola.

Muhabbetle.
Cevapla