comboboxta mdbdeki 'id' sütunumu sıralatmak istiyorum...
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
comboboxta mdbdeki 'id' sütunumu sıralatmak istiyorum...
herkese selam!..
kullandığım componentlar şunlar
ado connection
dataset
adotable
dbgrid
---
bunları bağladım birbirine gerekli ayarları yaptım dbgrid de mdb em görüntüleniyor vs.. 2 editbox koydum oralardaki verileri adotable1.fieldbyname asstring.. vs.. bu şekilde satır ekleme olaylarını filan gerçekleştirdim.. yapmak istediğim şey şu.. combobox açıldığında mdb deki id sütunundaki verilerin listelenmesini istiyorum burada id seçilip sil die bi button koyup bunun o idli satırı silmesini istiyorum mdb de bunu yapabilirmiym?.. ya da editbox taki id sayısının olduğu satırı sildirmem mümkünmü.. ve son sorumda şu ado dan mdb e bağlanırken jet li bağlantı türünü seçtim oradan parolayı boş desem de yinede prg çalışırken mdb user pass girmemi istiyio sonuç olarka prg çalışıyor boş parolayla fakat bunuda engellemek isterdim, .. arkl.lar yardımcı olabilirseniz çok sevinicem!!.. teşekkür ediyorum herkese iyi çalışmalar!!
kullandığım componentlar şunlar
ado connection
dataset
adotable
dbgrid
---
bunları bağladım birbirine gerekli ayarları yaptım dbgrid de mdb em görüntüleniyor vs.. 2 editbox koydum oralardaki verileri adotable1.fieldbyname asstring.. vs.. bu şekilde satır ekleme olaylarını filan gerçekleştirdim.. yapmak istediğim şey şu.. combobox açıldığında mdb deki id sütunundaki verilerin listelenmesini istiyorum burada id seçilip sil die bi button koyup bunun o idli satırı silmesini istiyorum mdb de bunu yapabilirmiym?.. ya da editbox taki id sayısının olduğu satırı sildirmem mümkünmü.. ve son sorumda şu ado dan mdb e bağlanırken jet li bağlantı türünü seçtim oradan parolayı boş desem de yinede prg çalışırken mdb user pass girmemi istiyio sonuç olarka prg çalışıyor boş parolayla fakat bunuda engellemek isterdim, .. arkl.lar yardımcı olabilirseniz çok sevinicem!!.. teşekkür ediyorum herkese iyi çalışmalar!!
<?
print "success";
?>
print "success";
?>
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
veritabanındaki istedigin alanları bu sekilde combobox a atabilirsin
Kod: Tümünü seç
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
while not (Query1.Eof) do //Query adını yaz
begin
ComboBox1.Items.Add(Query1.FieldByName('alanadi').AsString); // alan adının yaz
Query1.Next;
end;
end;
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Ado kullanıyorsan adoQuery kullan
bde kullanıyorsan BDE sekmesinde Query sec forma yerlestir
Query string propetry sine tıkla acılan sayfada kullanacagın sorguyu yaz
Query in active özelligini true yap ve baglan
SQL dili için
http://www.delphiturkiye.com/dtsite.zip ve daha bir cok yardımcı ip ucu ve ögrenim klavuzu nu indir
BU Arada Aramıza hosgeldin 
bde kullanıyorsan BDE sekmesinde Query sec forma yerlestir
Query string propetry sine tıkla acılan sayfada kullanacagın sorguyu yaz
Query in active özelligini true yap ve baglan
SQL dili için
http://www.delphiturkiye.com/dtsite.zip ve daha bir cok yardımcı ip ucu ve ögrenim klavuzu nu indir

-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
elbette yaz
elimden geldikce yardımcı olurum.
mysql biliyorsan tamamdır
bazı özellikler ve farklılıklar haric
hemen hemen tüm veritabanları aynı sorgulama dilini kullanır
<? Echo"Basarılar"; ?> 
elimden geldikce yardımcı olurum.
mysql biliyorsan tamamdır
bazı özellikler ve farklılıklar haric
hemen hemen tüm veritabanları aynı sorgulama dilini kullanır
SELECT ID, ADI, SOYADI, ADRESI,ONAY
FROM tabloadi

tekrardan selam,
ADOQuery1.Close;
ADOQuery1.SQL.Clear;
ADOQuery1.SQL.Add('SELECT * FROM users WHERE username = "' + Edit3.text + '"');
ADOQuery1.Open;
ya bu şekilde button u ayarladım filan.. fakat ekrana yazılan birşey yok ADOdataset kullanmam gerekecek sanırım ama bunun kullanımı hakkımda pek bilgim yok.. php mysql de dielim sorgu sonuçlarını mysql_result çekip alabilioduk ve printle ekrana yazıoduk delphide bunu nası yapıcaz aynı sql dili fakat çıkan sonuçlar ADOQuery1.Open; çalıştıktan sonra nası yazılcak ekrana ya da bi değişkene nası atanacak webde baya bi kod araştırdım okudum.. fakat komplike kodlarla karşılaştım hep.. yardımlarınızı bekliyorum!!! tşk
ADOQuery1.Close;
ADOQuery1.SQL.Clear;
ADOQuery1.Open;
ya bu şekilde button u ayarladım filan.. fakat ekrana yazılan birşey yok ADOdataset kullanmam gerekecek sanırım ama bunun kullanımı hakkımda pek bilgim yok.. php mysql de dielim sorgu sonuçlarını mysql_result çekip alabilioduk ve printle ekrana yazıoduk delphide bunu nası yapıcaz aynı sql dili fakat çıkan sonuçlar ADOQuery1.Open; çalıştıktan sonra nası yazılcak ekrana ya da bi değişkene nası atanacak webde baya bi kod araştırdım okudum.. fakat komplike kodlarla karşılaştım hep.. yardımlarınızı bekliyorum!!! tşk
<?
print "success";
?>
print "success";
?>
bunları zaten yaptım dbgrid de table listeleniyor ben.. bir değişkene atıp showmessage da göstermek istersem ne yapmam gerekir.. sonuç olarak sorgu sonucunda 5 tane verinin geldiğini düşünsek username password sütunlarım olsun username leri sıralatmak istiyorum mesla 3 üncü kayıt sorgu sonucu gelen 3üncü kayıt .. ,
'SELECT * FROM users where='+edit1.text gibi edit1 de erkekler desem mesla username i erkekler olan adamların şifreleri içinden 2 inci kayıt gibi (password sütununda şifreler) biş...
mysql_result($sorgum, "kayıtsırası", "sütun"); gibi biş bulmak isterdim, ne kadar zormuş delphi
'SELECT * FROM users where='+edit1.text gibi edit1 de erkekler desem mesla username i erkekler olan adamların şifreleri içinden 2 inci kayıt gibi (password sütununda şifreler) biş...
mysql_result($sorgum, "kayıtsırası", "sütun"); gibi biş bulmak isterdim, ne kadar zormuş delphi

<?
print "success";
?>
print "success";
?>
Query.Fields[ColumnIndex].Value yada
Query.FieldByName('FieldName').Value seklinde aktif kayda erisebilirsin
birden fazla kayıt varsa ve 2. kaydı istiyorsan
Query.FieldByName('FieldName').Value seklinde aktif kayda erisebilirsin
birden fazla kayıt varsa ve 2. kaydı istiyorsan
Query1.First
while not Query1.eof do
begin
if Query1.RecNo = 2 then
break;
Query1.Next;
end;
ShowMessage(Query1.FieldByName('Erkekler').AsString);
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
ADOQuery1.Close;
ADOQuery1.SQL.Clear;
ADOQuery1.Open;
--
myvalue:=adoquery1.fieldvalues['kolon adı'];
myvalue i string olarak daha önce tanımlamıştım..
ya bu şekilde değişkeni alabiliyorum fakat şöle bi soru soracağım 5 tane kayıt geldiğini varsayalım yukarıdaki kod çok komplike.. sorguda gelen 5 kayıttan 4üncüsünü istiyorum fakat farklı sütundaki veriyi yani aynı satırdaki farklı sütundaki 4üncü veriyi nası alabilirimki.. webden bi sürü kod inceledim öğrenmeye çalışıyorum.. yardımlarınızı bekliyorum!..
ADOQuery1.SQL.Clear;
ADOQuery1.Open;
--
myvalue:=adoquery1.fieldvalues['kolon adı'];
myvalue i string olarak daha önce tanımlamıştım..
ya bu şekilde değişkeni alabiliyorum fakat şöle bi soru soracağım 5 tane kayıt geldiğini varsayalım yukarıdaki kod çok komplike.. sorguda gelen 5 kayıttan 4üncüsünü istiyorum fakat farklı sütundaki veriyi yani aynı satırdaki farklı sütundaki 4üncü veriyi nası alabilirimki.. webden bi sürü kod inceledim öğrenmeye çalışıyorum.. yardımlarınızı bekliyorum!..
<?
print "success";
?>
print "success";
?>
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Bu bes kayıdn 4.sü standartmıVampire yazdı: sorguda gelen 5 kayıttan 4üncüsünü istiyorum fakat farklı sütundaki veriyi yani aynı satırdaki farklı sütundaki 4üncü veriyi nası alabilirimki
yani 20 sonuc döndügünde sen yine 4 mü isteyeceksin
Soruyu iyi anlayamadım? biraz detay ver
Asıl amacını yaz neye ne için ihtiyac duyuyorsun
belki farklı fikirler verilir
ewt 4üncü kayıt benim için önemli olsa nası yaparım asıl yapmak istediğim şu.. 20 kayıt gelmiş olsun.. birinci sorum bu yirmi kayıt tek bi string içinde nası tutuluyor 20 satır 20 satırdan 4üncü satır mesela password sütunu olsun username=ogrenci olanları sıralattım sqlden ve password sütunundan 4üncü veriyi almak istiyorum mesela.. yapmak istediğim dbgrid kullanmadan bi döngü yazmak for ($i=0; $i<sorgumdakisatırsayısı; $i++) gibi mesela dielim bu sürekli değişcek ve ben bunu memoda yazdırmak istiyorum mesela.. sorgudaki kaçıncı veri olduğu yazan yere döngüdeki $i i yazmak .. ben aslında dbgridle yapabilirim belki istediğimi ama anlamaya çalışıyorum ben bi string e nası atayacağım istediğim 4üncü satırdaki farklı sütundaki veriyi ... umarım öğrenmek istediğim şeyi anlatabilmişimdir:)
<?
print "success";
?>
print "success";
?>
bir dataset içindeki verilerin nasıl bir yapıda oldugunu mantığında bir yanlış analama var gibime geldi... Soyle izah edeyim: Bir dataset te x tane kayıt olsun mesela 20 diyelim orneginizde oldugu gibi... Bu arada dataset'ten kastım. TTable, TQuery,AdoTable, AdoQuery ve bilimum databse'den bilgi okuyan componentler demek istiyorum..
Dataset'i open metotu ile actiginiz anda o dataset'in ilk kayıdı uzerindesinizdir. Alan isimleri yardimi ile o satırdaki butun bilgilere ulasabilirsiniz. Ama sadece 1. satırdaki bilgilere... Nasıl mı?Bunların hepsi OGRENCI_ADI isimli alanın degerini size veriri. Bu degeri siz ister bir yere atayin isterseniz ekranda gosterin vs.... Bu sekilde alan isimlerini kullanarak ilk kayıttaki butun alanlara ulasabilirsiniz...
Sonra 2. kayıttaki alanları alabilmek icin oncekomutunu vermeniz gerekir. Boylece artık 2. kaydın ustundesiniz... ilk kayıttayken yaptıgınız herseyi bu sefer 2. kayıtta yapabilirsiniz....
Boylece bir dongu ile bunları alabilecegimizi hissediyoruz...O da su:LISTE değişkeninin sonunda kırpılması gereken bir virgul kaldı ama neyse kalsın şimdilik... 
Dataset'i open metotu ile actiginiz anda o dataset'in ilk kayıdı uzerindesinizdir. Alan isimleri yardimi ile o satırdaki butun bilgilere ulasabilirsiniz. Ama sadece 1. satırdaki bilgilere... Nasıl mı?
Table1.FieldByName('OGRENCI_ADI').AsString;
Table1.FieldByName('OGRENCI_ADI').Value;
Table1OGRENCI_ADI.AsString;
Table1OGRENCI_ADI.Value;
Sonra 2. kayıttaki alanları alabilmek icin once
Table1.Next;
Boylece bir dongu ile bunları alabilecegimizi hissediyoruz...O da su:
Table1.Open;
Table1.First;//ilk kayıda giderek işi garantiye alıyoruz. :wink:
LISTE:='';//Ogrenci isimlerini toplayacağımız değişkenin içini boşaltalım.
while not Table1.Eof do
begin
LISTE:=LISTE+Table1.FieldByName('OGRENCI_ADI').AsString+', ';
Table1.Next;
end;
Table1.Close;//isimiz bitti kullanmayacaksak kapatiyoruz. Kullanma ihtimali varsa acik kalsın...
Showmessage(LISTE);

* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... 
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler...
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır...

* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler...

* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır...