Transaction kullanımı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
hatice_sevim
Üye

Mesaj gönderen hatice_sevim »

Merhabalar Recep Bey;

Söylediğiniz DataModul ü oluşturerken aklıma takıldı. Tam olarak bu konun devamı değil ama ilgisi de var. Yeni soruların birinde de 30 küsür table veya query den bahsedince bunların içinden nasıl çıkılır diye düşündüm.

Sorum:

Kod: Tümünü seç

query1.SQL.add('select * from a');
//gerekli bilgilerimi aldıktan sonra bununla işim bitiyor
query2.SQL.add('select * from b');
query3.SQL.add('select * from c');
query4.SQL.add('select * from d');
Şeklinde her SQL cümleciği için query tanımlayıp bunları ayrı ayrı kullanmak mı? Yoksa

Kod: Tümünü seç

query1.SQL.add('select * from a');
// gerekli bilgilerimi aldıktan sonra bununla işim bitiyor. Mesela  
// edit1.text ' e girilen isim a table' ın da kayıtlı mı diye bakmak için 
// gibi sadece 
query1.SQL.add('select * from b');
query1.SQL.add('select * from c');
query1.SQL.add('select * from d');

Şeklin de 1 tane query nesnesi ile farklı query ler için tekrar tekrar kullanmak mı?
Mantıklı?

Yani bu kullanımların avantaj ve dezavantajları neler?

Çok teşekkürler...
Hatice SEVİM / BEDAŞ
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

ben tablolar için ayrı Query veya Dataset kullanıyorum. Geçici işlemler için ise tek bir Query kullanıyorum. Mesela bir tabloda kurum ismi var ve sadece program açılırken ismi alacağım. o zaman geçici Query ile bunu alıyorum.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Datamodul için bende kullunırım. Ama bunu diğer formlarda kullanılan ortak componentlar varsa kullanırım. Yani eğer her formda hasta adını aldığım bir table varsa bunu DM e atarım, yada lookup alanlar için gereken queryleri de buraya atarım. amaç şu poblem varsa aramam gereken alanı minumuma indirgemek.mesela 10 adet form var 10 tanede aynı table (herformdaki table) 1 field eklediniz diyelim 10 yerede eklemen gerek,aceleyle 1 tanesini unuttuğunu varsay ve bunuda müşteride fark edersen baya kötü olur
kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
showtime
Üye

Mesaj gönderen showtime »

aslında bu konuda da benim kafama takılanlar var. delphi bize her imkanı olabildiğince veriyor biz de hoyratça kullanıyoruz. Ama sistem kaynakları olsun işlemci hızında etkilenme olsun query-datasource çiftlerinin sayısının ne kadar önemi var.
evet prepare ile açıyor ve işi bittikten sonra close yapıyoruz, ortak query ler kullanıyoruz program kapanırken free bile yapıyoruz da 5-6 query li programlarda compile süresinde sapmalar başlıyor. Yani arka planda bişeyler ters gidiyor gibi. Sayın ustalarımın tavsiyeleri ne olur...
Saygılar....
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Recep AMCA mız bu alemde teksin :lol: Sitemizin en yaşlısı olduğuna göre en tecrübelimizde sensindir üstat piladerim :lol: :P

Data modül içinde benim tecrübelerim şunlar. ben sadece FB kullandığım için ona göre anlatıyorum.
DataModule içinde Database im ve default transaction vardır birde çok sık kullandığım küçük function yada procedure leri tabi o projeyi ilgilendirenleri buraya koyarım.
Lookup için kullanacağım Table yada query leride DM_LOOxxxx adında başka bir datamodul.
kayıt yapılacak queryleri ise mutlaka ilgili forma eklerim. çünki transaction lar karışmamalı. Bu karışıklıktan çok daha düzenli oluyor kanaatindeyim
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!