access mdb dosya bağlantı konusunda fikir

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
kazimates
Üye
İletişim:

access mdb dosya bağlantı konusunda fikir

Mesaj gönderen kazimates »

merhabalar hazırdaki kullanılmakda olan bir access mdb veritabanını hiç değiştirmeden bir başka yazdığım programda kullanacağım. Mevcut programın 6 adet mdb file dan oluşan database i var ve bu database windows altında database manager de tanımlı olmadan ayrı ayrı çalışıyorlar. Bu durmda ben yeni hazırladığım program için datamodule de bu 6 mdb dosyayı nasıl tanıtmalıyım? Soru size herhalde biraz basit gelmiş olabilir ama ben direk olarak sql serverle yazmaya başlamıştım hiç access le tanışıklığım olmadı :) soruyu bu yüzden sordum. normalde database de 1 mdb olsaydı onu windows database manager den tanıtıp adoconnection da sadece windows datamanager de tanıttığım ad ile cağırabilirdim ama burada 6 farklı adoconnection mı yaratmalıyım? yaratacak olursam bu sefer programda ilişkisel sorgularda problem çekmezmiyim?
tsk ederim...
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Her mdb başına bir ADOConnection koymak şart. SQL Server'da .mdf ne ise Access içinde .mdb odur. Bir .mdb dosyasında birden fazla tablo olabilir. İlla her tablouyu ayrı .mdb dosyasında tutman şart değil. Hem böylece ilişkisel sorgularda da sorun yaşamazsın. Ayrı .mdb'lerin arasında sorgusal ilişki kurmanın yolu varmıdır bilmiyorum ama bu cevap bildiğime göre "yok" olacak ;) . Tabi SQL Server'da ayrı mdf'ler arası ilişkili sorgu yazmak olanaklı idi ama access veritabanları için bu özellik yok. Hem SQL Server'ın çok yetenekli SQL Sorgulamalarını desteklediği gibi Access'ten aynı beceriyi alamazsın.
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen ikutluay »

sabanakman yazdı:Her mdb başına bir ADOConnection koymak şart. SQL Server'da .mdf ne ise Access içinde .mdb odur. Bir .mdb dosyasında birden fazla tablo olabilir. İlla her tablouyu ayrı .mdb dosyasında tutman şart değil. Hem böylece ilişkisel sorgularda da sorun yaşamazsın. Ayrı .mdb'lerin arasında sorgusal ilişki kurmanın yolu varmıdır bilmiyorum ama bu cevap bildiğime göre "yok" olacak ;) . Tabi SQL Server'da ayrı mdf'ler arası ilişkili sorgu yazmak olanaklı idi ama access veritabanları için bu özellik yok. Hem SQL Server'ın çok yetenekli SQL Sorgulamalarını desteklediği gibi Access'ten aynı beceriyi alamazsın.
ayrı ayrı mdblerden sorgu çekmenin bir yolunu bulmuştum. vaktiyle banada gerekmişti çünkü. ancak çok extrem bir durumdu. tabloların kaplı olması yok şu bu. bayağı yorucu bir yöntem yani.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

sabanakman yazdı:...Ayrı .mdb'lerin arasında sorgusal ilişki kurmanın yolu varmıdır bilmiyorum ama bu cevap bildiğime göre "yok" olacak ;) ...
O halde cümleyi bildiğime göre şeklinde değil bilmediğime göre olarak düzeltmeliyim :twisted:
Şaban Şahin AKMAN