DElphi7 - MS SQL Server express bağlantısı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
incal99
Üye

DElphi7 - MS SQL Server express bağlantısı

Mesaj gönderen incal99 »

Merhaba,

Delphi 7 ile Sql Server Express 2005 i birbirine bağlamaya çalışıyorum.

TDatabase, TQuery ve TDatasource komponentlerini kullanıyorum:

TDatabase üzerinde DriverName olarak hangi sürücüyü seçmeliyim: MSSQL seçtiğimde Vendor İnitialization failed hatası veriyor.

SQL Server veya SQL Native Client seçenekleri ise : Invalid Configuration File mesajlarını veriyor.

Delphi 7 ile MS SQL Server Express 2005 i konuşturan bir örnek var mı?

İyi Çalşmalar.

Ferhat İnçal.
bgoktas
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bgoktas »

ODBC ayarlarını yaparken vermiş olduğunuz database adını vermeniz gerekiyor.
Başlat->Denetim Masası->Yönetimsel Araçlar->ODBC
incal99
Üye

Mesaj gönderen incal99 »

Merhaba,

ODBC Bağlantısını şu şekilde yaptım. (Sınaması başarılı)

Veri Kaynağına Başvuru için kull. Ad:
MSSQLCon
Vardsayılan veritabanını aşağıdaki ile değiştir:
plant

Veri Kaynağını Sına: OK.

Bu işlemleri yaptıktan sonra TDatabase komponentinde DriverName adında bir bölüm var burada benim tanımladığım MSSQLCOn değilde çeşitli driver isimleri çıkıyor: Örneğin: SQL Server, SQL Server Native Client, MSSQL gibi,

Ayarladığım MSSQLCon kaynağını hangi komponent içinde tanımlamalıyım?

Teşekkürler.

Incal99
bgoktas
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen bgoktas »

Driver name'e değil Alias NAme alanına yazmanız gerekiyor...
akdatilla
Üye

Mesaj gönderen akdatilla »

merhaba,
sqlserver 2005 ile çalışmak için Ado nesnelerini kullanmanı tavsiye ederim.
Ado ile bağlantı sağlaman için bir fonksiyon yazdım aşağıya. Bu fonksiyon ile bağlantıyı sağlayabilirsin. Yalnız kullanıcı kodu,şifre, anamakine adı, SQLServer servis adı bilgileri kuruluma göre değişebilir. Bunları kendin belirlemelisin.

function TDM.SetDBConnect: Boolean;
begin
Result:=False;

AdoConnect1.Close;
AdoConnect1.ConnectionString:='Provider=SQLOLEDB.1;Persist Security Info=False;'+
'User ID=sa;Initial Catalog=master;Data Source=anamakine\SQLSERVER2005;Password=saParola';
Try
AdoConnect1.Open;
Result:=True;
Except
Result:=False;
ShowMessage('Veri tabanı bağlantısı yapılamadı !');
End;
end;
incal99
Üye

Mesaj gönderen incal99 »

Merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için çok tesşekkürler. SQL programlamada çok yeni olduğum için biraz zorlandım , ama şu anda create, select ve insert komutlarını delphiden çalıştırabiliyorum. Fakat ADO önermişsiniz: ben BDE altındaki TDatabase, TQuery ve TDatasource komponentlerini kullandım. Bu komponentlerin belirli dezavantajları olduğunu duyuyorum fakat tam olarak bilemiyorum. Sanıyorum standalone EXE nin bulunduğu makinada BDE kurulu olması bu komponentler ile şart, ADO ise belki direk olarak ActiveX kullanıyor yani BDE gerekli değil.

Ayrıca sdac7 adlı bir program var , lisanslı ADO ya göre performans çok fark edermi?

İyi çalışmalar.

Incal99
akdatilla
Üye

Mesaj gönderen akdatilla »

Tekrar merhaba.
Ben de sql server ile ilk çalışmaya başladığımda doğrudan erişim yapıyor çok hızlıdır falan diye düşündüğüm bir bileşen kütüphanesini kullanmıştım. Ancak bunun kötü sonucunu kısa bir süre sonra kendi gözlerimle gördüm.
Hemen apar topar Ado'ya geçtim.
Bence mümkün olduğu kadar borland delphinin,microsoftun ve tanınmış firmaların kütüphanelerini kullan. Uzun zamandır Ado bileşenlerini kullanıyorum birkaç kere sorunum oldu ancak problemin sebebi bileşeni yanlış ayarlamamdan kaynaklanmıştı. Ado bileşenlerini kullanmak bence hem kolay, hem hızlı, hem de güvenilir. Bir de sqlin bütün özelliklerini kullanabiliyorsun.
Kolay gelsin.