ADO'mu PARADOX'mu?

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
hakansozgen
Üye
İletişim:

ADO'mu PARADOX'mu?

Mesaj gönderen hakansozgen »

Arkadaşlar kolay gelsin. Ben bir firma için local veritabanından oluşacak bir finans yönetim programı yapacağım. Ama bunun için hangi local veritabanı sistemini kullanacağıma karar veremedim. hem ADO , hemde PARADOX için çeşitli duyumlar aldım. Sizce hangisini kullanmalıyım. İkisininde avantajları ve dezavantajları neler? Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederim.
Çalışmalarınızda başarılar.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

ADO : bir veritabanı değildir. Veritabanına ulaşmak, ordaki bilgileri okumak yazmak için bir arabirimdir.

Paradox : aklından bile geçirme : )

En güzeli Firebird olacaktır. Tek kullanıcı ile çok rahat çalışabildiği gibi, yarın birgün sıfır çaba ve maliyetle çok kullanıcı da yapabilirsin.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
hakansozgen
Üye
İletişim:

Pardon. ADO derken Access demek istemiştim. Access hakkında ne düşünüyorsunuz peki.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Eğer yerel, basit ve geniş kapsamlı olmayacak dersen ben Access öneririm. Projeyi taşımak bir kopyala yapıştır kadar kolay olabiliyor.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

Mesaj gönderen mudipasa »

mustafa abiye katılıyorum. firebird çok iyi çok kullanıcılı olarak uyarlamada gayet güzel ama ben uzuuun zamandır paradox u kullanıyorum. kendimce ve forumdaki diğer arkadaşlarla birlikte (allah razı olsun) bir çok sorunu çözdüm. daha kolay. sıfırdan başlıyorsan ve veri tabanı mantığını kavramak istiyorsan yine paradoxu öneririm.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

* Access fena değil ama bazen garip sorunlar çıkartabiliyor. Mesela 2 MB olan veritabanında bir işlem yapıyorsunuz, hop veritabanı 250 MB oluyor : p Noldu yahu bu ne diye uğraştırıyor sizi... Ama tabii ki en kısa yol bildiğim yoldur mantığı ile giderseniz kullanabilirsiniz. Ayrıca epeydir Access kulanmadım, biraz adam etmiş olabilirler...

* Paradox ile hiçbirşey olmaz. Paradox gerçek bir SQL veritabanı olmadığı için mantığı paradox'ta öğrenme işine de karşıyım ben.

Netice eğer hala fikrinizi vermediniz ise Firebird bence en iyi seçim : ) Gözünüz korkmasın forumda, sitede, internette pek çok kaynak var.

Kolay gelsin.
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

mudipasa yazdı:mustafa abiye katılıyorum. firebird çok iyi çok kullanıcılı olarak uyarlamada gayet güzel ama ben uzuuun zamandır paradox u kullanıyorum. kendimce ve forumdaki diğer arkadaşlarla birlikte (allah razı olsun) bir çok sorunu çözdüm. daha kolay. sıfırdan başlıyorsan ve veri tabanı mantığını kavramak istiyorsan yine paradoxu öneririm.
BDE yi borlan geliştirmiyor artık. Lütfen ilerisi olmayan şeyleri ne kullanın nede önerin.

Üstelik bende eskiden yazılmış başka birinin geliştirdiği bir kaç program var. eskiden haftada bir kayıt bozardı. kayıt bozulmalarını önleyene kadar baya bir yere uğraştık. Yok alias ayarı yok bilmem ne.

MAdem VT local
Fb embedded,
access
dbisam lokum giib çalışır.
Hatta TDBF bile.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
hakansozgen
Üye
İletişim:

Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Galiba firebird de karar kıldım. Ben de BDE yi pek gözüm tutmuyordu ama programlama kitaplarında Delphinin en verimli kullandığı vt, bde-paradox olarak yazılıyor. O yüzden kafamda bi soru işareti olmuştu ama sayenizde alternatifleri öğrenmiş oldum. Şimdi en iyisi firebird le ilgili bilgi toplayıp pratikler yapmak. Umarım burda yeterince yardım bulurum. Cümlemizi Allah muvaffak etsin. Çalışmalarınızda başarılar.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Paradox'u öneren kitap mı? Eğer en az 5 yıllık bir kitap değilse biraz ön yargıyla bakabilirim o kitaba. FB seçimi ile en doğru tercihi yaptığını onaylayacak çok kişi var buralarda :) .
Şaban Şahin AKMAN

Mesaj gönderen ikutluay »

sabanakman yazdı:Paradox'u öneren kitap mı? Eğer en az 5 yıllık bir kitap değilse biraz ön yargıyla bakabilirim o kitaba. FB seçimi ile en doğru tercihi yaptığını onaylayacak çok kişi var buralarda :) .
Delphi üzerine yaklaşık 25 kitabım var. neredeyse hiçbirinde paradox önerilmez basit ama cidden basit projeler hariç. kitapların çoğu da bana göre şu an yetersiz. sizinkini merak ettim şimdi.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
hakansozgen
Üye
İletişim:

Kitap,Prestige yayınlarından Nihat Demirli ve Yüksel İnan'ın yazmış olduğu zirvedeki beyinler serisinin Delphi7 kitabı.
Kullanıcı avatarı
esistem
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

"Kitap,Prestige yayınlarından Nihat Demirli ve Yüksel İnan'ın yazmış olduğu zirvedeki beyinler serisinin Delphi7 kitabı."

Nihat demirli ve Yüksel İnan kişilerine aynen katılıyorum, eğer çok kullanıcılı yapmıyacaksan tek bir makinede çalıştırcaksan paradox en güzel en hızlı en verimli en kolay anlaşılan vt dir. Hatta ve hatta (bazıları 15 desede) 5 kullanıcıya kadar local ağda sorunsuz, problemsiz çalışan programlar yazmak çocuk oyuncağıdır paradox ta. Şu ana kadar yazdığım hemen hemen her programımda kullandım (tek makina yada localde 5 usera kadar), ufak tefek sorunlar harici kusuru olmadı, onlarıda çözmek zaten çocuk oyuncağı. Bir çok kişinin dediği gibi bde kurucan (kurması en çok 15 sn.) ayarlarını yapıcan (en fazla 1 dk.) felan aliaslar oluşturucan (aliasa gerek yok) vs.vs. hiçbiriyle uğraşmazsın en fazla 1.5 dk harcayıp local çalıştırabilirsin (tabi çok sağlam kod yazdıysan).
Sevgili eski ortağım şimdi de çok yakın arkadaşım olan kişiyle bir denememizde 250 mb tek tablo yapmıştık (p3 makinalarla), local ağda denemiştik nasıl çalışıyor diye problem çıkartmamıştı çok şükür :)

Özün sözü sağlam tasarlayıp, tablolarını ona göre ayarlayıp, kodlarınıda sağlam yazarsan hiçbi sorunla karşılaşmazsın.

Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
hakansozgen
Üye
İletişim:

[quote="esistem"]"Kitap,Prestige yayınlarından Nihat Demirli ve Yüksel İnan'ın yazmış olduğu zirvedeki beyinler serisinin Delphi7 kitabı."

Nihat demirli ve Yüksel İnan kişilerine aynen katılıyorum, eğer çok kullanıcılı yapmıyacaksan tek bir makinede çalıştırcaksan paradox en güzel en hızlı en verimli en kolay anlaşılan vt dir. Hatta ve hatta (bazıları 15 desede) 5 kullanıcıya kadar local ağda sorunsuz, problemsiz çalışan programlar yazmak çocuk oyuncağıdır paradox ta. Şu ana kadar yazdığım hemen hemen her programımda kullandım (tek makina yada localde 5 usera kadar), ufak tefek sorunlar harici kusuru olmadı, onlarıda çözmek zaten çocuk oyuncağı. Bir çok kişinin dediği gibi bde kurucan (kurması en çok 15 sn.) ayarlarını yapıcan (en fazla 1 dk.) felan aliaslar oluşturucan (aliasa gerek yok) vs.vs. hiçbiriyle uğraşmazsın en fazla 1.5 dk harcayıp local çalıştırabilirsin (tabi çok sağlam kod yazdıysan).
Sevgili eski ortağım şimdi de çok yakın arkadaşım olan kişiyle bir denememizde 250 mb tek tablo yapmıştık (p3 makinalarla), local ağda denemiştik nasıl çalışıyor diye problem çıkartmamıştı çok şükür :)

Özün sözü sağlam tasarlayıp, tablolarını ona göre ayarlayıp, kodlarınıda sağlam yazarsan hiçbi sorunla karşılaşmazsın.

Kolay gelsin...[/quote]

Merhaba. BDE-Paradoxta birden kullanıcıyla çalışmayı daha önce hiç duymamıştım. Eğer mümkünse bununla ilgili bilgi veya döküman sunabilir misiniz? İlginiz için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Eğer basit bir liste halinde kayıt tutacaksanız bile ADO ile Access kullanın. Bu program mesela adres etiket olabilir. Access ile hiç bir sürücü kurmadan .exe ile .mdb dosyasını her makinaya kopyalayarak çalıştırılabilir. Bu pratiktir. BDE ile Paradox'a gelince, böyle bir program onda da yazılabilir ama yaklaşık bir 5 MB kadar ekstradan veritabanı sürücüsü kurulması şarttır. Eğer işe sıfırdan başlıyorsan ve ağ üzerinden çoklu kullanıcılı program yazacaksan yıllar önce ölmüş bir teknolojiye gereksiz yere zaman harcadığını öğrendiğinde canın yanabilir. Çünkü VT programcılığı belirli değerleri post etmenin daha ötesinde bir olaydır. Biz bu piyasaya girerken yıllar önce BDE ile paradox kullanma gafletinde bulunduk. Yıllar boyu BDE ile gerçek hayat problemleriyle uğraştığımızdan BDE'yi ciğerine kadar tanırım. Kesinlikle Adres etiket programından daha öte bir kod yazacaksınız BDE'den uzak durun. Hatta bu kadar basit program için kendi kanaatimce Access önersem de Paradox'ta makbuldür. Burada daha ziyade Paradox'u kötülemek için değil gelişimi 7-8 yıl önce durdurulmuş olan bir teknoloji için yeni başlayanların ayıracağı zamanın çok teferruatlı olmaması gerektiğine inandığım içindir.
Şaban Şahin AKMAN
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

selamlar;

Sabanakman arkadaşın dediği gibi bencede bde ile uğraşman (eğer hiç bilmiyosan) zaman kaybı olacaktır, burdaki bir çok arkadaşın dediği gibi firebird, yada interbase ile başlayabilirsin. Ben, aslangeri arkadaşımın dediğini yapmak için (firebird) yakında kolları sıvıycam gibime geliyor :)
Bence sende öyle yap eğer vt ler hakkında bilgin varsa biraz öğrenmesi gayet kolay.

Kolay gelsin...