işlemi olan stoğun silinmesini engellemek

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
ahmet_sinav
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ahmet_sinav »

iyi çalışmalar;
hangi veri tabanını kullanıyorsunuz ve erişim için hangi componenti kullanıyorsunuz? Standartta yukarıda bahsedildiği gibi fk'lar no action parametresiyle, dediğiniz silme işlemini engellemesi lazım. En azından fb, pg, mssql'de böyle. Bir de tablo yapısı nasıl. bağlantıyı nasıl sağlıyorsunuz? id numaraları ile mi yoksa başka bir yöntem mi? Gerçi id gibi duruyor ama....
Saygılar;
must_sargin
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen must_sargin »

stok:stokid,adi,alinistarihi...
satis:satisid,stokid,satistarihi,...
tablolarım bu şekilde.foreign key yapısını biliyorum.ama sorunum kullanıcıya mesaj göstermek.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar.
must_sargin
Üye
İletişim:

arkadaşlar foreign keyle yapmaya çalıştım, satış tablosundan kaydı silmeye çalışınca "violation of FOREIGN KEY constraint FK_SATIS_1 on table "Satis" uyarısı veriyor ve kaydı sildirmiyor çünkü o stok satış tablosunda var. bu uyarıyı kullanıcıya stok silinemez çünkü satışı yapılmış şeklinde nasıl verdirebilirim?
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

delphide delete komutunu verdiğin yeri try except bloğu arasına alarak kendi mesajını verdirebilirsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
must_sargin
Üye
İletişim:

tamam arkadaşlar.try except ile oluşturdum.delphide çalıştırınca oluşturduğum uyarı sonrası foreign key uyarısı geldi ama programı delphi dışında çalıştırınca istediğim olayı gerçekleştirdi.yardımlarınız için çok teşekkürler.
Glen
Üye

Mesaj gönderen Glen »

must_sargin yazdı:tamam arkadaşlar.try except ile oluşturdum.delphide çalıştırınca oluşturduğum uyarı sonrası foreign key uyarısı geldi ama programı delphi dışında çalıştırınca istediğim olayı gerçekleştirdi.yardımlarınız için çok teşekkürler.
Delphide, (kodlamayi yaparken debugger) hatayi size delphinin icinde gosterir, ondan sonra tekrar run 'a bastiginizda program kaldigi yerden devam eder, boylelikle dogal exception sizin bicimlendirdginiz sekilde hatayi gosterir. Normal yani

Sonunda sorununuzun cozuldugune sevindim, kolay gelsin.
halil kinik
Üye

Mesaj gönderen halil kinik »

must_sargin yazdı:foreign keyde cascadeyi ayarladığımda stoğu sildiğimde otomatik olarak satış tablosundan o stok bulunan tüm satışlarda siliniyor.acaba ne yapmam gerekiyor.tablonun beforedelete olayına query bağlayıp kontrol ettirsem olurmu?
on delete no action

yazarsanız kesinlikle silmenize izin vermez.
ustalarda cıraklardan birseyler ogrenir