form üzerinde işaretlenmiş noktalar

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
fth_murat
Üye

form üzerinde işaretlenmiş noktalar

Mesaj gönderen fth_murat »

mrb arkadaşlar, benim projemde formdaki bir çizim sayfasına konulan noktaların koordinatlarını alıp işlemek, bu farklı bir şekildede olabilir şart değil, ben checkbox kullanmayı düşündüm ama dediğimi yapmak için 80x80=1600 adet kullanmak gerekti, sonuç olarak programda mouse yardımıyla işaretlenen noktaların koordinatlarını almam gerek, yardımcı olursanız sevinirim...
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

çizim sayfasından kastın eğer formun kendisi ise mouseclick olayında kordinatlar zaten geliyor direk onları kullanabilirsin..
biraz daha açarsan daha fazla yardım alabilirsin sanırım
Kullanıcı avatarı
fth_murat
Üye

kardes benim projede kontrol ettiğim bir sistem var, yaklaşık 40x40 cm lik bir alanda delik deldiriyorum, ben forma tablayı çizicem ve kullanıcı tablada mouse ile delik deleceği noktaları işaretlicek ve işaretlenmiş olan yerlerin bilgilerine göre delik delme işlemini gerçekleştiricem, burada ben noktaların koordinatlarını alırsam ona görede sistemi kontrol edicem... saolsın
Kullanıcı avatarı
unicorn64
Üye

Mesaj gönderen unicorn64 »

sanırım baskı devre tarzı bi işle uğraşıyorsun. checkbox yapısı işini görcekse uygun gibi ama zahmetli. peki string grid kullansan. mesela 40x40 lık bir stringgrid koysan DefaultRowHeight ve DefaultColWidth değerlerini de 15-20 falan yapsan mesela ( çözünürlüğe göre değişir tabi ama bende 20 genişlik 15 yükseklik ile 40x40 tam ekranda rahat şekilde göründü) sonra delinmek istenen noktaya herhangi bir değer (0 mesela) koysa kullanıcı. hatta başlangıçta tüm hücreleri 1 yaparsın kullanıcı delinecek hücre alanına 0 girer.

aklıma ilk etapta bu geldi. ama uymazsa başka bişeyler de düşünebiliriz. kolay gele
Kullanıcı avatarı
fth_murat
Üye

kardes saolasın bişiler yapmaya çalıştım ama yeterli olmadı maalesef, yani 40x40 olduğu zaman çözünürlük azalıyor, birde vakit dar ya, aslında benim düşüncem database den değer okumaktı ama hoca böylesini istedi, yani X Y koordinatlarını gircektim sonra ordan okuyup çalıştırcaktım, hayırlısı bakalım ben ayarlayabilirsem database i kabul ettiriyim :wink: yoksa böylesi çok güzel olur ama uğraşcak vaktim yok, kolay bir yolu varmı diye araştıyım dedim, yardımların için saol kardes eyw...
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

Merhabalar,
Buna benzer bir sorunu ben aşağıda anlattığım gibi çözdüm umarım işine yarar;
form üzerine çizim sayfasını getir. Eğer çizim sayfası büyükse PageControl kullanabilirsin. Bir page de çizim sayfan gelsin, diğer page a çizim sayfanla aynı büyüklükte bir image nesnesi yerleştir. Çizim sayfanda kliklediğin yerin x , y koordinatlarını aldır (onmouse Down ile). Yanında veya diğer page de oluşturduğun image nesnesinin aynı koordinatlarına belirlediğin büyüklükte (image1.canvas...) box ları çizdirirsin. Son olarak image i kaydedersin.

Kod: Tümünü seç

if savedialog1.execute then
   begin
   dosya:=savedialog1.filename+'.bmp';
   image1.picture.savetofile(dosya);
   end;
saygılar
Kullanıcı avatarı
fth_murat
Üye

kardeş sağolasın, dediğin çözüm tam benlik ama onu anlayıp uygulayacak vaktim yok, ama bunu ilerde kullanırım oyüzden saolasın...