CARI_HESAP ta bakiye?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
loxka
Üye

CARI_HESAP ta bakiye?

Mesaj gönderen loxka »

Fahrettin Abi 8. seminerde CARI_HESAP table'ı oluşturmuş. Bu table içinde firma_adi ve Bakiye alanı mevcut bu alan, Toplam_Borc-Toplam_alacak işlemini gerçekleştiriyor,
Gerçekleştiriyor güzelde nerde ve nasıl, şimdi fahrettin abi seminerin 1:16:00 dakikasında views ler ile ilgili bir olay anlatıyor, views'i şu şekilde tanımlamış Fahrettin abi;

Kod: Tümünü seç

ALTER VIEW "DBA"-"CARI_HESAP"
as
select firma_adi =F.AD, BAKIYE= FH.TOPLAM-FH.TOPLAM_ALACAK
from firma_hesap AS FH, firma AS F
where FH.FIRMA_NO=F.FIRMA_NO AND BAKIYE<>0   
Bu views i nasıl firebird e tanımlamam lazım. Ayrıca bu viewsi bu şekilde tanımladığımızı kabul edelim ben bir CARI_HESAP table ı oluşturacak mıyım? yoksa views bunu bir başına halledecek mi?

Ne olur kusura bakmayın, farkındayım sürekli soruyorum ama öğrenmem lazım 1 haftadır Firebird ile yatıp kalkıyorum, hiç birşeyi atlamak istemiyorum.
En son loxka tarafından 05 Mar 2007 09:59 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Bu muazzam programın içinde ben neyim?, sadece bir label..
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Bu sanırım Sybase örneği :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

Evet hocam biliyorum Sybase örneği, Zaten Fahtrettin hocam o seminerde Sybase üzerinden anlatmış hep. Sorun başka ama...
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

tabi ki bir cari hesap tablosu oluşturmayacaksiniz.... Var olan firma ve firma_hesap tablolarindan join ile oluşan bu cari_hesap isimli view'i bir tablo gibi sorgulayip kullanabilirsiniz....
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

Hocam teşekkür ederim, anladım..
Takıldığım bir nokta sizin verdiğiniz yukarıdaki örneği firebirdde derlediğimde hatalar almaktayım, özellikle noktalama işaretlerinde

Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

loxka yazdı:Evet hocam biliyorum Sybase örneği, Zaten Fahtrettin hocam o seminerde Sybase üzerinden anlatmış hep. Sorun başka ama...
loxka yazdı:Hocam teşekkür ederim, anladım..
Takıldığım bir nokta sizin verdiğiniz yukarıdaki örneği firebirdde derlediğimde hatalar almaktayım, özellikle noktalama işaretlerinde

firebird örneği olduğunu biliyorsan sybase sytax ının firebird de çalışmayacağını anlamış olman gerekmiyormu :?:
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

sybase sytax ının firebird de çalışmayacağını anlamış olman gerekmiyormu
Başından beri anlatmaya çalıştığımda o zaten hocam, Fahrettin hocamın seminerde anlatmak istediğini anladım, sorunum bunu firebirdde bir türlü derleyememiş olmam. Kodu bu şekilde vermiş olmam da aynısını firebirdde deniyor olmamdan değil, olayı hatırlatmak içindi, her denediğim kodu buraya yazmamak içindi.

Firebird hakkında hiç bilgim yoktu ama çaba gösteriyorum, sürekli çalışıyorum, kitap okuyup dökümanları derliyorum, derdim muhasebe programı yapmak değil fahrettin abinin seminerde anlattıklarını anlamaya çalışmak ve bunu firebird üzerinde yapmak. Aptalcada olsa soracağım, sormayada devam edeceğim. Şevkimin kırılmaması dileğiyle.

Anlatmak istediklerimde ifade eksikliğim olabilir özür dilerim.
:oops:
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

Yanlış anlama, tabiki şevkini kırmak istemem ama bu bölümde bir çok firebird örneği var zaten onları incelersen faydası olacaktır :wink:
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

örnekleri hayata geçirmek beni her zaman sıkmıştır. örnekleme de şartlar aynen yerine geldiğinde sorun çıkmaz. yani bu yemek tarifine benzer. bence sen geliştir. yani şartları sen belirle, bu sayede öğrenmiş olursun...

fahrettin abi örneğinde bakiyeyi hesaplayarak 0 dan farklı bakiyesi olan firmaları listelemiş. rapor amaçlı...

senin bu örneği hayata geçirebilmen için alt yapıyı hazırlaman gerekir.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
loxka
Üye

Mesaj gönderen loxka »

senin bu örneği hayata geçirebilmen için alt yapıyı hazırlaman gerekir

Elbetteki alt yapı için uğraşıyorum, bu zamana kadar bildiğim her şeyi unutup yeniden başladım,okuyorum ne bulursam.
Bu örnek ile bişeylerin ucunu tutmaya çalışıyorum. Farettin abi sağolsun burada sıfırdan anlatmaya başlamış bizde o yoldan gidelim dedik.
Sorunun cevabı içinde okadar ısrarcı değilim artık, çünki cevabı ararken çok daha fazlasını öğrendim, elbet bulacağım kendim. Çalışıyorum....