dün Oracle 10g seminerine gittim, işte izlenimlerim.
1. 10g'deki g, Grid manasına geliyor ve Grid Computing denen bir yapıyı Oracle hedef seçmiş.
2. Java ile yazılan enterprise Manager web tabanlı olmuş, arayüzü de güzeldi. (nihayet

3. Arka planda veritabanı sürekli kendini gözlüyor ve fazla veritabanı kaynağı yiyen sql cümleleri için size öneri getiriyor. Mesela şu sql cümlesi şu kadar kaynak yedi, şöyle yaparsan %34 hızlanacak gibi öneriyor, kaydet dediğin anda SQL cümlesi o şekilde çalışmaya başlıyor. Bunun için program tarafında bir değişiklik yapmaya da gerek yok.
4. Kurulum sadece 1 CD ve 1 GB yer kaplıyor. Kurulum süresini 20 dk.'ya indirmişler. Daha önce 3 CD idi ve yaklaşık 40 dakikada kuruluyordu.
5. Flashback diye bir teknoloji ile geri sarma özelliği eklemişler. Kullanılan diskin boyutuna bağlı olarak istediğiniz kadar gerideki verileri kontrol edebiliyorsunuz. Mesela filanca tablonun 1 ay önceki halini göster diyebiliyorsunuz.
6. Gelen yeniliklerin tamamı kalın bir kitap yapıyor ama aklımda kalan PL/SQL cümlelerinin %30 civarında hızlı çalışması.
7. Grid computing'te mantıkta şu. Verileri ortak bir yerde tutup, database server'larınızı konfigüre ediyorsunuz. Server'lardan birisi devre dışı kaldığında diğeri hizmet vermeye devam ediyor. Hem de biri yatarken, birinin full çalışması gibi bir durum olmuyor.
Yani aralıkta çok yoğun çalışna muhasebe server'ı, diğer aylarda çok az kaynakla çalışabilir. Siz şimdi server alırken aralığı göz önüne alıp, öyle bir server alıyorsunuz. Ama diğer zamanlarda o server kapasitesinin %20-%30'unu kullanıyor. Bu yapıda yükler eşit dağılıyor.
Daha detaylı bilgi ve download için : http://otn.oracle.com/
Kolay gelsin.