ibquery ve ibdataset çalışmıyor...

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
gunese_yolculuk
Üye

ibquery ve ibdataset çalışmıyor...

Mesaj gönderen gunese_yolculuk »

ibquery veya ibdataset kullanmak istiyorum ama çalışmıyor insert,edit,post vs yapmak istediğimde

"Project Project.exe raised exception class EDatabaseError with message 'IBQuery1: Cannot modify a read-only dataset'."

bu hatayı veriyor çözüm için yardımlarınızı bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

IBDatasette böyle bir sorun olmaz.
Zaten mesajdan anlaşıldığına göre bu hata mesajı IBQuery de meydana gelmiş.Bir TUpdateSQL nesnesi alıp bunu IbQuery ile eşleştirip birde RequestLive özelliğini True yaparsan bu hatayı vermez.
Kolay Gelsin.
gunese_yolculuk
Üye

NewMember yazdı:IBDatasette böyle bir sorun olmaz.
Zaten mesajdan anlaşıldığına göre bu hata mesajı IBQuery de meydana gelmiş.Bir TUpdateSQL nesnesi alıp bunu IbQuery ile eşleştirip birde RequestLive özelliğini True yaparsan bu hatayı vermez.
Kolay Gelsin.

teşekkür ederim arkadaşım ama datasette aynı hatayı veriyor. ayrıca dediğin özellik yok ibquery de. onun yerine sanırım CachedUpdates var oda true olmuyor 'Dataset Open' diyor hata veriyor yani...
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

gunese_yolculuk yazdı:
NewMember yazdı:IBDatasette böyle bir sorun olmaz.
Kolay Gelsin.

teşekkür ederim arkadaşım ama datasette aynı hatayı veriyor. ayrıca dediğin özellik yok ibquery de. onun yerine sanırım CachedUpdates var oda true olmuyor 'Dataset Open' diyor hata veriyor yani...
Haklısın.Hiç IBQuery kullanmadığım için klasik Queryde olan onda da vardır diye yazdım.Ama hakkaten IBQuerynin o özelliği yok.Bu Read-Only hata mesajından dolayı öyle yazmıştım.

IBdataset te aynı hatayı verdiğine göre sorunun database ile ilgili.Databasein Read-Only işaretli olup olmadığını birkontrol etmende ve IBExpertle bir açıp kontrol etmende fayda var.
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

FB nin ojinal adı. FirebirdSQL Server dir. bu da fb nin sql üzerine inşa bir VT olduğunu gösterir. FB de bütün işlemler sql kodları ile yapılır. kısaca fb konusunda ön bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
ibdataset için bir arama yapmanızı ve bu bileşenlerin nasıl kullanıldığı hakkında biraz araştırma yapmanızı tavsiye edeceğim.

Ibdataset in selectsql,insertsql,modifysql ve deletesql leri var onları kullanacaksın.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
gunese_yolculuk
Üye

İlginiz için teşekkür ederim. Sorunu hallettim reklam olsun diye yazmıyorum bu sorunun çözümü aşağıdaki linkte fatih arkadaşımızın anlatımıyla aşılabilir. Tabi bir programcının sorunu hiç bitmez biri biterken öbürüde başlar şimdide master/detail problemim var inşallah onuda aşarız...

http://www.delphidunyasi.net/index.php?topic=16.0