delphi master detay ilşikisi?(mysql)

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
capella
Üye

delphi master detay ilşikisi?(mysql)

Mesaj gönderen capella »

ilk önce selam ben aranıza yeni katıldım...sorum şu olacak benim otobus ve zaman tablom var otobus tablomda koltuk_no ADI SOYADI gibi alanlarım var ve zaman tablomda tarih_no ve koltuk_no fieldim var benim master tablom zaman , otobus tablom detay bunları koltuk_no ile birbirine bağladım foreign key kullandım ben delphide bunları bağlamak istiyorum delphide bi tane combobox kullanarak zaman tablomdaki primary key olan tarih_no ile sorgu yapınca o tarihdeki bilgileri otobus tabloma bağlanarak ordaki koltuk_no fieldimdeki sırada bulunan ad ve soyad larını yazmak isttiyorum bu kayıtı direk otobus tabloma bağlanarak yapıyorum
ama benim istediğim şu benim projede 10 tane koltuk var bunların da bilgilerini tutan otobus tablom var ama bu o anki tarih için geçerli benim isteğim tarih_no 1 de ki koltuk_no üzerinde bulunan bilgileri tarih_no 2 ye getirdiğimde o özellikler tarih_no 2 için geçerli olsun ...sanırsam her tarih için ayrı tablo yapmamalıyım bu işin içinden nasıl çıkarım bu benim bitirme tezim yardımcı olursanız sevinirim..şimdiden teşekkürler

(componenet olarak mysql bağlantısı için ZEOSdbo kullanıyorum )
onaydin
Üye

Mesaj gönderen onaydin »

Tabloları günlük hayattaki nesneler gibi düşünebilirsin insanlar, otobüsler farklı türdeki nesneler diyelim. Bu nesneleri sıfatlar ile tanımlarsınız yani özelliklerini belirli alanlarda tutarsınız.

Özet olarak bir otobüsün adı ya da soyadı olmaz dolayısıyla ad soyad alanını otobus tablosunda çıkartmanız lazım.

soforler (istenirse personel talbosu olur buraya yardımcı elemanlar vs eklenir tip alanında bu kişini departmanı seçilir)

--sofor_id
--ad
--soyad

Otobüs
--plaka
--model

Sefer
--sefer_id
--saat
--plaka
--sofor_id
--yardimci_sofor_id

sefer_detay
--sefer_detay_id
--sefer_id
--koltuk_no
--yolcu_ad
--yolcu_soyad
--nereye_gider

(Yolculara kart açılırsa bu durumda yolcunun adını her seferinde girmeye gerek kalmaz ve boylece şirkette yaptığı tüm seferler istendiğinde raporlanabilir)

Sorunu tam okumadan kısaca bu şekilde bir yapı kurulabilir, bilet kesme ile ilgili detaylar sefer_Detay tablosuna işlenecek.
capella
Üye

Mesaj gönderen capella »

tamam dediğinizde haklısınız o ilişkiyi yanlış kurdum o şekil ilişkimde var ben konu bütünlüğü bozulmasın diye öle demiştim bu şekil ilişkileri ben mysql de yaptım zaten önemli, olan o değil benim için önemli olan benim kullandığım zquery nesnesinden ayarlamak gerekiyor sanırsam...yani diyelim benim ana tablom zaman sa ve bunun primary keyi ile combobox üzerinden mesela 5 kasımı seçtim diyelim bu 5 kasımdaki koltuklar üzerindeki bilgiler ile 4 kasımdaki koltuklar üzerindeki bilgiler farklı olmalı dimi çünkü günlük otobus yolcusu değişecek...işte be bunu soruyorum çok uğraşmama rağmen mysql de yazdığım kodları delphi ortamında bağlayamadım basit bir tablodan veri alışverişi yapıyorum ok..ama master detay tablomda nasıl veri alışverişi yapcam...???