Delphi ve MySQL

Diğer veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Delphi ve MySQL

Mesaj gönderen kazahel »

Selam,

delphi7 ve mysql i beraber kullanmak...

Ben de bunu yapmaya çalışıyorum ancak veritabanı bağlantısı aşamasında bir problem ile karşılaştım.

dbexpress de SQLConnection1 isimli bir nesnem var bunun DriverName ozelliginde MYSQL sectim. ancak connected e tiklayip true yapmaya calisinca UNABLE TO LOAD LIBMYSQL.DLL seklinde bir uyari veriyor.

Delphi7 ve MYSQL 3,23 kullaniyorum.

MYSQL i
- MySQL Control Center
- MySQL Administrator
araciliklari ile gayet normal yonetip db ve tablolar yapabiliyorum. yani mysql tarafinda bir sorun yok.

ancak yukarida belirttigim gibi bir hata ile karsilastim.

Benim yontemime direkt cozum verebileceginiz gibi kendinizin nasil yaptigini anlatarak da bunu cozmeme yardimci olursaniz sevinirim.

iyi calismalar,
imza
Kullanıcı avatarı
ayhanarican
Üye
İletişim:

Merhaba Hemşerim

Mesaj gönderen ayhanarican »

Ben MySQL bağlantısı için ADO kullanıyorum.

MySQL 'i kullanabilmem için
http://www.mysql.com adresinden
MySQL ODBC Driver 3.51 'i indirmelisin.

ayrıca OLEDB Provider i için MyOLEDB3 dosyasınıda indirebilirsin

iyi çalışmalar.
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

@serdarsokol

MYSQL ile ilgilenen arkadaşlarım için...
MySQL ile sorunsuz Connect için WinZeos kütüphanesini edinmeniz gerekli. MySQL için bir sürü compenent var ama WinZeos biraz daha oturaklı. Bu küyüphane Free ve çok kullanışlı. Ayrıca bu kütüphanede Interbase ve Postgre Veritabanlarını da kullanabilmektesiniz. Ben sadece MySQL ile ilgili kütüphanelerini inceleyebildim. Paket Delphi 3,4,5 versiyonlarında kullanılabiliyor. MySQL Veritabanını kullanmak için sırasıyla aşağıdakileri uygulayınız.

1. http://www.mysql.com adresinden Delphi versiyonuna göre mysql-3.23.44-win versiyonunu download ediniz, setup'u çalıştırınız ve makineyi kapatıp açınız.

2. Aynı adresten MySQL için yazılmış ve BDE benzeri MySQLWinAdmn.exe adında bir uygulama var bunu da download ediniz. Bu güzel bir uygulama. (aynı adreste delphi ve diğer diller için yüzlerce uygulama source bulunmakta)

3. WinZeos kütüphanesini http://www.Delphi32.com adresinden bulup download ediniz.

4. WinZeos Compenent'i instal ettikten sonra yaptığınız uygulamayı kaydettiğiniz klasör içerisine libmySQL.dll kopyelenmelidir. (bu zaten MySQL ile gelen bir dll)

5. Yeni uygulamanızın üzerine birer adet ZMySqlDatabase, ZMySqlTable, ZMySqlTransact, DataSource ve bir adet DBGrid bırakın ve ZMySqlDatabase1'in Database özelliğine mysql yazınız. Login'e herhangi bir kullanıcı adı giriniz (MySql kurulumundaki kullanıcı isiminden farklı bir isim olabilir.)

6. ZMySqlTable1'in ve ZMySqlTransact1'İn Database özelliğine ZMySqlDatabase1 girin.

7. DataSource1.DataSet:=ZMySqlTable1; olarak, DBGrid1.DataSource:=DataSource1 olarak belirleyiniz.

8. ZMySqlTable1 seçip, TableName özelliğini user veya seçeneklerden gelen diğer table'lardan birini seçiniz, ardından Active=True yapınız.

Ardık bu aşamadan sonrası sizin SQL bilgilerinize kalmaktadır. ZMySqlQuery1 ile kayıtlara ulaşıp Insert, modify, delete vs.. işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yardımcı oladuğumu umut ediyorum. İyi çalışmalar

Not : Veritaban isimleri, table isimler küçük harfli olmasına dikkat gösteriniz.

Sanırım Yardımcı Olabilmişimdir...
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kazahel »

ilginize çok teşekkürler, ancak

4. WinZeos Compenent'i instal ettikten sonra yaptığınız uygulamayı kaydettiğiniz klasör içerisine libmySQL.dll kopyelenmelidir. (bu zaten MySQL ile gelen bir dll)

winzeos compenent i nasıl install edecegim bunu da analatabilir misiniz?
delphi7 kullaniyorum bu install da problem olur mu?
imza
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Arkadaşım Delphi 7 ye hiç kurmadım ama deniycem ve daha sonra " Dönücem Ben sana" tamammı ?
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Merhabalar Tekrar ;

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/ ... -3.0.3.zip

Adresinden DElphi 3-4-5 için olan component i indirirsiniz.

Not: Şuan için delphi 7 versionunu bulamadım.

Component kurulumu içinde komponent i indirdiğin dizini tools menüsünden environment options seçeneğine tıklayarak library path kısmına ekle. Component menüsü altında bulunan install component seçeneği ilede component ini delphiye kurmayı başarırsın.

Kolay Gelsin
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kazahel »

1. winzeos-3.0.3.zip dosyasını indirdim.
2. dizini tools menüsünden environment options seçeneğine tıklayarak library path kısmına ekledim.
3. Component menüsü altında bulunan install component seçeneği ile karşıma gelen pencere de Unit: diye bir alan var. buraya browse etmem isteniyor. browse ekranında iki çeşit dosya seçebiliyorum: *.pas ve *.dcu ben de winzeos un açılan dizileri içindeki
a) C:\winzeos\dbase\LibMySql.pas
dosyasını seçtim.
problem olmadı.
b) C:\winzeos\dbase\ZDirMySql.pas
dosyasını seçtim.
problem olmadı.
c) C:\winzeos\dbase\ZMySqlCon.pas
dosyasını seçtim.
problem oldu. problem şu:
uses Classes, DsgnIntf, ZProperty;
satırında DsgIntF.dcu bulunamadı diyerek. bir fatal error veriyor.

bu pas dosyalarını tek tek install etmeye çalışıyorum. çünkü bana install package penceresinde *.pas ve *.dcu seçmeme izin veriyor.

ve üçüncü dosyayı install etmeye çalıştığımda yukarıda yazdığım hata oluşuyor. eğer yüklemeyi yanlış yapmıyorsam sanırım winzeos kütüphanesi delphi7 ye kurulamıyor.

mysql i delphi7 de kullanmak için ODBC driver ını indirdim.

sanırım bunun ile mysql e ulaşacağım. ODBC de asıl performansı vermeyecek...

MySql ve Delphi7 için bana bir çare... :(
imza
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Library Path ekledikden sonra component klosörünün içindeki Dpr uzantılı dosyaya çift tıkla delphi de açacaktır. Compile a tıkla ardından da install a tıkla bu şekildede kurabilirsin. component i.

Kolay Gelsin..
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kazahel »

winzeos dizinleri içerisinde dpr uzantılı dosya yok.
dpk uzantılı dosyalar var.

dpk uzantılı dosyaya çift tıklayınca delphi içerisinde açtı ve hemen delphi bir uyarı verdi.
This package appears to be in an older format. Would you like to convert it to the new format?

evet dedim ve hemen bir uyarı daha:
cannot find resource file: c:\winzeos\ZMySQL3.res. recreated.

uyarıdan sonra update complete diye bir mesaj geldi.

compile butonunun olduğu pazkage ekranı geldi ve compile butonuna tıkladım.

ve messages penceresinde bir error daha:
[fatal error] Zcommon3.dpk(29): required package 'vcl30' not found.

ve buradaki hatada kaldım yine.... delphi 7 ile uyumsuz bu paket sanırım... :(
imza
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

m4st3rmus yazdı:Merhabalar Tekrar ;

http://www.geocities.com/CapeCanaveral/ ... -3.0.3.zip

Adresinden DElphi 3-4-5 için olan component i indirirsiniz.

Not: Şuan için delphi 7 versionunu bulamadım.
Hocam zaten ben delphi 7 için bulamadığımı yazmıştım sadece Delphi 3-4-5 versionları için yükleyebileceğinizi vurgulamak istemiştim yukarıda.

Ayrıca son attığınız msg da verilen hatalarda dpk dosyasının Delphi 3 e göre olmasından kaynaklanmaktadır.

Size yazdığım cvp sırasında DPK yazacağıma DPR yazmışım bunun içinde üzgünüm. Eğer Delphi 7 için olan component ini bulursam yardımcı olmaya çalışırım...

Kolay Gelsin
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kazahel »

sonuç:
Delphi7 ile MySQL i beraber kullanabilmek icin Delphi nin kendi araçları yeterli değil.

Bunun için yazılımcıların geliştirdiği WinZEOS gibi componentler kullanılabiliyor.

Ancak Delphi7 ile uyumlu olmadığından MySql i Delphi7 de winzeos componenti ile de kullanamıyoruz.

Şu an için tek çözüm MySql in ODBC driver ının kurup Delphi7 deki herhangi bir database componenti ile MySql i ODBC üzerinden kullanabilmek... Tabi ODBC sebebiyle gerçek hızında kullanamadan...
imza
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Çok Haklısın Fakat ;

Şunu Sakın unutma Delphi de ve Programlama her problemi çözemenin 1 değil bir kaç yolu mutlaka vardır. Ümidini kesip kendini köreltmemelisin bence.

Kolay Gelsin.

Bulduğum bişi olursa burada seninle ve diğer arkadaşlarla paylaşırım.
Kullanıcı avatarı
kazahel
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kazahel »

Ben de tam o noktaya geldim.

MySql e direkt bağlanabilmek için
- kendi componentimizi ya da
- libmysql.dll i kullanarak direkt kod ile bunu nasıl yapabileceğimizi konuşabilir miyiz?
yol gösterebilir misiniz?
imza
DotCom
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen DotCom »

Component yazmak konusunda pek bi bilgim yok fakat ;

Sadece component yazarken yapmak istediğini hiç bir bileşen kullanmadan direk kendin bileşenleri türeterek yapıldığını ve class lardan türettiğin componentin özelliklerinide yine komut parçacıkları ile belirlediğini biliyorum.

Bu konuda bana sorarsan daha detaylı bilgiyi. @Husonet den öğrenebilirsin.. Kendisi Component konusu ile ilgilenmektedir.

Kolay Gelsin
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!