DBLookupCombobox'dan ikinci combobox'a item vermek
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
DBLookupCombobox'dan ikinci combobox'a item vermek
Merhaba,
DBLookupCombobox ile istediğim bir tabloyu listeledim.Combobox'a tıklayınca açılan listede seçtiğim herhangi bir item'e karşılık ikinci bir combobox'a değer vermek istiyorum.
Örneğin; Sure isimleri var Fatiha,bakara fatiha suresini seçtiğim zaman ikinci combobox'a fatiha suresi ile alakalı bilgi girmek istiyorum...
saygılarımla,
DBLookupCombobox ile istediğim bir tabloyu listeledim.Combobox'a tıklayınca açılan listede seçtiğim herhangi bir item'e karşılık ikinci bir combobox'a değer vermek istiyorum.
Örneğin; Sure isimleri var Fatiha,bakara fatiha suresini seçtiğim zaman ikinci combobox'a fatiha suresi ile alakalı bilgi girmek istiyorum...
saygılarımla,
bence iki tablon olması lazım birinci tabloda sure isimleri ikinci tablonda sure bilgileri sure bilgileri tablondada sureadi diye bir field olmalı.iki işlem içinde dblookupcombobox kullanmalısın.sure ismini seçtiğin dblookupcomboboxun onchange veya oncloseup eventine sure bilgilerinin olduğu tabloyu seçili sure adına göre filtrelemelisin.Böylece 2.dblookupcombobox açıldığında sadece seçili sureye ait bilgiler gelir.yani il ismini seçtiğinde diğer dblookupcomboboxda seçili ilin ilçelerinin gelmesi gibi bişey.sorunu yanlış anlamadıysam.
evet arkadaşım tam demek isteğim şey bir örnek ile açıklarsanız çok sevinirim.Zaten iki tane tablom var.serkan yazdı:bence iki tablon olmasý lazým birinci tabloda sure isimleri ikinci tablonda sure bilgileri sure bilgileri tablondada sureadi diye bir field olmalý.iki iþlem içinde dblookupcombobox kullanmalýsýn.sure ismini seçtiðin dblookupcomboboxun onchange veya oncloseup eventine sure bilgilerinin olduðu tabloyu seçili sure adýna göre filtrelemelisin.Böylece 2.dblookupcombobox açýldýðýnda sadece seçili sureye ait bilgiler gelir.yani il ismini seçtiðinde diðer dblookupcomboboxda seçili ilin ilçelerinin gelmesi gibi biþey.sorunu yanlýþ anlamadýysam.

sure bilgilerinin bulunduğu tablonun adı BILGILERDATA,
BILGILERDATA tablosuna bağlı query1'in adı SUREBILGILERI olsun...
BILGILERDATA tablosuna bağlı query1'in adı SUREBILGILERI olsun...
Kod: Tümünü seç
procedure TForm1.DBLookupComboBox1CloseUp(Sender: TObject);
begin
SUREBILGILERI.Close;
SUREBILGILERI.SelectSQL.Clear;
SUREBILGILERI.SelectSQL.Add('select * from BILGILERDATA')
SUREBILGILERI.SelectSQL.Add('WHERE SUREADI>='+Quotedstr(''+DBLookupComboBox1.Text+''));
SUREBILGILERI.open;
end;
Serkan query1 bileşeni ile sure bilgilerinin tutulduğu tabloyu nasıl bağlayacağız bu konudada bilgi verirmisin çok teşekkür ederim yardımların için...serkan yazdı:sure bilgilerinin bulunduðu tablonun adý BILGILERDATA,
BILGILERDATA tablosuna baðlý query1'in adý SUREBILGILERI olsun...
Kod: Tümünü seç
procedure TForm1.DBLookupComboBox1CloseUp(Sender: TObject); begin SUREBILGILERI.Close; SUREBILGILERI.SelectSQL.Clear; SUREBILGILERI.SelectSQL.Add('select * from BILGILERDATA') SUREBILGILERI.SelectSQL.Add('WHERE SUREADI>='+Quotedstr(''+DBLookupComboBox1.Text+'')); SUREBILGILERI.open; end;
bde kullanıyorum arkadaşımserkan yazdı:access a baðlantýyý bde ilemi ado ile mi saðlýyorsun. ado ise ado query kullanmalýsýn.connection özelliðini ayarladýktan sonra verdiðim kodlarý yazarsýn aslýnda access hiç kullanmadýðým için deðiþik bir durum söz konusu olabilir onu kullanan arkadaþlara sormak lazým.
BDE ile Access'e bağlanılır. ama önce denetim masasındaki ODBC den acceess için bağlantı oluşturman gerek.
Buraya girdiğinde Ms Access Driver görmüyorsan bunu ekle.
Daha sonra bunu seçerek Yapılandır diyerek veri tabanı (senin Access dosyanı) seçiyorsun. gerekli ayarlar için ekranı takip et
Delphi içinden de table properties ten Database olarak Ms Access seçerek bu bağlantını kurabilirsin.
Bunun kötülüğü dosyayı başka bir bilgisayara götürdüğünde orada da bu ayarları yapmanı gerektirir
Buraya girdiğinde Ms Access Driver görmüyorsan bunu ekle.
Daha sonra bunu seçerek Yapılandır diyerek veri tabanı (senin Access dosyanı) seçiyorsun. gerekli ayarlar için ekranı takip et
Delphi içinden de table properties ten Database olarak Ms Access seçerek bu bağlantını kurabilirsin.
Bunun kötülüğü dosyayı başka bir bilgisayara götürdüğünde orada da bu ayarları yapmanı gerektirir
yani başka bilgisayarda böyle bir program çalışmaz mı?Mysterio yazdı:BDE ile Access'e baðlanýlýr. ama önce denetim masasýndaki ODBC den acceess için baðlantý oluþturman gerek.
Buraya girdiðinde Ms Access Driver görmüyorsan bunu ekle.
Daha sonra bunu seçerek Yapýlandýr diyerek veri tabaný (senin Access dosyaný) seçiyorsun. gerekli ayarlar için ekraný takip et
Delphi içinden de table properties ten Database olarak Ms Access seçerek bu baðlantýný kurabilirsin.
Bunun kötülüðü dosyayý baþka bir bilgisayara götürdüðünde orada da bu ayarlarý yapmaný gerektirir
Çalışır tabi de dediğim gibi o bilgisayada da dosyamız budur diye göstermek gerekir.
Nasıl ki kendi bilgisayarında bu ayarı yapıyorsun. götürdüğün bilgisayarda da bunu yapman gerekir.
bunun dışında yen aklıma gelen bir öneri
Ado ile direk bağlantı kurabilmen de sözkonusu olabilir. forumda bir aratırsan muhtemelen karşına çıkacaktır
Şu linke bir gözat
viewtopic.php?t=237&highlight=access+ado
Nasıl ki kendi bilgisayarında bu ayarı yapıyorsun. götürdüğün bilgisayarda da bunu yapman gerekir.
bunun dışında yen aklıma gelen bir öneri
Ado ile direk bağlantı kurabilmen de sözkonusu olabilir. forumda bir aratırsan muhtemelen karşına çıkacaktır
Şu linke bir gözat
viewtopic.php?t=237&highlight=access+ado