kullanılan componentleri ve yapmak istediğimi sıralayayım. beni vazgeçirin geçiş yapmaktan lütfen:) çünkü ms SQL de çok yabancıyım.
Query1, cxgrid, datasource, bu bileşenlerle firebirdde tabi olmayınca MS SQL e geçeceğim.
firebirdde bir view ler oluşturacağım. ve program içerisinden kullanıcı bu view leri değiştirebileceği bir form da olacak mesela default olarak bir view şu şekilde
Select Stokkodu AS [Ürün Kodu], Stokadi AS [Ürün Adı], Miktar AS [Mevcut Stok] From STOK
doğal olarak bu tür bir syntax ı firebird desteklemiyor

Select Stokkodu AS UrUn_Kodu, Stokadi AS Urun_Adi, Miktar AS Mevcut_ Stok From STOK şeklinde destekliyor bu da cxgridin column captionlarını çirkin gösteriyor yada kod olarak yazmak yada başka birşey yapmama neden oluyor. tabi büyük bir proje de yada kullanıcıya böyle bir hak tanımada nasıl bir kod yazılır bilemiyorum. mesala kullanıcı ilgili View i
Select Stokkodu AS [Stok Kodu], Stokadi AS [Stok Adı], Miktar AS [Eldeki Stok] From STOK olarak değiştirdiğinde captionlarında değişmesi ne süper birşey dimi. ama firebird de olmuyorrrr.
yardımlarınızı bekliyorum.
bu arada MS SQL de veritabanına hükmetme işlemlerinde hangi bileşenleri kullanmam en sağlıklısı kısaca bilgi verirseniz çok sevinirim.
şimdiden teşekkürler...