Firebird ve arkasından gelenler..

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 09:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin » 14 Ara 2005 11:09

musti yazdı:Ortalık kızısacak gibi geliyor
Sebep sysbase olabilir.
Bekleyip gorelim kulturumuz artsın vay allah sizden razı olsun

fahrettin abiye saygılar.
Ortalığın kızışma ihtimalni görmüyorum... Zira Terminator arkadaşımız ayağının tozu ile güzel bir giriş yapmış... Belki söyledikleri o veritabanını kullanan kişile tarafından ağır olarak algılanabilir... Fakat meseleye duygusal bakmaya gerek de yok... Hiç bir veritabanına ortak olmadığımıza göre fanatiklige gerek de yok.. Ha bir de zaten ben Sybase kullanıyorum. Terminator de sybase den bahsetmemiş zaten... :o sysbase var ama isim benzerliği herhalde....

Şu ana kadarki projelerimde interbase ve sybase kullandim... Fakat yoğun olarak sybase i tercih ettim ve hala da ediyorum... Fakat bu durumun ömür boyu böyle süreceği gibi bir şart yok... Firebird un hızlı ve emin adımlarla gelişimini de izliyorum... Sybase üzerinde yapabildiklerimi firebird üzerinde yapabileceğimi görüp bundan emin olduğumda Firebird e de geçebilirim... Bu geçiş kararım da Firebird un ücretli olup olmamasından bağımsız olur... Yani firebird belki bir gün paralı olabilir. Ama Oracle kadar pahalı olmayacağından eminim bu nedenle de eğer ücretinin karşılığını size verecekse paralı olması çok da önemli değil. En azindan şu an bulunan versiyonları ücretsiz ve bu verisyonların altından kalabileceği projelerde ömür boyu ücretsiz veritabanı olarak firebird kullanabilceğimiz kesin.... :) Bir de en şuna inanıyorum. Kod bir kere açıldıktan sonra yüksek üdretler talep etmek pek mumkun olmaz. Yani bir gun firebird paralı olursa bedava olan son versiyonunu alıp ustune geliştirmeye devam eden birileri çıkar kanaatindeyim... Belki bunlar da biz oluruz :) ...
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 13 Ara 2005 01:45
Konum: İzmir, ama Aydın Efesi!

Mesaj gönderen Terminator » 14 Ara 2005 11:51

cevap vereyim aklımda kalanlara.
Terminator nerelerdeydin: Terminator orjinal FB ekibini takip ediyor ve
orjinal FB-support forumunda dili döndüğünce inlgilazca yardım ediyordu
7 cihanda. FB-support forumunda Ali yi tanımayan yok gibidir.
aslında pek sevmediğim bişeydir çok tanınmak. deşifre olmamak lazım :P

FB bedava diye mi tercih ediliyor:
Nayır. çok yanlış, FB ü en çok kullananlar gelişmiş ülkelerdir.
bakınız hollanda, almanya, italya, ispanya, iskandinav ülkeleri, rusya, ve avusturalya. dikkat edin çin ve hindistan demedim! onlar dünyanın yarısı oldugu halde 1-2 kişi dışında kullanan görmedim ve anketlerde sıfır çekiyorlar. FB kullananlar paralı da olsa ondan vazgeçmez, bedava olması ise bir nimet, borlandın bir salaklığı. yoksa kötü yola düşmüş bir değersiz bir ürün değil FB, tam tersi, gerçek sahiplerine geri fönmüş ve tamamen halka açılmış, gönüllü geliştirilen doğal zenginlik. ufak tefek maddi giderleri de FB sayesinde para kazanan kullanıcılar karşılıyor.
ama türklerin beleşe ve beleşçiliğe bakış açısı son 50 yılda çok değişti.
kapitalizmi çarpık anlayan bir toplum olduk, neyi doğru anlıyor ki millet.

FB paralı olmaz, olsa bile sembolik bişey olur en fazla CD fiyatına paketi satılır, zaten bu eskiden beri yapılıyor. Görün bakın paralı olanlar ücretsiz hale gelecek, yani tam tersi olacak... FB ü yazan dünya genelinde
bir sürü uzman var, kimse tekeline alamaz, ki en ufak bir çaba bile yok
bu şekilde, herkes birbirine sevgi ve saygı duyar. aklın yolu bir ve FB aklın yolu.
kim istemez ki, 10 dolar gibi komik bir fiyata döküman dolu bir DVD ISO
dosyası satınalmak, ücretsiz destek ve ilgi görmek. kaldı ki, diğer sistemlere nazaran FB daha az ilgi ve destek gerektiriyor.
BDE konusundaki sorun borlandın bir problemi, borland birçok projesini iptal etti küçülmek zorunda kaldı. BDE küçük uygulama ve işlemler için çok güzel ama ciddi çokkullanıcılı uygulamalar için uygun değil.
FB küçük veritabanı sistemi değildir. sadece kendi makina kodu ve DB dosyaları küçüktür. büyüklük merakı olanlar rahatlıkla oracle kullanabilirler, birkaç CD den 70 bin tane dosyayı diskine atmak isteyen,
sistem filelarından DB filelarına yer kalmayan bir sistem isteyen, para verip büyük bişeuy görünce tatmin olan. bu benim aklıma ters! ben 650 lira verip sahra telefonu almam! 6230i alırım ama. budur.
FB ün ne kadar büyük olduğunu anlamaman için ilgisiz olman lazım, ilgisizsen de yorum yapman yanlış. FB diğer bütün sistemler kadar büyüktür. orjinal olarak zamanının DEC PDP makinalarında UNIX için
çok kullanıcılı amaçlı geliştirilmiş en eski ve sağlam sistem budur.
FB ün 25 yıl önce öngördüğü ve uyguladığı yeniliklerin çoğunu diğer sistemler daha yeni yeni anlayıp kullanmaya çalışıyor. ama mimarileri uygun değil, daha çoook ıkınırlar.

O 17 dakikalık bağlanma sorunu bir network protokol sorunundan kaynaklanıyordu ve windowsla ilgili bir olay, çözümlerini öğrenebilirsin.
önce öğrenme metodolojisini öğrenmelisin. Fix olayı FB grubunda bir zevktir.
benim daha büyük DB lerim var 1 saniyeden uzun sürse pencereden atarım! terminator affetmez.

şimdi bana söyleyin bakalım:
hangi sistemde procedureler tablo gibi sorgulanabiliyor
hangi sistemde computed, yer kaplamayan runtime sahalar var
hangi sistem kriterlere uygun bütün indexleri aynı anda kullanarak erişebiliyor
hangi sistemde 1000 kişi bile bağlı olsa bini de kendine özel DB yi kullanıp
kendi anındaki yedeği replikasyonu alabiliyor
hangi sistemde oturup delpihyle 5 dakkada bi fonksiyon yazıp sisteme ekleyebiliyorsun
hangi sistem 1 saniyede install edilip ayar istemeden çalışıyor yıllarca
hangi sistem 32 MB rame bile eyvallah abi, sorun değil diyor
hangi sistem çalışırken makina kasılmıyor, terlemiyor bile
hangi sistemde istediğiniz kada blobu tabloya koyabiliyorsunuz
hangi sistemde varcharlar tek bir tip ve 64 Kbyte kapasitesinde
vs vs..

Şu FB ü küçümseyenler, kısıtlı bulanlar bi açıklasın bakayım teknik parametrelerle delillerini de bi görelim, öğrenelim :)

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 13 Ara 2005 01:45
Konum: İzmir, ama Aydın Efesi!

Mesaj gönderen Terminator » 14 Ara 2005 12:07

fahrettin doğru söylüyor...
sysbase diye bişey yok,
orakıl da yok,
dibi-tüü de yok,
mayınSQL yok,
postugereSQL de yok,
m$sql yok,

davalı duruma düşmemek için orjinal isim ve ünvanlar modifie edilmiştir.
:P

Hakan Can
Üye
Mesajlar: 634
Kayıt: 04 Mar 2005 04:27
Konum: Ankara

Mesaj gönderen Hakan Can » 14 Ara 2005 12:27

Direk muhalif olarak görüş belirten ben olduğuma göre herhalde Terminatör'ün yazısına öncelikle benim cevap vermem gerekiyor.

"Ben şu kadar yıldır şunu çalıştım, şu kadar program yaptım, ben şunu bilirim bunu bilirim" vs. polemiğine girmek istemiyorum. Neyi ne kadar bildiğim beni ilgilendirir. Aynı şekilde senin neyi ne kadar bildiğin seni ilgilendirir. Ben başkasının ak dediğine kara desem karalığı bana. Aynı şey senin için de geçerli.

Gelelim somut örneklere.

Yazının sonunda bazı sorular sormuşsun. Ama daha ilk sorunda maalesef çuvallamışssın :lol: .

"şimdi bana söyleyin bakalım:
hangi sistemde procedureler tablo gibi sorgulanabiliyor").

Cevabı: MS SQL. (Naile hanım sağolsun onun sayesinde öğrenmiştim). Hatta FireBird'den MS SQL'e projeyi geçirirken benim en çok yadırgadığım konu buydu; çünkü içinde STORED PROCEDURE kullandığım bir çok rapor vardı. Fazla uzatmayayım. MS SQL'de bunun adı STORED FUNCTION.

Şimdilik bu kadar.

Herkese iyi çalışmalar.

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 14 Ara 2005 12:41

Selamlar,

Ben burda bir şey belirtmek isterim. Stored Function (Sanırım M$'ın bir uydurması oluyor) ve Stored Procedure FB'de tek !... Ayrıca yazmana gerek yok. Doğasında var. Ama M$'da bu farklı. Yazdığını bir daha yazman gerekiyor :)

Diyebilirsin ki hepsini SF yap hepsinde kullan ama ne yazık ki, o zaman da SF'lerde bazı kısıtlara giriyorsun. Mesela UDF kullanamama gibi bazı işlemler SF'de yapılamıyor. Çok kısıtı var. Yani sonradan eklendiği yama olarak yapıldığı her halinden belli.

Ancak FB'de durum böyle değil. Her yönüyle her özelliğini kullanabiliyorsun ekstra bir şey yapmana veya yazmana gerek olmuyor.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2126
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat » 14 Ara 2005 12:42

mesela şöyle bir postgresql ile karşılaştıralım

Kod: Tümünü seç

    + Fully ACID compliant.
    + ANSI SQL compliant. 
    + Referential Integrity. 
    - Replication (non-commercial and commercial solutions) allowing the duplication of the master database to multiple slave machines.
    / Native interfaces for ODBC, JDBC, C, C++, PHP, Perl, TCL, ECPG, Python, and Ruby.
    + Rules.
    + Views.
    + Triggers.
    + Unicode.
    + Sequences.
    - Inheritance.
    + Outer Joins.
    + Sub-selects.
    ? An open API.
    + Stored Procedures.
    - Native SSL support.
    + Procedural languages.
    ? Hot stand-by (commercial solutions).
    ? Better than row-level locking.
    ? Functional and Partial indexes.
    ? Native Kerberos authentication.
ve fb de olmayan Geometric Types, Network Address Types gibi veri turleri...

+: fb de meccut
/: fb de kısmen mevcut
-: fb de yok
?: nedir fikrim yok

http://www.postgresql.org/docs/7.4/inte ... PE-NUMERIC
http://www.postgresql.org/about/advantages
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 13 Ara 2005 01:45
Konum: İzmir, ama Aydın Efesi!

Mesaj gönderen Terminator » 14 Ara 2005 12:46

Hakanım canım,
stored procedure stored function dan farklı bişeydir.
bizde yok mesela stored function, ama eklemek kolay olacak,
sadece geliştiriciler başka önemli işlerle meşgul, ve unutmmak gerekir,
bizim geliştiriciler bu işleri ek iş olarak gönüllü ve boş zamanlarında yapıyor.
function dediğin şey tek bir değer döndürür, yani tek bir işlem sonucu verir.
eğer senin stored function tablo gibi kolonlar döndürebiliyorsa
adını yanlış koymuşlar demektir.
M$SQL de olması heryerde oldugunu göstermez, oracle da yok mesela
stored procedure u simule etmek için attıgım taklaları bir ben bilirim bi de
allah. diğer sistemlerde de oldugunu sanmıyoru.
birinci maddeye takılıp çuvalladığımı düşünmen yanlış.
MSSQL sonuçta dünkü sistem, güzel şeyleri taklit etmesi doğal.
diyebiliyorsan, MSSQL bunu 1984 den beri yapıyor.. o zaman helal olsun derim.
bilmediğin bir başka şeyi de açıklarım bu arada, hakan..
mssql değiştirilmiş ve commit edilmemiş kayıtlara lock koyar kimse okuyamaz.. var sen çıkar burdan çorabın söküğünü, ve bak bakalım
yapabildiği iş bi işe yarayacak mı, herkesin sürekli update yaptıgı bir çok kullanıcılı sistemde.. hata handle etmekten işe yarar kod yazmaya vaktin kalmaz..

Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2126
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat » 14 Ara 2005 12:58

mesela postgresql de şöyle bişe yazılabiliyor.
bence çok güzel bi özellik

Kod: Tümünü seç

  CREATE TABLE cities (
    name            text,
    population      float,
    altitude        int     -- (in ft)
  );

  CREATE TABLE capitals (
    state           char(2)
  ) INHERITS (cities);
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/

Kullanıcı avatarı
Terminator
Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 13 Ara 2005 01:45
Konum: İzmir, ama Aydın Efesi!

Mesaj gönderen Terminator » 14 Ara 2005 01:03

sadettin bey kardeşim,
biz FB cüler olarak, eksikliklerimizden utanmıyoruz, onları da seviyoruz ve
duvarları, temelleri yıkmadan, ek bina dikmeden ekliyoruz dekorasyona.
PostgreSQL installer/executable sistemi kaç MB ?
PostgreSQL kaç yıldır var?
PostgreSQL de kaç ücretli programcı çalışıyor?
Postgre, FB'ün ucuz bir taklidi, ne varki maddi imkanları ve arkasındaki firmalar zengin geçtiğimiz yıllarda FB kodundaki yapılanma sürerken bazı açılardan önde gibi görünür oldu. değil.
bu senin dediğin yeniliklerin çoğu FB de de var ama test aşamasında 2 yıldır, seneye çıkacak. bizde takım çok idealisttir, sağlam olmayan test edilmemiş bir sistemi kullanıcıya vermez, mutlaka uzun süre dener, optimize eder. Önemli olan geleceğe yapılan yatırımdır, bugünü kurtaran
çözümler bir strateji değildir. FB gurubunda Postgreyi de kullanna bir sürü
geliştirici var, ama FB gibi sevgiyle bağlı değil.

highmemo

Mesaj gönderen highmemo » 14 Ara 2005 01:09

Terminator güzel bir giriş yapmıştın,

Interbase ve Firebird'i anlatan,
anlattıkların Kurulumu kolay, dbadmin gerektirmeyen, küçük boyutlu olması, bir RDMS de olması gereken, ve eklemelerin vs.
zaten Interbase nedir sorusuna
Bimeks olsun borland olsun bu yazdıklarını zaten IB yi tanıtırken söylenen şeyler.

Ama bence ileri gidip abarttın iyice, bir anda FB yi en tepeye koydun.
diğerlerini yere vurdun, Tamam ii güzel, çok beğenilen bi DB.

Ama hala ORACLE, MSSQL hatta SYBASE kadar ii değil zaman gerekiyor.
Zira bunlardan ii olsaydı

Bizden önce Bankalar gibi büyük firmalar sistemlerinde kullanırlardı.

Ayrıca Hakan Can' arkadaşın mesajına ise yakışmayan "Öğrenme mitodolojisini öğren" gibi mesaj lar atmışsın.

İlk Mesajınla yükseldiğin gibi diğer mesajlarınla bence hemen düştün.
FB yazmış gibi konuşuyosun Jim bile bu kadar övmemiştir.

bir çuval incir berbat yani.

En basitinden IB de omayan, FB de yapıldımı bilmem,
Incremental backup olayı ve transaction log önemli bir eksik.


Yeri gelince MSSQL, ORACLE yeri gelincede FB kullanıcaz.. salıcakla kalın

Kullanıcı avatarı
naile
Admin
Mesajlar: 1873
Kayıt: 11 Haz 2003 09:11

Mesaj gönderen naile » 14 Ara 2005 01:14

Ms sql server bizi de bu locklama açısından çok sıkıyor. Diğerleri ile hız konusunda ben karşılaştırma yapmadım ama Adnan abinin seminerde yaptığı karşılaştırmaları hatırlıyorum. Benim için ms sql serverın en büyük avantajı fonksiyonların çokluğu ve toolu. Gerçi firebird için bir tooldan bahsediliyordu Enterprice Manager kadar güzelmiş ama kullanmak lazım. Adnan abi bi ara office programlarını inceleyin, windowsu ayakta tutan officedir diyordu. Bence fb için tool geliştirenler de enterprice managerı incelemeli :)

not:Mssql serverda fonksiyonun dönen değerini, değişken değil de table yaparsanız (RETURN TABLE) dönen sonuç tek bir ifade değil tablo gibi kolonlar oluyor. Çağırırken de tabloya erişir gibi çağırıyorsunuz.

Hakan Can
Üye
Mesajlar: 634
Kayıt: 04 Mar 2005 04:27
Konum: Ankara

Mesaj gönderen Hakan Can » 14 Ara 2005 01:30

Sevgili Terminatör arkadaşım,

Maalesef seni tuzağa düşürdüm galiba :lol: .

STORED FUNCTION ve STORED PROCEDURE'ler MS SQL ve ORACLE'da benzer anlamlar taşımakta ve her iki veritabanında da STORED FUNCTION'lar tabloymuş gibi RESULT SET döndürebilmekte ve bunları SELECT, JOIN işlemlerinde kullanabilmektesiniz.

Ben bu yazıyı yazarken arada Naile hanım MS SQL ile ilgili açıklama yapmış.

Herkese iyi çalışmalar.

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 14 Ara 2005 01:37

Naile Selam,

DBWorkbench bir çok yanı ile Enterprise Manager'dan kat be kat üstün. Kullanılabilirlik açısından da fonksiyonilite açsından da. Zira Enterprise Manager sadece bir DB'ye hizmet veriyor. DBWorkbench ise, FB/IB, MySQL, M$-SQL Server ve Oracle. Bunların hepsini yönetebiliyorsun.

Yine SP yazmak, Tablo oluşturmak view yazmak filan çok ama çok daha kolay !!!! Muhtemelen EMS'de öyledir.

Selam Highmemo,

FB sandığımız kadar küçük bir DB değilmiş. Bunu araştırmalarımda gördüm. Özellikle Firebird'ün 2005 Global Usage Survey'in sonuçlarına bakınca daha net anlaşılabiliyor.

Ki bu araştırma herkesin katılmadığı bir araştırma idi. Yani FB kullanıp da Araştırmaya katılmayan bir sürü insan var (özellikle Türkiyede).

Türkiye'de de bir sürü firma IB/FB kullanıyor. İnşaat ve Cam sektöründe kullanılıyor. Bir tanesi de benim eski müşterimdir :)

Terminator'un söylemek istediği ise, Mimari açıdan incelenmesi. Yani FB çok sağlam bir yapıda oturuyor. Bu da ileriki gelişmelere de çok rahatlıkla adapte olabilmesini sağlıyor.

Eğer FB 2006 RoadMap'i incelediyseniz. 1 Seneye sığmayacak düzeyde yapılacaklar var. Yani bunun gibi gelişmelerin bir kısmı için M$'ın 5 sene harcaması gerekti :) Ama FB geliştirmen takımı bunu 1 sene içinde yapacağını söylüyorlar.

Bence FB'yi artık hafife almamak lazım. Zira adamlar oturdu, versiyon 1.5'de tamamen kodlamayı sıfırdan yapıp code base 2'ye taşıdılar. Zaten o sebeple 1 ile 1.5 arası çok uzun sürdü. Sonrasında 2 (muhtemelen sene sonunda veya ilk aylarında girecek) sene sonunda da Vulcan+FB ile versiyon 3'ü sunacaklar.

Ayrıca FB'ciler M$'cılar gibi (ve dahi Oracle'cılar gibi) ki Oracle'da ticari kaygılar yüzünden M$ ile versiyon yarışına girdi (ister istemez). Bu da testlerin iyi yapılmadığı anlamına gelir. Kim daha hızlı yapacak şeklindeki bir kaygısı veya ticari bir endişesi olmayan FB takımı daha rahat ve sorunsuzca sürüm çıkartıyorlar. Bir nevi Yükünü Aldıkça çıkartıyorlar.

Bu da FB'nin, tabiri caiz ise Arap Atı gibi sonradan açılacağını gösteriyor. Ayrıca dünya çapında düzenlenen FB toplantıları vs. de gündeme daha sık gelmeye başladı. Bu da FB yayılımının dünyadaki göstergesidir. Bir de bunlara bu işlerin gönüllülerce yapıldığını eklersek ve yaptıklarında aslında bir nevi Code-Show yaptıklarını da düşünürsek, FB'yi bu saatten sonra hafife almak kanımca yanıltır.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
Mesajlar: 2247
Kayıt: 06 Ağu 2003 11:07
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ » 14 Ara 2005 01:43

Selam Hakan Can,

Daha bu sene Oracle Türkiye'nin ofisinde bize özel verilen bir tanıtım toplantısında Oracle'cılar kendi ağızları ile M$-SQL'de olan STORED FUNCTION olmadığını ancak bazı yöntemler ile STORED PROCEDURE veya METEARILIZED VIEW'larla halledilebileceğini söylediler.

Bilmem ne derece doğru söylediler veya biz sorumuzu onlara doğru anlatabildik mi yada ben mi yanlış anladım :)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/

Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7506
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek » 14 Ara 2005 02:06

Bu olayda çok fanatik olunmaması gerektiğini düşünüyorum. İşinize hangisi gelirse, hangisi uygunsa onu kullanırsınız. Ama görünen bir gerçek varki FireBird gümbür gümbür geliyor.

Pekçok open source proje kullanıyorum ve mecburen takip ediyorum. FireBird ekibi gibisi yok. Birçok projede tık yokken adamlar birkaç sene içinde 2 sürüm çıkarttılar. Yapacakları işlere bakınca da birkaç sene içinde yıldızının çok daha parlayacağı ve daha da dişli bir veritabanı olacağı muhakkak.

Hadi hayırlısı :)

Cevapla