Tasarım Desenleri : Model View Controller

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
uparlayan
Üye
Mesajlar: 34
Kayıt: 09 Oca 2009 05:48

Tasarım Desenleri : Model View Controller

Mesaj gönderen uparlayan »

Model-View-Controller (Veri-Görünüm-Denetmen) mimari bir tasarım desenidir. Kullanıcıya yüklü miktarda verinin sunulduğu karmaşık uygulamalarda veri ile görsel arabirimin birbirinden soyutlanması esasına dayanır. Böylece veriler ve kullanıcı arayüzü birbirini etkilemeden, Controller (denetmen) adı verilen bir ara nesne ile her ikisi de kendi sınırları içinde yönetilebilir. Veri, kendi hesaplamalarıyla haşır neşir iken, görsel arayüz kendi işlevselliğiyle haşır neşir olur. İş mantığı ve katmanlar arasındaki etkileşim ise Controller nesnesi üzerinden yürütülür.

Bu video'da MVC "Tasarım Deseni"nin en temel, en basit ve en sade halini göreceğiz. Koca koca frameworkler kullanmadan bu işler nasıl yürütülüyor hep birlikte anlamaya çalışacağız.

Burada gösterilen teknik VCL'de uygulanmış olsa da aslında FMX'de de, IntraWEB'de de ve hatta Delphi'nin desteklediği REST, SOAP gibi diğer teknolojilerde de gayet basit bir şekilde kullanılabilir.

https://youtu.be/B9lZlxoZW1c
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7586
Kayıt: 10 Haz 2003 12:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Re: Tasarım Desenleri : Model View Controller

Mesaj gönderen mussimsek »

Teşekkürler, emeğinize sağlık...
Cevapla